Γαστρικό Bypass

Τι είναι το γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη) και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Το Γαστρικό Bypass ή αλλιώς γαστρική παράκαμψη θεωρείται η πιο επιτυχημένη επέμβαση απώλειας βάρους και στις παρακάτω γραμμές θα βρείτε ότι πληροφορία για το πως γίνεται, τις ενδείξεις, τα αποτελέσματα και το κόστος.

Το γαστρικό bypass είναι μία τεχνικά περίπλοκη και διαιτολογικά απαιτητική επέμβαση, που οδηγεί σε πολύ μεγάλη απώλεια βάρους. Όμως κάνει απαραίτητη τη λήψη βιταμινούχων και διατροφικών συμπληρωμάτων, καθώς και διαιτολογική παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής. Γι’ αυτό το λόγο διενεργείται σε άτομα που έχουν ανάγκη πολύ μεγάλης απώλειας βάρους, και σε περίπτωση διατροφικών συνηθειών που θα οδηγούσαν σε αποτυχία μια από τις συνηθισμένες μεθόδους απώλειας βάρους όπως το γαστρικό μανίκι και η γαστρική πτύχωση.

Η επέμβαση αλλάζει εντελώς την ανατομία και το μεταβολισμό του ασθενούς, καθώς το μικρό μέγεθος του υπολειπόμενου στομάχου χωράει λιγότερη τροφή, ενώ η ανάμειξη τροφής και υγρών της πέψης και άρα η απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων, συμβαίνει στο σημείο ένωσης των δυο τμημάτων του εντέρου, αφού έχουν παρακαμφθεί 2 μέτρα λεπτού εντέρου. Τα αποτελέσματα μετά από μία επέμβαση γαστρικό bypass είναι ο ασθενής να νιώθει γεμάτος με λιγότερη τροφή, η οποία απορροφάται λιγότερο από το έντερο, και αποδίδει λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό. Αν δε ο ασθενής καταναλώσει γλυκά ή λιπαρές τροφές, αυτά δεν απορροφούνται, και μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες, αναγκάζοντας τον έτσι να συμμορφωθεί στις διαιτολογικές οδηγίες. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και αλλαγές στις εντερικές ορμόνες. Μετά την επέμβαση μειώνονται τα επίπεδα Γκρελίνης που είναι η ορεξιογόνος ορμόνη του στομάχου, και το GLP-1, που βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Είναι μία δύσκολη επέμβαση η γαστρική παράκαμψη (bypass);

Το γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη) είναι μία τεχνικά περίπλοκη επέμβαση και απαιτεί πολύ προχωρημένες λαπαροσκοπικές ικανότητες από την πλευρά του χειρουργού, καθώς και πολύ καλά οργανωμένη και έμπειρη ομάδα. Η πλήρης αλλαγή της ανατομίας του γαστρεντερικού, όσο κι αν φαίνεται τρομακτική, είναι πλήρως αναστρέψιμη εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, ή σε περίπτωση υπερβολικά μεγάλης απώλειας βάρους.

Το μειονέκτημα του Γαστρικού Bypass (γαστρική παράκαμψη) είναι η πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με προληπτική καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής. Η δια βίου διαιτολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητη, ώστε να προλαμβάνονται ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, να αναγνωρίζονται και να θεραπεύονται εφόσον εκδηλωθούν, αλλά και για να αποφευχθεί η επαναπρόσληψη βάρους σταδιακά μετά την επέμβαση.

Σε ποιους απευθύνεται το γαστρικό bypass;

Η μακροχρόνια επιτυχία της βαριατρικής χειρουργικής στηρίζεται στην επιλογή της κατάλληλης επέμβασης για τον κατάλληλο ασθενή. Το γαστρικό bypass επιτυγχάνει απώλεια βάρους συνδυάζοντας περιορισμό πρόσληψης τροφής και μειωμένη απορρόφηση θερμίδων. Χάνουμε περισσότερα κιλά, και έχουμε χαμηλότερη πιθανότητα να τα ξαναπάρουμε σε σχέση με άλλα βαριατρικά χειρουργεία. Τα ποσοστά θεραπείας Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι πολύ ψηλότερα σε σχέση με άλλα χειρουργεία. Σε γενικές γραμμές θεωρείται η καλύτερη επέμβαση απώλειας βάρους. Η πολυπλοκότητα του χειρουργείου όμως, σε συνδυασμό με τα σπάνια, αλλά υπαρκτά προβλήματα από μειωμένη απορρόφηση βιταμινών και σιδήρου, το κάνουν ιδανικό για ένα συγκεκριμένο πληθυσμό παχύσαρκων ασθενών.

