Τι είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen είναι η πιο συχνή και πιο δοκιμασμένη μέθοδος χειρουργικής θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) . Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen, σε πότε και σε ποιους ασθενείς γίνεται, την προετοιμασία πριν την επέμβαση, πως γίνεται η επέμβαση, τα πλεονεκτήματα και τα αποτελέσματά της, τον κίνδυνο για επιπλοκές, την ανάρρωση και το κόστος.

Ποιοι ασθενείς είναι σημαντικό να υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen;

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές αλλαγές τρόπου ζωής και διατροφής σε πολλές περιτπώσεις ασθενών. Φάρμακα όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (αντιεκκριτικά πχ Losec, Laprazol, Nexium, Pariet κτλ), είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Όμως σ ένα ποσοστό μέχρι 40% τα συμπτώματα επιμένουν παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τα φάρμακα δεν σταματούν την παλινδρόμηση. Κρύβουν το πρόβλημα με το να μειώνουν την οξύτητα του στομάχου και να μειώνουν τη βλάβη στον κατώτερο οισοφάγο. Το ανατομικό πρόβλημα όμως παραμένει, και συνεχίζει να προκαλεί σημαντική παλινδρόμηση.

Επιπλέον η μείωση του γαστρικού pH διαταράσσει τόσο τους αμυντικούς μηχανισμούς του γαστρεντερικού συστήματος, όσο και την απορρόφηση διαφόρων στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρος κτλ. Οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως αποφυγή συγκεκριμένων τροφών μπορεί να μην είναι αποδεκτή από κάποιους πάσχοντες όπως πχ νέα άτομα. Τέλος, η ΓΟΠ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα ζωής γενικότερα, ακόμα κι αν τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται από τα φάρμακα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους μπορεί κάποιος να επιλέξει τη χειρουργική αντί της φαρμακευτικής θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen να αποτελεί την πιο δημοφιλή τεχνική:

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από μια λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen;

Η απόφαση για να γίνει Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen λαμβάνεται μετά από ενδελεχή έλεγχο που θα σας συστήσει ο ιατρός σας και περιλαμβάνει:

  • Γαστροσκόπηση : Η γαστροσκόπηση αναδεικνύει την ανατομία του ανώτερου γαστρεντερικού, βοηθάει στο να αποκλειστούν άλλες πιο σοβαρές παθήσεις, επιτρέπει την ακριβή μέτρηση του μεγέθους μιας διαφραγματοκήλης, και μπορεί να αποκαλύψει αντικειμενικά ευρήματα ΓΟΠ, όπως πχ οισοφαγίτιδα.
  • Βαριούχο γεύμα: Το βαριούχο γεύμα μπορεί να αποκαλύψει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκινησία οισοφάγου, ή διαταραχές κινητικότητας του στομάχου.
  • pH-μετρία. Η pHμετρία επιτρέπει πλήρη λειτουργική διερεύνηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και συσχέτιση των συμπτωμάτων με επεισόδια ΓΟΠ.
  • Μανομετρία. Η μανομετρία είναι μια πολύ εξειδικευμένη εξέταση των πιέσεων και της κινητικότητας του οισοφάγου.
  • Ακτινοσκοπικό έλεγχο,

Ο ενδελεχής λειτουργικός έλεγχος του ανώτερου γαστρεντερικού μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε την επέμβαση στις ανάγκες του ασθενούς, και να προβλέψουμε το ποσοστό επιτυχίας που θα έχει η λαπαροσκοπική θολοπλστική κατά Nissen στον ασθενή και στην θεραπεία της παλινδρόμησης.

Επιπλέον μας επιτρέπει τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων, όπως διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου, ή το Σύνδρομο Υπερευαίσθητου Οισοφάγου, που εμφανίζονται με σημαντικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Εφόσον οι παραπάνω εξετάσεις δεν αναδείξουν παθολογική γαστροοισοφαική παλινδρόμηση, ή καλή συσχέτιση της ΓΟΠ με τα συμπτώματα, ή αν υπάρχουν διαταραχές κινητικότητας, τότε υπάρχουν πολύ ψηλές πιθανότητες αποτυχίας μιας χειρουργικής επέμβασης και δεν υπάρχει πρακτικά λόγος να υποβληθεί ο ασθενής στο χειρουργείο..

