Ενδογαστρικό Μπαλόνι

Είναι η πιο διαδεδομένη ενδοσκοπική επέμβαση απώλειας βάρους. Τοποθετούμε το γαστρικό μπαλόνι στο στομάχι με απλή γαστροσκόπηση, στο ιατρείο, με ήπια καταστολή με μέθη. Μετά την τοποθέτηση το μπαλόνι φουσκώνεται με 500-700ml υγρού, συχνά με πρόσμειξη χρωστικής ώστε να γίνει αντιληπτή τυχόν απώλεια περιεχομένου. Ο μηχανισμός δράσης είναι απλός. Ο πάσχοντας χορταίνει ταχύτερα, εφόσον ακολουθεί σωστή δίαιτα. Το μπαλόνι αφαιρείται μετά από 6-12 μήνες, με επανάληψη της γαστροσκόπησης.    

Με την τοποθέτηση ενδογαστρικού μπαλονιού επιτυγχάνουμε απώλεια βάρους 10-25 κιλών τουλάχιστον, που μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο με σωστή διαιτολογική παρακολούθηση. Είναι πολύ ασφαλής τεχνική, με μόνη ανεπιθύμητη τη ναυτία λόγω διάτασης του στομάχου, η οποία είναι παροδική και αντιμετωπίζεται με φάρμακα.  Αντενδείκνυται σε άτομα με προηγούμενες επεμβάσεις ή παθήσεις στο στομάχι. 

Σημαντική για τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους, είναι η διαιτολογική παρακολούθηση ως και 2 χρόνια μετά την αφαίρεση του μπαλονιού, καθώς μελέτες δείχνουν πιθανή επαναπρόσληψη βάρους μετά την αφαίρεσή του. Η ιδανική εφαρμογή του ενδοσκοπικού ενδογαστρικού δακτυλίου είναι η προσωρινή τοποθέτηση, ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