Λαπαροσκοπική Ενδοπεριτοναϊκή Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης (IPOM)

Μικρού και μεσαίου μεγέθους κήλες του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος (ομφαλοκήλες, επιγαστρικές και μετεγχειρητικες κήλες) μπορούν να αποκατασταθούν γρήγορα και εύκολα με λαπαροσκοπική επέμβαση, και ενδοκοιλιακή τοποθέτηση ειδικά κατασκευασμένου πλέγματος που δεν τραυματίζει τα κοιλιακά όργανα. Η λαπαροσκοπική προσπέλαση επιτρέπει επιδιόρθωση μεγάλων κηλών μέσα από μικρές τομές, με χρήση αρκετά μεγάλου πλέγματος για ενίσχυση μεγαλύτερης επιφάνειας του κοιλιακού τοιχώματος, με ελάχιστο πόνο, πολύ μικρή παραμονή στο νοσοκομείο, και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εκτελούμε την επέμβαση μέσα από 3 μικρές τομές του μισού ως ενός εκατοστού, που συνήθως γίνονται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Αρχικά αποκολλάμε τα περιεχόμενα της κήλης, καθώς μπορεί να υπάρχουν συμφύσεις με έντερο, ενδοκοιλιακό λίπος, ή οποιοδήποτε άλλο όργανο της κοιλιάς. Τα επόμενα βήματα εξαρτώνται από το μέγεθος του χάσματος. Αν το μέγεθος της κήλης είναι μικρό προχωράμε στην τοποθέτηση πλέγματος, αλλά σε περίπτωση που το χάσμα είναι σχετικά μεγάλο, το κλείνουμε με λαπαροσκοπικές ραφές που είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρειάζονται προχωρημένες λαπαροσκοπικές ικανότητες. 

Η τεχνική της τοποθέτησης πλέγματος εξαρτάται επίσης από το μέγεθος της κήλης. Σε μικρότερα χάσματα χρησιμοποιούμε μικρά πλέγματα που καθηλώνονται με ειδικές συσκευές στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. 

Μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες κήλες χρειάζονται πιο εξειδικευμένες τεχνικές. Κατ’ αρχήν όταν η κήλη είναι μεγάλη, το πλέγμα που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά μεγάλο, και η ακριβής τοποθέτηση του στην κοιλιά είναι πιο πολύπλοκη. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό από ραγές και καθηλωτικές συσκευές, ενώ σχεδιάζουμε εξωτερικά στο κοιλιακό τοίχωμα του ασθενούς σε ποια σημεία θα γίνει η τοποθέτηση του καθενός, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο. 

H τεχνική που χρησιμοποιούμε για την καθήλωση του πλέγματος είναι η λεγόμενη ‘διπλή κορώνα’, με δυο σειρές καθήλωσης περιμετρικά της κήλης, ώστε να μειώνονται η πιθανότητες μετακίνησης του πλέγματος και υποτροπής.

Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε 24 με 48 ώρες από την επέμβαση, αισθάνονται ελάχιστο πόνο που αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά φάρμακα, και μπορούν σύντομα να επιστρέψουν στις συνήθεις ασχολίες τους. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό καθώς δε χρειάζονται μεγάλες αντιαισθητικές τομές για να ολοκληρωθεί η επέμβαση. 

Η αποκατάσταση κοιλιοκήλης με ενδοκοιλιακή χρήση πλέγματος είναι ιδανική επέμβαση σε περιπτώσεις μικρής κήλης, ή μεγάλης μετεγχειρητικής κήλης που αποτελείται από πολλαπλά μικρά χάσματα, με ‘γέφυρες’ ισχυρού ιστού μεταξύ τους. Τείνει να εγκαταλειφθεί σε περιπτώσεις μεγάλων κηλών, κυρίως λόγω της τάσης που εμφανίζουν τα πλέγματα να εξέχουν λόγω πίεσης από τα ενδοκοιλιακά όργανα, και να εμφανίζονται σαν εξόγκωμα που μοιάζει με υποτροπή, είναι ενοχλητικό και αντιαισθητικό. Το αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο εφόσον μπορούμε να κλείσουμε το χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος με ραφές. Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει η τάση να προσπαθούμε να τοποθετούμε το πλέγμα κάτω από την εσωτερική μεμβράνη της κοιλιάς που λέγεται περιτόναιο, ως επιπλέον μέτρο προστασίας από επιπλοκές από το πλέγμα. 

Όποια τεχνική κι αν ακολουθείται, η Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης με ενδοκοιλιακή τοποθέτηση πλέγματος είναι μια γρήγορη επέμβαση, με ελάχιστο πόνο, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχεία επάνοδο στις καθημερινές συνήθειες. Εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών και κατάλληλη επιλογή τεχνικής, τα αποτελέσματα είναι άριστα και μόνιμα.