Ανοικτή Αποκατάσταση Ομφαλοκήλης και Επιγαστρικής Κήλης

Η χειρουργική αποκατάσταση τόσο της ομφαλοκήλς όσο και της επιγαστρικής κήλης γίνεται με παρόμοιο τρόπο και ακολουθεί τις ίδιες αρχές. Και στις δυο περιπτώσεις η επέμβαση είναι αρκετά γρήγορη της τάξης των 30 με 60 λεπτών. Συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία, αλλά πολύ μικρές κήλες μπορούν να διορθωθούν και με τοπική αναισθησία μόνο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ασθενής παίρνει εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες, και μόνο σε μεγάλες περίπλοκες κήλες, ή σε κάποιες περιπτώσεις υποτροπής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για 2-3 ημέρες. 

Στην αρχή της επέμβασης κάνουμε μια μικρή τομή στο δέρμα πολύ κοντά στον ομφαλό, αποκολλάμε τα περιεχόμενα της κήλης, και τα επαναφέρουμε εντός της κοιλιακής κοιλότητας. Στη συνέχεια προχωράμε στην αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος, με τρόπο που να μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής της κήλης. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, κατά κύριο λόγο αν η επιδιόρθωση θα γίνει με πλέγμα ή χωρίς, εξαρτάται από το μέγεθος της κήλης. 

Η χρήση πλεγμάτων για ενίσχυση της αποκατάστασης μιας κήλης, μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα υποτροπής της κήλης. Όμως ένα πλέγμα είναι ξένο σώμα για τον οργανισμό, δημιουργεί αντίδραση και έντονη ανάπτυξη ουλώδους ιστού, ενώ μπορεί σπάνια να προκαλέσει μια σειρά άλλων επιπλοκών όπως επιμόλυνση, πόνος, διάβρωση άλλων ιστών κτλ. Γι’ αυτό το λόγο, κάθε φορά που επιδιορθώνουμε μια κήλη και σκεφτόμαστε την πιθανότητα χρήσης πλέγματος, αναλογιζόμαστε τις πιθανότητες υποτροπής της κήλης εφόσον δε χρησιμοποιηθεί πλέγμα, σε σχέση με τις πιθανότητες επιπλοκών, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί. (βλ άρθρο επιπλοκές πλεγμάτων)

Ο κανόνας όσον αφορά ομφαλοκήλες και επιγαστρικές κήλες, είναι ότι μια κήλη με διάμετρο κάτω των 2 εκατοστών έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες υποτροπής, και μπορεί να επιδιορθωθεί μόνο με ραφές, χωρίς χρήση πλέγματος. Η τεχνική αποκατάσταση της κήλης σ αυτή την περίπτωση ονομάζεται Mayo, και οι ραφές τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία προσφέρει επιπλέον ισχύ στην αποκατάσταση της κήλης. 

Εφόσον η κήλη έχει διάμετρο μεγαλύτερη των 2 εκατοστών, τότε η πιθανότητα υποτροπής αυξάνεται, και γίνεται πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε πιθανή επιπλοκή. Σ αυτή την περίπτωση η αποκατάσταση γίνεται με χρήση πλέγματος, το οποίο ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα και μειώνει την πιθανότητα υποτροπής κάτω του 1%. Αφού αποκολλήσουμε την κήλη, τοποθετούμε ειδικό προσχηματισμένο πλέγμα που είναι φτιαγμένο για να έρχεται σ επαφή με τα όργανα της κοιλιάς χωρίς να τα τραυματίζει, το οποίο καλύπτει εσωτερικά την κοιλιακή κοιλότητα. Το πλέγμα στερεώνεται στους μύες και καλύπτει το χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος.

Και στις δυο περιπτώσεις ο ασθενής παίρνει εξιτήριο πολύ γρήγορα μετά την επέμβαση και η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ χαμηλή. Συνήθως μπορεί να επιστρέψει σε καθιστική εργασία σε 2-3 ημέρες, αλλά η βαριά εργασία και η άρση βάρους απαγορεύονται για 2 μήνες, μέχρι να επουλωθεί η περιοχή. Μετά από επέμβαση για μεγάλες κήλες μπορεί να υπάρχουν πόνος και δυσκοιλιότητα, που όμως αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στους 3 μήνες μετά την επέμβαση η επούλωση έχει φτάσει σε πολύ καλό σημείο και συνήθως δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί για κινητοποίηση, εργασία ή άρση βάρους.