Διαδερμική Χολοκυστοστομία

Η χολοκυστοστομία είναι η δημιουργία μιας επικοινωνίας μεταξύ της χοληδόχου κύστης και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Διενεργείται ακτινολογικά, συνήθως με υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και με χειρουργική επέμβαση.

Η τεχνική της επέμβασης είναι σχετικά απλή. Αφού απεικονίσουμε την χοληδόχο κύστη, την παρακεντούμε με βελόνα και μέσω αυτής τοποθετούμε σωλήνα παροχέτευσης που βοηθάει να αδειάζει το περιεχόμενο της χοληδόχου κύστης, Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία μόνο και διαρκεί 15-20 λεπτά.

Η χολοκυστοστομία δεν αποτελεί θεραπεία της χολολιθίασης, ούτε εναλλακτική άλλων θεραπειών. Είναι ένας τρόπος προσωρινής αντιμετώπισης της βαριάς χολοκυστίτιδας που δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά μόνο, ή όταν ο ασθενής είναι σε βαριά κατάσταση και παρουσιάζει σήψη που είναι απειλητική για τη ζωή. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της χολοκυστεκτομής σε ασθενείς με ήπια χολοκυστίτιδα που λόγω άλλων παθήσεων δε μπορούν να υποβληθούν με ασφάλεια σε χειρουργική επέμβαση. Σ αυτές τις περιπτώσεις έχει συνήθως αναπτυχθεί εμπύημα της χοληδόχου κύστης. Η τοποθέτηση της χολοκυστοστομίας και η παροχέτευση του πύου επιτρέπει την ταχεία βελτίωση της κλινικής κατάστασης και την αποφυγή σηπτικών επιπλοκών και θανάτου από σηπτικό σοκ. Αφού ο ασθενής πάρει αντιβιοτικά για μερικές ημέρες, αντιμετωπιστεί η χολοκυστίτιδα και βελτιωθεί η κλινική κατάσταση, μπορεί να πάρει εξιτήριο, με οδηγίες για αφαίρεση της παροχέτευσης, και, αν είναι απαραίτητο, χολοκυστεκτομή στο μέλλον.

Η παρουσία της χολοκυστοστομίας, εκτός της παροχέτευσης της χοληδόχου κύστης, επιτρέπει τη διενέργεια χολαγγειογραφίας για σκιαγράφηση του χοληφόρου δέντρου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αναγνώρισης πιθανώς απόφραξης των χοληφόρων. Αυτή στη συνέχεια μπορεί ν αντιμετωπιστεί με ERCP και αφαίρεση του χολόλιθου που προκαλεί την απόφραξη. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις που πρόκειται να ακολουθήσει χολοκυστεκτομή, καθώς πιθανή απόφραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετεγχειρητικές επιπλοκές.