Τι προετοιμασία απαιτείται πριν από μία λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen

Πριν από μία λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen γίνεται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος για αποκλεισμό καρδιοαναπνευστικών επιπλοκών, κάτι το οποίο γίνεται για την πλειοψηφία των επεμβάσεων και όχι μόνο για την θολοπλαστική.

Επίσης για δύο (2) εβδομάδες πριν την επέμβαση ακολουθείται ειδική διατροφή ειδικά για τους παχύσαρκους ασθενείς, με σκοπό τη μείωση των διαστάσεων του ήπατος, που μπορεί να δυσχεράνει την επέμβαση.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen:

Στην λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen, αντίθεση με την παλαιότερη ανοικτή μέθοδο, όλη η επέμβαση διενεργείται μέσα από 4-5 μικρές οπές της τάξης του μισού με ένα εκατοστό  (0.5-1cm) και διαρκεί γύρω στα 90 με 120 λεπτά και η όλη επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία.

Κατά τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen, ο χειρουργός:

  • Κάνει τέσσερις έως πέντε μικρές τομές στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Εισάγει το λαπαροσκόπιο (ένα μικρό εργαλείο με κάμερα) το οποίο δίνει πρόσβαση και ορατότητα σε δύσκολες περιοχές χωρίς να απαιτείται να γίνουν μεγάλες τομ.ες
  • Χρησιμοποιεί την εικόνα που παίρνει από την κάμερα και με τα λαπαροσκοπικά – μικροσκοπικά εργαλεία γίνεται όλη η επέμβαση. Αρχικά αποκολλάται ο θόλος του στομάχου από τον σπλήνα, και ο κατώτερος οισοφάγος αποκολλάται από τα γύρω όργανα μέσα στο θώρακα (καρδιά, πνεύμονες κτλ.) και έλκεται στη φυσιολογική του θέση εντός της κοιλιάς. Αν υπάρχει μεγάλο χάσμα στο διάφραγμα αυτό κλείνεται με ραφές, και στη συνέχεια ο θόλος του στομάχου περιτυλίγεται γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο και καθηλώνεται με ραφές. Τα τελευταία χρόνια η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen διενεργείται με χρήση του συστήματος EndoFLIP. Ο καθετήρας EndoFLIP μετράει συνεχώς τη διατασιμότητα του κατώτερου οισοφάγο και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει μετά από κάθε χειρισμό κατά τη διάρκεια του συστήματος EndoFLIP μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα μετεγχειρητικά λειτουργικά αποτελέσματα.
  • Οι ωπές κλείνονται με μικροσκοπικά ράμματα.

Τι πλεονεκτήματα έχει η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen;

  • Ημερήσια νοσηλεία (ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες
  • Άμεση κινητοποίηση και κατανάλωση υγρών από την πρώτη ημέρα
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος και κίνδυνος επιπλοκών
  • Πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα (δεν γίνονται μεγάλες τομές και ράμματα)
  • Ο ασθενής δεν έχει δυσκολίες στην κατάποση και το ρέψιμο (όταν η επέμβαση συνδυάζεται με το σύστημα EndoFLIP)
  • Δεν απαιτείται μεγάλο διάστημα αποθεραπείας

Τι διαφορά έχει η τεχνική Nissen με την τεχνική Toupet

Η διαφορά ανάμεσα στις δυο τεχνικές είναι η περιφέρεια του οισοφάγου που περιτυλίγεται. Στην λαπαροσκοπική θολοπλαστική 360 μοιρών κατά Nissen – Rosetti, το στομάχι περιτυλίγει ολόκληρο τον οισοφάγο, ενώ στην 270 μοιρών κατά Toupet ο οισοφάγος καλύπτεται μόνο κατά 75%, αφήνοντας το ένα τέταρτο του οισοφάγου ακάλυπτο.

λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen
Στην λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen το ανώτερο μέρος του στομάχου “δένεται” γύρω από τον οισοφάγο

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, οι δυο τεχνικές έχουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα όσον αφορά τα συμπτώματα παλινδρόμησης, με την Toupet να έχει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης πιθανότητας δυσκολίας στην κατάποση και αδυναμία ρεψίματος, και την Nissen να έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά ένα έτος περίπου. Η χρήση του καθετήρα EndoFLIP έχει αλλάξει τον αλγόριθμο επιλογής της κατάλληλης επέμβασης για τον κάθε ασθενή. Το σύστημα EndoFLIP επιτρέπει να γίνει θολοπλαστική Nissen, χωρίς τα ανεπιθύμητα προβλήματα της δυσκολίας κατάποσης και ρεψίματος, και γενικά βελτιώνει την ποιότητα του χειρουργείου.

Μετά την επέμβαση

Τι Μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται;

Μετά από μία λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen οι ασθενείς πίνουν υγρά και κινητοποιούνται το ίδιο απόγευμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία παίρνουν εξιτήριο εντός 24 ωρών, έχοντας ήδη σημαντική βελτίωση στη συμπτωματολογία τους. Ελάχιστοι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν για 1-2 24ωρα παραπάνω.

Αποτελέσματα και ανάρρωση μετά την λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen

Ανάρρωση

Μετά το χειρουργείο ακολουθείται ειδική διατροφή με υδαρείς και μαλακές τροφές για λίγες εβδομάδες. Ο ιατρός σας θα σας δώσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα και συστάσεις διατροφής. Η επιστροφή σε μη χειρωνακτική ελαφρά εργασία επιτρέπεται μέσα σε λίγες μέρες.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η επέμβαση είναι πλήρως επιτυχής στο 75% των ασθενών, μερικώς επιτυχής με περιστασιακή χρήση φαρμάκων στο 20% ενώ μόνο ένα ποσοστό κάτω του 5% δεν θα δει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων το οποίο οφείλεται σε άλλες μη διαγνωσμένες παθήσεις που “ξέφυγαν” του προεγχεριητικού ελέγχου. Αν η επιλογή των ασθενών γίνει με σωστή διαδικασία, από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό και γίνει σωστή προετοιμασία πριν από το χειρουργείο τότε το ποσοστό αποτυχίας πέφτει κάτω του 1%

Τι επιπλοκές ή προβλήματα έχει η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen;

Οι επιπλοκές στην λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen είναι σπάνιες, με συχνότερο πρόβλημα τη δυσκολία στην κατάποση, η οποία διορθώνεται εύκολα με μια γαστροσκόπηση. Η Θολοπλαστική έχει αναγνωρισμένες παρενέργειες, που οφείλονται στην ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και εμφανίζονται σαν αδυναμία ρεψίματος και ενίοτε εμετού, φουσκώματα και έντονα αέρια. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά και πιο ήπια με την Θολοπλαστική 270 μοιρών κατά Toupet, ή με τη χρήση συστήματος EndoFLIP.

Η λαπαροσκοπική Θολοπλαστική είναι μια επέμβαση που αντέχει στο χρόνο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις υποτροπών. Αυτές συμβαίνουν συνήθως γύρω στη δεκαετία από την αρχική επέμβαση και αντιμετωπίζονται είτε με φαρμακευτική αγωγή, ή με λαπαροσκοπική επανεπέμβαση.

Κόστος

Λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος για την λαπαροσκοπική θολοπλαστική είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει θεραπεία της παλινδρόμησης και να συνεχίσει να ζει χωρίς φάρμακα ή όταν όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, με εμπειρία στις επεμβάσεις παλινδρόμησης μηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση του ασθενούς μειώνονται στο ελάχιστο οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Επίσης είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα χειρουργό που γνωρίζει τις διαδικασίες καθώς οι οδηγίες κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ αλλάζουν συνεχώς.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να πατήσετε εδώ  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία πληρέστερη ενημέρωση πατώντας εδώ.

Είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Nissen η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες παλινδρόμησης κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσει δωρεάν ο ιατρός και να επικοινωνήσει μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο ιατρικού ιστορικού για εκτίμηση της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης πατήστε εδώ