Οισοφαγεκτομή Ivor Lewis

Είναι η πιο ενδεδειγμένη και κοινά αποδεκτή επέμβαση για τον Καρκίνο Κατώτερου Οισοφάγου. Η κλασική προσπέλαση είναι η ανοικτή, αλλά μπορεί να εκτελεστεί με Λαπαροσκόπηση και Θωρακοσκόπηση από εξειδικευμένες έμπειρες ομάδες. Πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες επεμβάσεις τις γενικής χειρουργικής, με δυσκολίες στο αναισθησιολογικό κομμάτι, στο χειρουργείο που διαρκεί 5 με 8 ώρες, και στη μετέπειτα νοσηλεία. Η περιεγχειρητική θνητότητα υπολογίζεται στο 5-10% ακόμα και στα πιο εξειδικευμένα κέντρα.

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της επέμβασης είναι η κακή επούλωση της αναστόμωσης μεταξύ οισοφάγου και στομάχου, με αποτέλεσμα διαφυγή γαστρικού περιεχομένου, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και μπορεί να είναι απαραίτητη η διενέργεια άλλης χειρουργικής επέμβασης. Άλλες σημαντικές επιπλοκές είναι αιμορραγίες, καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

Κατά το πρώτο στάδιο της επέμβασης, η προσπέλαση γίνεται από την κοιλιά, και προετοιμάζεται το στομάχι ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει τον οισοφάγο που θα αφαιρεθεί. Αφαιρείται τμήμα του στομάχου μαζί με τα αγγεία και τους λεμφαδένες. Το δεύτερο στάδιο εκτελείται στον θώρακα, με ολοκλήρωση της αποκόλλησης του οισοφάγου από τα γύρω όργανα, αφαίρεση τμήματος του οισοφάγου και στομάχου μαζί με τον όγκο, και σύνδεση του υπόλοιπου στομάχου με τον οισοφάγο. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται και καθετήρας τεχνητής σίτισης.

Ακολουθεί νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για 2-3 μέρες, και εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές, άλλες 5-7 ημέρες σε απλό νοσηλευτικό τμήμα πριν το εξιτήριο. Μετά το εξιτήριο ο ασθενής ακολουθεί προσωρινά ειδικό σχήμα διατροφής με μαλακές τροφές και συμπληρωματική τεχνητή σίτιση, και μετάβαση σε πλήρη σίτιση αποκλειστικά από το στόμα σε 6 εβδομάδες περίπου.
 Με δεδομένη την βαρύτητα και πολυπλοκότητα της επέμβασης, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες. Ανάλογα με την πορεία του ασθενούς, ακολουθεί συμπληρωματική χημειοθεραπεία για ολοκλήρωση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για άλλους 2-3 μήνες. Ο ασθενής παρακολουθείται τουλάχιστον για μια πενταετία με Αξονική Τομογραφία και Γαστροσκόπηση, αρχικά ανά εξάμηνο και στη συνέχεια ανά έτος.