Κορωνοϊός: Η σκληρή πραγματικότητα, η ιδανική έκβαση και το εφιαλτικό σενάριο

Υπάρχει μια παλιά Κινέζικη κατάρα, που λέει «σου εύχομαι να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Σαν να μη μας έφταναν τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα διεθνείς συγκυρίες όπως η οικονομική κρίση και η μετανάστευση, ήρθε η κατάρα του Κορωνοϊού για να κάνει τις ζωές μας όσο πιο ενδιαφέρουσες γίνεται.

Στο θέμα του Κορωνοϊού, τη στιγμή που το κράτος αντιδρά με πρωτοφανή για τη χώρα υπευθυνότητα, υπάρχου πολλοί συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται με παιδιάστικη ανεμελιά που φτάνει στα όρια της εγκληματικής ανευθυνότητας. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι δεν έχουν καταλάβει ότι η πανδημία μάς αφορά όλους και μπορεί να μας επηρεάσει όλους, άμεσα ή έμμεσα, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Ως τώρα ξέρουμε ότι ο SARS-COV-2 ή COVID-19 είναι μια νέα μετάλλαξη ενός παλιού ιού. Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό κάθε χρόνο έχουμε επιδημίες, αφού ακόμα και ο πασίγνωστος ιός της γρίπης αλλάζει συνεχώς. Ξέρουμε επίσης ότι είναι φυσική μετάλλαξη και δε δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, όπως φαίνεται από τις τυχαίες μεταλλάξεις στο DNA του. 

Η διαφορά του από άλλους ιούς που έχουν προκαλέσει μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν και ο λόγος που είναι τόσο επικίνδυνος για την παγκόσμια υγεία, είναι η ψηλή μεταδοτικότητά του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί φορείς του εμφανίζουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Επιδημίες ιών που προκαλούν σοβαρά συμπτώματα σε σύντομο χρόνο από την επαφή με τον ιό, αναγνωρίζονται εύκολα και αντιμετωπίζονται με μέτρα καραντίνας των πασχόντων. 

Στην περίπτωση του Κορωνοϊού, για κάθε άτομο που εμφανίζει συμπτώματα, υπάρχουν άλλα 4 που μεταδίδουν τον ιό χωρίς να ξέρουν ότι είναι φορείς. Αυτό σημαίνει ότι μέτρα καραντίνας, αποκλεισμού πόλεων και νησιών, δύσκολα μπορούν να αποτρέψουν τη διασπορά του ιού. Η προσπάθεια είναι να την επιβραδύνουν.

Η μοναδική λύση για την εξάλειψη την πανδημίας είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού. Αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με τεχνητή προληπτική ανοσοποίηση, με εμβόλιο συγκεκριμένα κατά του Κορωνοϊού, είτε με φυσική νόσηση.

Γίνονται ήδη προσπάθειες από χώρες όλου του κόσμου να παραχθούν εμβόλια, δυστυχώς όμως πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες. Και για να προλάβουμε τους συνωμοσιολόγους, ο λόγος δεν είναι για να ξεκάνουμε τον πληθυσμό, αλλά ακριβώς το αντίθετο, να είναι τα εμβόλια ασφαλή για τον ανθρώπινο οργανισμό, και να μην δημιουργήσουν παρενέργειες, επιπλοκές όπως αλλεργίες, και θανάτους.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Κορωνοϊός ήρθε για να μείνει τουλάχιστον για ένα έτος, και αν θέλουμε να επιζήσουμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα πρέπει ν’ αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Ο λόγος είναι απλός. Τα μέτρα καραντίνας καταστρέφουν την οικονομία και τον παραγωγικό ιστό. 

Όχι μόνο δεν παράγουμε εισόδημα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε φόρους στο κράτος, ώστε με τη σειρά τους να μπορούν να πληρωθούν γιατροί νοσηλευτές κτλ, μετά από λίγο καιρό απαραίτητες υπηρεσίες όπως η παραγωγή και διανομή φαγητού μπορεί να επηρεαστούν και να παρατηρηθούν ελλείψεις τροφίμων που θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή.

Άρα η μόνη λύση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ώστε κάνοντας βίωμα τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, και χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για να αντικαταστήσουν τη φυσική επαφή όπου είναι δυνατόν, μειώνουμε τη διασπορά του ιού. Και πάλι πιθανώς να χρειάζονται μικρές περίοδοι καραντίνας εφόσον υπάρχουν εξάρσεις, αλλά τουλάχιστον δε θα έχει παραλύσει εντελώς η κοινωνία και η οικονομία.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα νησιά, και στις αυταπάτες που έχουν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν τον παλιό ανεύθυνο τρόπο ζωής με το να αποκλειστούν πλήρως στο νησί τους. Με βάση τα παραπάνω, το νησί θα έπρεπε να μείνει αποκλεισμένο για 12 μήνες τουλάχιστον, μέχρι να εμβολιαστεί επιτυχώς όλος ο πληθυσμός. 