Οι ιδανικοί ασθενείς στους οποίους απευθύνεται το γαστρικό bypass ως αρχική επέμβαση, είναι άτομα με πολύ ψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, άνω του 50 kg/m2. Επίσης άτομα που έχουν τάση για τσιμπολογήματα ή με τροφικούς εθισμούς, έχουν καλύτερα αποτελέσματα με Γαστρικό Bypass παρά με Γαστρικό Μανίκι. Πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ή Μεταβολικό Σύνδρομο εμφανίζουν ταχύτατη βελτίωση των παθήσεων και μείωση των φαρμάκων τους μετά από Γαστρικό Bypass, το οποίο και θεωρείται χειρουργική θεραπεία διαβήτη. Άτομα με χάνουν και ξαναπαίρνουν πολλά κιλά μετά από δίαιτα, έχουν μικρότερες πιθανότητες υποτροπής μετά από Γαστρικό Bypass. Και τέλος, όσοι έχουν υποβληθεί σε βαριατρικό χειρουργείο περιοριστικού τύπου, και δεν έχασαν ή ξαναπήραν κιλά, είναι καλύτερο να υποβάλλονται σε Γαστρικό Bypass.

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη)

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι ο ίδιος που διενεργείται για όλες τις βαριατρικές επεμβάσεις. Οι υποψήφιοι για γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη), λόγω του αυξημένου βάρους και των χρόνιων μεταβολικών διαταραχών, είναι πιο πιθανό να έχουν άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις. Είναι υποχρεωτικός ο ενδοκρινολογικός έλεγχος, καθώς και η διενέργεια γαστροσκόπησης. Η ψυχιατρική εκτίμηση και η διαιτολογική παρακολούθηση αποκτούν κεφαλαιώδη σημασία στο γαστρικό bypass. Η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση και σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες. Ασθενείς που δε μπορούν να πειθαρχήσουν στην εφ’ όρου ζωής παρακολούθηση και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Το γαστρικό bypass μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή επέμβασης απώλειας βάρους σε τέτοιες περιπτώσεις και θα πρέπει να εξετάσουν επεμβάσεις όπως το γαστρικό μανίκι και η γαστρική πτύχωση.

Προετοιμασία για γαστρικό bypass

Ακολουθείται η προεγχειρητική προετοιμασία ασθενών με συνυπάρχουσες παθήσεις υψηλού κινδύνου. Συμπεριλαμβάνονται εξετάσεις αίματος, καρδιολογικός έλεγχος, πνευμονολογικές εξετάσεις όπως σπιρομέτρηση και μελέτη ύπνου. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς πάσχουν από λιπώδη διήθηση του ήπατος, κάνοντας απαραίτητη την ειδική προεγχειρητική δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος για 1-2 εβδομάδες.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται το γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη):

Το γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη) εκτελείται λαπαροσκοπικά με 5 μικρές τομές. Αρχικά διαχωρίζουμε ένα μικρό τμήμα του ανώτερου στομάχου χωρητικότητας γύρω στα 40-50ml, από το υπόλοιπο στομάχι. Στη συνέχεια διαχωρίζουμε το λεπτό έντερο, ενώνουμε με το περιφερικό τμήμα του στο μικρό τμήμα του στομάχου, και συνδέουμε το κεντρικό τμήμα ξανά με το έντερο σε πιο απομακρυσμένο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι, η τροφή που καταναλώνει ο ασθενής να μπαίνει στο μικρό τμήμα του στομάχου και να το γεμίζει γρήγορα με αρκετά μικρές ποσότητες προκαλώντας αίσθημα πλήρωσης. Στη συνέχεια η τροφή διέρχεται από τμήμα λεπτού εντέρου μήκους 1 μέτρου περίπου (τροφική έλικα), στο οποίο δεν αναμειγνύεται με γαστρικά υγρά, παγκρεατικά υγρά και χολή, με συνέπεια να μην απορροφάται. Παράλληλα, τα υγρά που βοηθούν στην πέψη διέρχονται από τμήμα εντέρου μήκους περίπου 1 μέτρου, στο οποίο δεν αναμειγνύονται με τροφή (χολοπαγκρεατική έλικα).

