Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Bypass (Γαστρική Παράκαμψη)

Το Γαστρικό Bypass θεωρείται η πιο επιτυχημένη επέμβαση απώλειας βάρους. Είναι τεχνικά περίπλοκη και διαιτολογικά απαιτητική επέμβαση, που οδηγεί σε πολύ μεγάλη απώλεια βάρους. Είναι απαραίτητη η λήψη βιταμινούχων και διατροφικών συμπληρωμάτων, καθώς και διαιτολογική παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής. Γι’ αυτό το λόγο διενεργείται σε άτομα που έχουν ανάγκη πολύ μεγάλης απώλειας βάρους. Διενεργείται επίσης σε περίπτωση διατροφικών συνηθειών που θα οδηγούσαν σε αποτυχία μια από τις συνηθισμένες μεθόδους απώλειας βάρους.

Τεχνική

Η επέμβαση εκτελείται λαπαροσκοπικά με 5 μικρές τομές. Αρχικά διαχωρίζουμε ένα μικρό τμήμα του ανώτερου στομάχου χωρητικότητας γύρω στα 40-50ml, από το υπόλοιπο στομάχι. Στη συνέχεια διαχωρίζουμε το λεπτό έντερο. Ενώνουμε με το περιφερικό τμήμα του στο μικρό τμήμα του στομάχου, και συνδέουμε το κεντρικό τμήμα ξανά με το έντερο σε πιο απομακρυσμένο σημείο. Το αποτέλεσμα είναι, η τροφή που καταναλώνει ο ασθενής να μπαίνει στο μικρό τμήμα του στομάχου και να το γεμίζει γρήγορα με αρκετά μικρές ποσότητες προκαλώντας αίσθημα πλήρωσης. Στη συνέχεια η τροφή διέρχεται από τμήμα λεπτού εντέρου μήκους 1 μέτρου περίπου (τροφική έλικα). Δεν αναμειγνύεται με γαστρικά υγρά, παγκρεατικά υγρά και χολή, με συνέπεια να μην απορροφάται. Παράλληλα, τα υγρά που βοηθούν στην πέψη διέρχονται από τμήμα εντέρου μήκους περίπου 1 μέτρου, στο οποίο δεν αναμειγνύονται με τροφή (χολοπαγκρεατική έλικα). 

Οι ασθενείς ξεκινούν να πίνουν υγρά το απόγευμα μετά την επέμβαση. Παίρνουν εξιτήριο μετά από 2-3 ημέρες εφόσον μπορούν να σιτίζονται ικανοποιητικά. Ακολουθείται ειδική διατροφή για 4- 6 εβδομάδες, και διαιτολογική παρακολούθηση ανά τρίμηνο. 

Γαστρικό Μπαιπας
Roux en Y Γαστρικό Bypass

Η επέμβαση αλλάζει εντελώς την ανατομία και το μεταβολισμό του ασθενούς. Το μικρό μέγεθος του υπολειπόμενου στομάχου χωράει λιγότερη τροφή. Η ανάμειξη τροφής και υγρών της πέψης και άρα η απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων καθυστερεί. Συμβαίνει στο σημείο ένωσης των δυο τμημάτων του εντέρου, αφού έχουν παρακαμφθεί 2 μέτρα λεπτού εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να νιώθει γεμάτος με λιγότερη τροφή, η οποία απορροφάται λιγότερο από το έντερο, και αποδίδει λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό. Αν δε ο ασθενής καταναλώσει γλυκά ή λιπαρές τροφές, αυτά δεν απορροφούνται, και μπορεί να προκαλέσουν διάρροιες. Οι ασθενείς αναγκάζονται έτσι να συμμορφωθούν στις διαιτολογικές οδηγίες. 

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και αλλαγές στις εντερικές ορμόνες. Μετά την επέμβαση μειώνονται τα επίπεδα Γκρελίνης που είναι η ορεξιογόνος ορμόνη του στομάχου. Το ίδιο ισχύει γιαι το GLP-1, που βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Αποκατάσταση

Το Γαστρικό Bypass οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους, της τάξης του 70-80% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους. Πολλοί ασθενείς καταφέρνουν να επιστρέψουν σε εντελώς φυσιολογικό βάρος. Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους συμβαίνει τους πρώτους 6-12 μήνες. Η πλήρης αλλαγή του μεταβολισμού, μέσω μείωσης της όρεξης και μικρότερης απορρόφησης τροφών, εξασφαλίζει υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας. Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως διαιτητικών συνηθειών, με πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής της παχυσαρκίας, με πιθανότητα επαναπρόσληψη βάρους στην πενταετία κάτω του 5%.

 

Διαιτολογική παρακολούθηση

Η επέμβαση είναι τεχνικά περίπλοκη και απαιτεί πολύ προχωρημένες λαπαροσκοπικές ικανότητες από την πλευρά του χειρουργού. Απαιτείται επίσης πολύ καλά οργανωμένη και έμπειρη ομάδα. Η πλήρης αλλαγή της ανατομίας του γαστρεντερικού, όσο κι αν φαίνεται τρομακτική, είναι πλήρως αναστρέψιμη εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, ή σε περίπτωση υπερβολικά μεγάλης απώλειας βάρους. Το μειονέκτημα του Γαστρικού Bypass είναι η πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με προληπτική καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής. Η δια βίου διαιτολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Έτσι προλαμβάνονται ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων, να αναγνωρίζονται και να θεραπεύονται εφόσον εκδηλωθούν. Αποφεύγεται επίσης η επαναπρόσληψη βάρους
σταδιακά μετά την επέμβαση.

Γαστρικό Bypass Μιας Αναστόμωσης – Mini Bypass

Το Mini Bypass ή One Anastomosis Gastric Bypass είναι μια τεχνική παραλλαγή του γαστρικού μπαϊπάς που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Και πάλι η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά μέσα από 5 μικρές τομές. Αν και έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό, οι περισσότεροι χειρουργοί παχυσαρκίας παραμένουν επιφυλακτικοί. 

Τεχνική

Όπως και στο Γαστρικό Bypass διαχωρίζουμε το στομάχι, αλλά το νέο στομάχι που παραμένει έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα. Στη συνέχεια συνδέουμε το έντερο στο στομάχι σε ένα σημείο μόνο (Αναστόμωση), έχοντας παρακάμψει 2 μέτρα λεπτού εντέρου. Το πλεονέκτημα του Mini Bypass είναι ότι γίνεται μόνο μια αναστόμωση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επιπλοκών από τη δεύτερη αναστόμωση, μειώνοντας ταυτόχρονα και τη δυσκολία της επέμβασης.

 

Μίνι μπαιπας
Γαστρικό Bypass Μιας Αναστόμωσης (Μίνι)

Αποκατάσταση

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι πολύ καλά, με απώλεια βάρους και βελτίωση μεταβολισμού γενικότερα στα ίδια επίπεδα με το Γαστρικό Bypass. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά τις ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που επίσης κάνουν απαραίτητη τη δια βίου παρακολούθηση από διαιτολόγο. Είναι λίγο ψηλότερα τα ποσοστά αναιμίας σε περιπτώσεις Mini Bypass. Τα δεδομένα παρακολούθησης των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε Mini Bypass υπερβαίνουν τη δεκαετία, και αναμένουμε τις μελέτες από πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για να βγάλουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Bypass