Γαστρεκτομή

Η γαστρεκτομή είναι η θεραπεία εκλογής για τον καρκίνο στομάχου. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με την κλασική ανοικτή μέθοδο, αλλά πλέον γίνεται σχετικά εύκολα με λαπαροσκοπική προσπέλαση, και με ρομποτική υποβοήθηση εφόσον είναι απαραίτητο.
Ανάλογα με την εντόπιση του καρκίνου, αφαιρείται μέρος του στομάχου (Υφολική Γαστρεκτομή) ή ολόκληρο το στομάχι (Ολική Γαστρεκτομή), μαζί με τα αγγεία και τους λεμφαδένες. Στη συνέχεια το έντερο ενώνεται με το υπόλειμμα του στομάχου, ή απευθείας με τον οισοφάγο. Υπάρχουν 2 διαφορετικές τεχνικές για την αποκατάσταση του εντέρου, Billroth 2 και Roux en Y. Η πρώτη ενέχει λιγότερες χειρουργικές επιπλοκές, αλλά μπορεί να έχει επακόλουθο βαριά γαστρίτιδα λόγω έγχυσης χολής εντός του στομάχου, ενώ η δεύτερη είναι λίγο πιο πολύπλοκη και αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών, αλλά έχει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα και μετεγχειρητική ποιότητα
ζωής. Μπορεί επίσης να κριθεί απαραίτητη η τοποθέτηση καθετήρα σίτισης εντός του εντερικού σωλήνα, που χρησιμοποιείται μέχρι να μπορεί ο ασθενής να σιτίζεται κανονικά από το στόμα.

Η επέμβαση μπορεί να είναι περίπλοκη, και ενέχει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα κακής επούλωσης με αποτέλεσμα διαφυγή εντερικού περιεχομένου. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η πλήρης αλλαγή της ανατομίας του γαστρεντερικού, με αποτέλεσμα απώλεια βάρους, διαταραχές απορρόφησης βιταμινών και ηλεκτρολυτών, σύνδρομα δυσαπορρόφησης με κυριότερο το σύνδρομο dumping. Τα περισσότερα προβλήματα βελτιώνονται μετά από 12 μήνες περίπου, και είναι διαχειρίσιμα με σωστή διαιτολογική υποστήριξη.
Η νοσηλεία διαρκεί 10-14 ημέρες, και μετά το εξιτήριο μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω συμπληρωματική σίτιση. Μετά από ανάρρωση μερικών εβδομάδων οι ασθενείς υποβάλλονται συμπληρωματική χημειοθεραπεία για ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος βάσει διεθνών πρωτοκόλλων.