Επέμβαση Linx

H επέμβαση Linx για Μαγνητική Ενίσχυση Οισοφάγου διενεργείται λαπαροσκοπικά για θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Στοχεύει στη μαγνητική ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Γίνεται με τοποθέτηση γύρω από τον οισοφάγο της συσκευής Linx, ενός μικρού βραχιολιού αποτελούμενου από μαγνητικά σφαιρίδια τιτανίου συνδεμένα μεταξύ τους. 

Πρώτη Επέμβαση Linx στην Ελλάδα

Ο κος Κούρκουλος και η ομάδα Athens GI πραγματοποίησαν την πρώτη Λαπαροσκοπική Επέμβαση για Μαγνητική Ενίσχυση Οισοφάγου στην Ελλάδα.Ακολούθησε σύντομη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.  

Δακτύλιος οισοφάγου με μαγνητάκια Linx
Μαγνητικός Δακτύλιος Linx σε Σύγκλειση και ΔΙάνοιξη

Τεχνική

Η επέμβαση για μαγνητικής ενίσχυση οισοφάγου γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά. Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες, αρκετοί δε και λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση με ελάχιστες επιπλοκές, και άμεσα αποτελέσματα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η συσκευή Linx ενισχύει τη λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Τα μαγνητικά σφαιρίδια κρατούν κλειστό τον οισοφάγο, μη επιτρέποντας την παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου. Ανοίγουν κανονικά κατά την κατάποση τροφής, και δε δημιουργούν προβλήματα όπως πόνο λόγω στάσης τροφής στον οισοφάγο. Η επέμβαση Linx δε συνοδεύεται από παρενέργειες όπως οι επεμβάσεις θολοπλαστικής. Οι μελέτες δείχνουν πολύ χαμηλά ποσοστά προβλημάτων με αέρια και αδυναμία ρεψίματος μετά από επέμβαση Linx.

Θεραπεία παλινδρόμησης Linx
Συσκευή Linx Πριν και Κατά τη Διάρκεια Διόδου Τροφής

Αποκατάσταση

Οι ασθενείς επιστρέφουν στις φυσιολογικές ασχολίες και στην εργασία τους άμεσα μετά από επέμβαση Linx. Επίσης δεν υπάρχει ανάγκη για περιορισμό διατροφής ενώ μετά από θολοπλαστική οι ασθενείς ακολουθούν διατροφή με υδαρείς τροφές για λίγο καιρό. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες, και στις ελάχιστες περιπτώσεις που δημιουργηθούν προβλήματα η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί με λαπαροσκοπική επέμβαση. Στις περισσότερες μελέτες η επέμβαση Linx εμφανίζει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα. H συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, περίπου στο 95%,  έχει διακόψει ή έχει μειώσει τουλάχιστον στο μισό τα φάρμακα που λάμβανε για την παλινδρόμηση. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι θεραπεύεται η παλινδρόμηση χωρίς τις παρενέργειες των επεμβάσεων θολοπλαστικής.

Επέμβαση Linx