Μετά την επέμβαση

Τι μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται

γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη)
γαστρικό bypass: πως λειτουργεί

Οι ασθενείς ξεκινούν να πίνουν υγρά το απόγευμα μετά την επέμβαση, και παίρνουν εξιτήριο μετά από 2-3 ημέρες εφόσον μπορούν να σιτίζονται ικανοποιητικά. Υποβάλλονται σε αντιπηκτικές ενέσεις για 2 εβδομάδες. Παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών και γαστροπροστασία εφ όρου ζωής. Ακολουθείται ειδική διατροφή για 4-6 εβδομάδες, και διαιτολογική παρακολούθηση ανά τρίμηνο.

Αποτέλεσμα – απώλεια βάρους μετά από γαστρικό bypass

Το Γαστρικό Bypass (γαστρική παράκαμψη) οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, της τάξης του 70-80% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους, ενώ πολλοί ασθενείς καταφέρνουν να επιστρέψουν σε εντελώς φυσιολογικό βάρος. Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους συμβαίνει τους πρώτους 6-12 μήνες. Η πλήρης αλλαγή του μεταβολισμού, μέσω μείωσης της όρεξης και μικρότερης απορρόφησης τροφών, εξασφαλίζει υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας ανεξαρτήτως διαιτητικών συνηθειών, με πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής της παχυσαρκίας, με την πιθανή επαναπρόσληψη βάρους στην πενταετία να είναι κάτω του 5%.

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε Γαστρικό Bypass (γαστρική παράκαμψη), λόγω της ταχείας και σημαντικής απώλειας βάρους έχουν ανάγκη πλαστικού χειρουργού για επιδιόρθωση του επιπλέον δέρματος που παραμένει.

Mini Bypass

Το Mini Bypass ή Γαστρικό Bypass μιας αναστόμωσης είναι μια τεχνική παραλλαγή του γαστρικού που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Και πάλι η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά μέσα από 5 μικρές τομές. Όπως και στο Γαστρικό Bypass διαχωρίζουμε το στομάχι, αλλά το νέο στομάχι που παραμένει έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα. Στη συνέχεια συνδέουμε το έντερο στο στομάχι σε ένα σημείο μόνο (Αναστόμωση), έχοντας παρακάμψει 2 μέτρα λεπτού εντέρου. Το πλεονέκτημα του Mini Bypass είναι ότι γίνεται μόνο μια αναστόμωση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επιπλοκών από τη δεύτερη αναστόμωση, μειώνοντας ταυτόχρονα και τη δυσκολία της επέμβασης.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι πολύ καλά, με απώλεια βάρους και βελτίωση μεταβολισμού γενικότερα στα ίδια επίπεδα με το Γαστρικό Bypass (γαστρική παράκαμψη). Το mini bypass φαίνεται να οδηγεί σε ψηλότερα ποσοστά έλλειψης σιδήρου και αναιμίας. Από την άλλη τα ποσοστά θεραπείας του διαβήτη είναι καλύτερα. Τα δεδομένα παρακολούθησης των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε Mini Bypass φτάνουν τη δεκαετία, και αναμένουμε τις μελέτες από πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για να βγάλουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Κόστος

Γαστρικό bypass: κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος της επέμβασης για το γαστρικό bypass στις μέρες μας είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει σημαντική απώλεια βάρους και όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό παχυσαρκίας, με εμπειρία στις βαριατρικές επεμβάσεις μηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση του ασθενούς μειώνονται στο ελάχιστο οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Επίσης είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα χειρουργό που γνωρίζει τις διαδικασίες καθώς οι οδηγίες κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ αλλάζουν συνεχώς.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να πατήσετε εδώ  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία πληρέστερη ενημέρωση πατώντας εδώ.

Είναι το γαστρικό bypass η καταλληλότερη τεχνική για εσάς και θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσουν δωρεάν οι ιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