Ο Κορωνοϊός  ζει ως 3 μέρες σε μεταλλικές επιφάνειες και ως 5 μέρες σε πλαστικό, που σημαίνει ότι ακόμα κι αν μεταφέρονταν μόνο εμπορεύματα και δεν υπήρχε καμία ανθρώπινη επαφή με τον έξω κόσμο, πάλι θα υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εισέλθει στο νησί η νόσος, εφόσον δεν εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, θα προκαλέσει έτσι κι αλλιώς ταχεία έξαρση επιδημίας. Άρα ναι μεν είναι σημαντική η μείωση της μετάδοσης με ελάττωση των μετακινήσεων από και προς τα νησιά, αλλά είναι υποχρεωτική και η αλλαγή τρόπου ζωής με την υιοθέτηση συμπεριφορών κοινωνικής απομάκρυνσης.

Το ιδανικό σενάριο δεν είναι ότι δε θα υπάρξουν καθόλου θύματα από τον Κορωνοϊό. Είναι λυπηρό, αλλά δεδομένο, ότι παρά τις προσπάθειές μας κάποιοι υπερήλικες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα έρθουν σε  επαφή με τον ιό, θα νοσήσουν βαθιά, και δυστυχώς θα καταλήξουν. Εφόσον όμως κάνουμε όλοι το χρέος μας, η διασπορά της νόσου, αντί να γίνει σε πάρα πολλά άτομα σε μικρό χρονικό διάστημα, θα είναι αργή σε βάθος χρόνου.

Συνεπώς αυτοί οι ασθενείς θα προσέρχονται στα νοσοκομεία σε χαμηλούς αριθμούς, δίνοντας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να τους παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, με τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και θεραπείας, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία του προσωπικού, ώστε να μπορούν να φροντίζουν και τους επόμενους που θα ασθενήσουν.

Παράλληλα, κι επειδή δεν εξαφανίζονται όλες οι υπόλοιπες ασθένειες επειδή εμφανίστηκε ο Κορωνοϊός, θα μπορούν τα νοσοκομεία να θεραπεύουν ανθρώπους που παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας, από κακοήθειες μέχρι τροχαία και την άκακη στις μέρες μας σκωληκοειδίτιδα. 

Κι επειδή υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν υπερβολικές όλες αυτές τις αντιδράσεις, που λόγω νέας ηλικίας και καλής κατάστασης υγείας θεωρούν ότι δε θα έχουν πρόβλημα με τον ιό που ξεκάνει γερόντια, υπάρχει και το ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ σενάριο, που όμως δεν είναι τίποτε άλλο από την καθημερινή κατάσταση που ζει σήμερα η Ιταλία η οποία πλησιάζει τους 1.000 θανάτους από Κορωνοϊό ανά ημέρα, έχοντας ένα σύστημα υγείας πολλές φορές καλύτερο από το ελληνικό ΕΣΥ. Όσο θα αυξάνονται λοιπόν τα κρούσματα που καταλήγουν στα νοσοκομεία, τόσο θα αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα γεμίσουν σύντομα, και οποιοσδήποτε διαθέσιμος χώρος θα χρησιμοποιείται για νοσηλεία ασθενών με Κορωνοϊό. Μετά από λίγες μέρες θα αρχίσει να πάσχει το προσωπικό. Μάλιστα επειδή το ΕΣΥ είναι γερασμένο, πολλοί ανήκουν ήδη σε ευπαθείς ομάδες. Λόγω εξάντλησης και υπερέκθεσης στον ιό, πολλοί θα ασθενήσουν, και δεν είναι σπάνιο σε Κίνα και Ιταλία να πεθαίνουν γιατροί και νοσηλευτές.

Τα κενά στις μάχιμες θέσεις αναγκαστικά θα αναπληρωθούν από άτομα χωρίς εξειδίκευση και χωρίς εμπειρία, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την πιθανότητα επιβίωσης των ασθενών. Υπάρχει σαφής κίνδυνος νοσοκομεία της επαρχίας να καταρρεύσουν και να μην έχουν το προσωπικό για να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Η πλήρης κατάληψη όλων των χώρων του νοσοκομείου από ασθενείς με Κορωνοϊό θα σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ευπαθής ασθενής εισαχθεί για άσχετο λόγο σε νοσοκομείο, θα είναι εξ ορισμού καταδικασμένος να νοσήσει και να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του. Ούτε οι νέες ηλικίες θα είναι ασφαλείς σ ένα τέτοιο σενάριο.

Τα τροχαία και παθήσεις όπως η σκωληκοειδίτιδα, που είναι παθήσεις των νέων ηλικιών με τη σωστή θεραπεία θεραπεύονται εύκολα, δε θα μπορούν ν αντιμετωπιστούν λόγω κατάρρευσης των νοσοκομείων και θα ισοδυναμούν με θανατική καταδίκη. Και ενώ λέμε πάντα ότι ο ίδιος ο ιός είναι επικίνδυνος σε ευπαθείς ομάδες, τελικά βλέπουμε ότι προσβάλλει και νέα μη ευπαθή άτομα.
 

Η πανδημία του Κορωνοϊού είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει το ανθρώπινο είδος μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να φερθούμε υπεύθυνα, να ακολουθήσουμε διαφορετικό τρόπο ζωής ώστε να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας άτομα.

Οτιδήποτε άλλο είναι εγκληματικά ανεύθυνη αντικοινωνική συμπεριφορά και με βάση την πρόσφατη νομοθεσία διώκεται ποινικά και πρέπει να καταγγέλλεται για την ασφάλεια όλων.

Leave a Reply