Λαπαροσκοπική Sleeve Γαστρεκτομή (Επιμήκης Γαστρεκτομή ή Γαστρικό Μανίκι)

Η Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή, ή Sleeve Γαστρεκτομή ή Γαστρικό Μανίκι, είναι η πιο γνωστή και πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας. Η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, σε συνδυασμό με την ασφάλεια και τις πολύ χαμηλές πιθανότητες επιπλοκών, την έχουν καταστήσει ως την πιο δημοφιλή επεμβατική μέθοδο απώλειας βάρους, τόσο για ασθενείς όσο και για χειρουργούς παχυσαρκίας.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Μέσω 4-5 μικρών  τομών αφαιρούμε περίπου 80% του στομάχου, με το τμήμα του στομάχου που παραμένει να μοιάζει με μανίκι ή σωλήνα και να έχει χωρητικότητα 100-200ml. Ο ασθενής ξεκινάει να πίνει υγρά μερικές ώρες μετά το τέλος της επέμβασης, και υδαρείς τροφές το επόμενο πρωί. Η μετεγχειρητική νοσηλεία διαρκεί μέχρι 48 ώρες, και μετά το εξιτήριο ακολουθείται ειδική διατροφή για 4-6 εβδομάδες. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλός, με την κυριότερη, που είναι η διαφυγή γαστρικού υγρού στην κοιλιά λόγω κακής επούλωσης, να είναι μέχρι 1%, και πλήρως αντιμετωπίσιμη.

Ο μηχανισμός δράσης της επέμβασης είναι πολύπλευρος. Κατ’ αρχήν είναι περιοριστική επέμβαση, που μειώνει τη χωρητικότητα του στομάχου και άρα την κατανάλωση τροφής και θερμίδων. Όμως φαίνεται ότι ο πιο  σημαντικός τρόπος λειτουργίας είναι η αλλαγή στις ορμόνες του γαστρεντερικού. Στο τμήμα του στομάχου που αφαιρείται υπάρχει μια περιοχή που λέγεται θόλος του στομάχου, στην οποία παράγεται μια ορμόνη που λέγεται Γκρελίνη και χαρακτηρίζεται ως η ορεξιογόνος ορμόνη του σώματος. Η αφαίρεση του θόλου του στομάχου συνοδεύεται από μείωση της παραγωγής γκρελίνης και μείωση της όρεξης, ενώ η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου προκαλεί ταχύτερο αίσθημα κορεσμού. Ο συνδυασμός των δυο οδηγεί σε ταχεία σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς. 

Κατά μέσο όρο η απώλεια βάρους ανέρχεται στο 50-60% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους, με τους πιο αποφασισμένους και αφοσιωμένους ασθενείς να καταφέρνουν να χάσουν πολύ περισσότερο από αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται με μια σχετικά απλή επέμβαση, που δεν αλλάζει σημαντικά την ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος, και δεν απαιτεί τη χρήση ξένου σώματος. Τα προβλήματα από μειωμένη απορρόφηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών ουσιών είναι εξαιρετικά σπάνια.

Είναι πολύ σημαντική η επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε επιμήκη γαστρεκτομή. Είναι ιδανική επέμβαση σε άτομα που τρώνε μεγάλα γεύματα και επωφελούνται από τον περιορισμό όγκου γευμάτων που προσφέρει η επέμβαση. Δεν είναι καλή επιλογή για άτομα που παχαίνουν επειδή τρώνε γλυκά και λιπαρά φαγητά, ή τσιμπολογούν συνεχώς κατά τη διάρκεια τις μέρας, καθώς ο μικρός όγκος των γευμάτων επιτρέπει να παίρνουν πολλές θερμίδες και να χάνουν λιγότερο βάρος.

Εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών, τα αποτελέσματα είναι άριστα, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών να διατηρεί την απώλεια βάρους, ή να έχει μια μικρή επαναπρόσληψη της τάξης του 5-10% στα 5 χρόνια από την επέμβαση. Αν όμως ο ασθενής δεν πειθαρχεί στις διαιτολογικές οδηγίες, μπορεί να προκαλέσει διάταση του στομάχου, με αύξηση της χωρητικότητας του που οδηγεί σε σταδιακή επαναπρόσληψη βάρους. Σε περίπτωση μεγάλης επαναπρόσληψης ή και αποτυχίας της επέμβασης, μπορεί να απαιτηθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο παχυσαρκίας. Σ αυτή την περίπτωση επιλέγουμε είτε επανάληψη της Sleeve Γαστρεκτομής, ή μετατροπή σε Γαστρικό Bypass. 

Πιο σπάνια η επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτο βήμα, και στη συνέχεια, μετά από απώλεια σημαντικής ποσότητας βάρους, ο ασθενής να υποβληθεί σε νέα λαπαροσκοπική επέμβαση μετατροπής του Sleeve είτε σε bypass ή σε χολοπαγκρεατική παράκαμψη.