Οισοφαγεκτομή Ivor Lewis

Τι είναι η οισοφαγεκτομή;

Η οισοφαγεκτομή είναι η πιο ενδεδειγμένη και κοινά αποδεκτή επέμβαση για τον Καρκίνο Κατώτερου Οισοφάγου. Η κλασική προσπέλαση είναι η ανοικτή οισοφαγεκτομή, αλλά μπορεί να εκτελεστεί με Λαπαροσκόπηση και Θωρακοσκόπηση από εξειδικευμένες έμπειρες ομάδες. Πρόκειται για μια από τις πιο περίπλοκες επεμβάσεις τις γενικής χειρουργικής. Η επέμβαση έχει δυσκολίες στο αναισθησιολογικό κομμάτι, στο χειρουργείο που διαρκεί 5 με 8 ώρες και στη μετέπειτα νοσηλεία. Η περιεγχειρητική θνητότητα της οισοφαγεκτομής υπολογίζεται στο 5-10% ακόμα και στα πιο εξειδικευμένα κέντρα.

Οισοφαγεκτομή
Οισοφαγεκτομή με Οισοφαγοποίηση Στομάχου και Αναστόμωση στον Ανώτερο Οισοφάγο

Τεχνική: πώς γίνεται η επέμβαση;

Κατά το πρώτο στάδιο της οισοφαγεκτομής, η προσπέλαση γίνεται από την κοιλιά και προετοιμάζεται το στομάχι ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει τον οισοφάγο που θα αφαιρεθεί. Αφαιρείται τμήμα του στομάχου μαζί με τα αγγεία και τους λεμφαδένες. Το δεύτερο στάδιο εκτελείται στον θώρακα, με ολοκλήρωση της αποκόλλησης του οισοφάγου από τα γύρω όργανα. Στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση τμήματος του οισοφάγου και στομάχου μαζί με τον όγκο, και σύνδεση του υπόλοιπου στομάχου με τον οισοφάγο. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται και καθετήρας τεχνητής σίτισης.

Μετά από το χειρουργείο απαιτείται νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για 2-3 μέρες. Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση , ακολουθούν άλλες 5-7 ημέρες σε απλό νοσηλευτικό τμήμα πριν το εξιτήριο. Μετά το εξιτήριο ο ασθενής ακολουθεί προσωρινά ειδικό σχήμα διατροφής με μαλακές τροφές και συμπληρωματική τεχνητή σίτιση. Η μετάβαση σε πλήρη σίτιση αποκλειστικά από το στόμα γίνεται σε 6 εβδομάδες περίπου.

Αποκατάσταση

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της οισοφαγεκτομής είναι η κακή επούλωση της αναστόμωσης μεταξύ οισοφάγου και στομάχου, με αποτέλεσμα διαφυγή γαστρικού περιεχομένου. Πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και μπορεί να είναι απαραίτητη η διενέργεια άλλης χειρουργικής επέμβασης. Άλλες σημαντικές επιπλοκές είναι αιμορραγίες, καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

Με δεδομένη τη βαρύτητα και πολυπλοκότητα της οισοφαγεκτομής, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες. Ανάλογα με την πορεία του ασθενούς, ακολουθεί συμπληρωματική χημειοθεραπεία για ολοκλήρωση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για άλλους 2-3 μήνες. Ο ασθενής παρακολουθείται τουλάχιστον για μια πενταετία μετά την οισοφαγεκτομή, με Αξονική Τομογραφία και Γαστροσκόπηση, αρχικά ανά εξάμηνο και στη συνέχεια ανά έτος. 

Λαπαροσκοπική Οισοφαγεκτομή

Το χειρουργείο θεραπείας καρκίνου οισοφάγου γίνεται με συνδυαστική Λαπαροσκοπική Οισοφαγεκτομή και Θωρακοσκοπική Οισοφαγεκτομή, που ονομάζεται Ελάχιστα Επεμβατική Οισοφαγεκτομή. (Minimally Invasive OesophagectomyMIO). Η Λαπαροσκοπική μέθοδος είναι ένα πολύ εξειδικευμένο χειρουργείο που μπορεί να γίνει μόνο από άτομα με εξειδικευμένη εκπαίδευση στην Χειρουργική Ογκολογία του Οισοφάγου και στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.  

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της κλασικής και της λαπαροσκοπικής οισοφαγεκτομής;

Η κλασική μέθοδος γίνεται με μια μεγάλη τομή στο πάνω μέρος της κοιλιάς και μια εξίσου μεγάλη τομή στη δεξιά πλευρά του θώρακα. Αντίθετα η Λαπαροσκοπική Θωρακοσκοπική Οισοφαγεκτομή γίνεται μέσα από 4-5 μικρές τομές στην κοιλιά της τάξης του μισού ως ενός εκατοστού, και 4 μικρές τομές στο θώρακα.

Τι πλεονεκτήματα έχει η λαπαροσκοπική μέθοδος;

Το ογκολογικό αποτέλεσμα της Ελάχιστα Επεμβατικής Οισοφαγεκτομής είναι εξίσου καλό με τα κλασικά ανοικτά χειρουργεία. Επιπλέον, υπάρχει το πλεονέκτημα του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου. Αυτό επιτρέπει πολύ ταχύτερη ανάρρωση, μικρότερη παραμονή στη ΜΕΘ και ταχύτερη επιστροφή στο σπίτι. 

Σε γενικές γραμμές το χειρουργικό στρες στη Λαπαροσκοπική Θωρακοσκοπική Οισοφαγεκτομή είναι πολύ μικρότερο από ότι στην Ανοικτή Οισοφαγεκτομή. Τα αποτελέσματα φαίνονται στην ελάχιστη ταλαιπωρία των ασθενών, στην πολύ καλή επούλωση και στη συντομότερη περίοδο πλήρους αποκατάστασης. 

Ρομποτική Οισοφαγεκτομή

Η Ρομποτική Οισοφαγεκτομή, ή σωστότερα Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Λαπαροσκοπική Οισοφαγεκτομή, επιτρέπει θεραπεία του καρκίνου οισοφάγου με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Η χρήση χειρουργικού ρομπότ στη θεραπεία του καρκίνου οισοφάγου έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Η Ρομποτική μέθοδος επιτρέπει άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα με ελάχιστο πόνο, όπως και η Λαπαροσκοπική Οισοφαγεκτομή.
Επιπλέον, βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος, και άρα της ανάγκης για μεταγγίσεις, που μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία της επούλωσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι συχνά η ρομποτική οισοφαγεκτομή γίνεται χωρίς να χρειαστούν τομές στο θώρακα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα της ρομποτικής οισοφαγεκτομής, καθώς μειώνει δραστικά τον πόνο, τον χρόνο  ανάρρωση, και τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.    

Ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για τη θεραπεία μου;

Δεν υπάρχει τεχνική οισοφαγεκτομής που είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο οιοσφάγου. Φυσικά οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η λαπαροσκοπική οισοφαγεκτομή ή η ρομποτική οισοφαγεκτομή έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα συγκριτικά με την κλασική μέθοδο. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα σας συμβουλεύσει και θα σας κατευθύνει.

Έχετε περισσότερες απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις; Επικοινωνήστε απευθείας με τον Ιατρό