Λαπαροσκοπική/ανοιχτή τοποθέτηση Νηστιδοστομίας

Οι μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις του ανώτερου γαστρεντερικού έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία φυσιολογικής σίτισης από του στόματος για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες ως και εβδομάδες. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή της επέμβασης δεν έχει επουλωθεί πλήρως για τις πρώτες 8 με 10 ημέρες, και η διάβαση τροφής διαμέσου των αναστομώσεων μπορεί να προκαλέσει πίεση και τραυματισμούς, και να οδηγήσει σε κακή επούλωση και διαφυγή, που είναι μια από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές. Ταυτόχρονα όμως οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν θρεπτικές ουσίες, ειδικά πρωτεΐνες, που είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της διαδικασίας της επούλωσης. Κακή θρέψη κατά την προεγχειρητική και άμεση μετεγχειρητική περίοδο αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών, και γι’ αυτό το λόγο κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε την θρεπτική κατάσταση των ασθενών. 

Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η κεφαλαιώδης σημασία του εντερικού βλεννογόνου στην παθογένεση της σήψης, και του ρόλου της εντερικής διατροφής στη διατήρηση του εντερικού μικροβιακού φραγμού. Έχει βρεθεί συγκεκριμένα ότι στρεσογόνες καταστάσεις όπως μια χειρουργική επέμβαση μπορούν να διευκολύνουν την καταστροφή του φραγμού, οδηγώντας στη μετακίνηση μικροβίων από τον αυλό του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος. Η συνεχής παροχή θρεπτικών ουσιών στο έντερο βοηθάει στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού μικροβιακού φραγμού, και την αποφυγή σηπτικών επιπλοκών. Σ αυτό βοηθάει η τοποθέτηση καθετήρα νηστιδοστομίας θρέψης.