Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης, Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Προσπέλαση (TEP)

Η Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης είναι η πιο προηγμένη μέθοδος θεραπείας της βουβωνοκήλης. Χρειάζεται βαθιά γνώση της ανατομίας της βουβωνικής χώρας και προχωρημένες λαπαροσκοπικές ικανότητες, αλλά είναι ταχύτατη, εκπληκτικά ανώδυνη και προσφέρει άμεση επάνοδο στις ασχολίες και πολύ γρήγορη επιστροφή στην εργασία.

Εκτελούμε ολόκληρη την επέμβαση μέσα από 3 μικρές τομές, μια του 1 εκατοστού που κρύβεται εντός του ομφαλού και άλλες δυο του μισού εκατοστού, κάτωθεν του ομφαλού στη μέση γραμμή.  Δημιουργούμε χώρο ανάμεσα στις μυϊκές ομάδες του κοιλιακού τοιχώματος, αποκολλώντας τους ορθούς κοιλιακούς μύες από το περίβλημά τους. Αυτό μας βοηθά να φτάσουμε στην περιοχή της κήλης ακολουθώντας τους μύες και χωρίς να εισέλθουμε στην κοιλιακή κοιλότητα. Στη συνέχεια επαναφέρουμε τα περιεχόμενα της κήλης στη φυσιολογική τους θέση, μπορούμε να κλείσουμε χάσματα αν είναι απαραίτητο, και τοποθετούμε ένα πλέγμα ανάμεσα στους μύες χωρίς να το καθηλώνουμε, καθώς η πίεση μεταξύ των μυϊκών ομάδων θα το διατηρήσει στη θέση του. 

Οι ασθενείς τρώνε και κινητοποιούνται πλήρως μέσα σε 2-3 ώρες από το τέλος της επέμβασης, και μπορούν να πάρουν εξιτήριο μετά από μερικές ώρες. Την επόμενη μέρα μπορούν να κινητοποιούνται χωρίς περιορισμό, και επιστρέφουν σε καθιστική εργασία 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση. Μπορούν να κάνουν ελαφρές ασκήσεις μετά από μια εβδομάδα, και εφόσον η κήλη ήταν μικρή, επιστρέφουν σε πλήρεις ασχολίες συμπεριλαμβανομένων έντονης γυμναστικής και γυμναστηρίου στις 2 εβδομάδες από την επέμβαση.

Η Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Αποκατάσταση κήλης ενδείκνυται απόλυτα σε άτομα με αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες, σε νέα άτομα με μικρές βουβωνοκήλες, σε γυναίκες στις οποίες υπάρχει πάντα η πιθανότητα μηροκήλης, καθώς και σε υποτροπή βουβωνοκήλης. Σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση έχει το πλεονέκτημα της ταχύτατης ανάρρωσης, ενώ σε σχέση με την ενδοπεριτοναϊκή τεχνική, αποφεύγεται η είσοδο στην κοιλιακή κοιλότητα, και δε χρειάζεται καθήλωση του πλέγματος που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες εφόσον εκτελείται από έμπειρο χειρουργό. Τα αιματώματα είναι αναμενόμενα, αλλά είναι μικρά και εντελώς μη ανησυχητικά. Οι επιπλοκές από τραυματισμό των αγγείων των γεννητικών οργάνων είναι σπάνιες, όπως και οι υποτροπές, ενώ σοβαροί τραυματισμοί παρακείμενων οργάνων μπορούν να συμβούν μόνο από χειρουργούς χωρίς την απαραίτητη εμπειρία. Τα σύνδρομα χρόνιου πόνου και οι επιπλοκές πλεγμάτων είναι επίσης σπανιότατες εφόσον ο χειρουργός έχει την απαραίτητη εμπειρία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