Λαπαροσκοπική Sleeve Γαστρεκτομή (Επιμήκης Γαστρεκτομή ή Γαστρικό Μανίκι)

Τι είναι το γαστρικό μανίκι (sleeve);

Το Γαστρικό Μανίκι ή Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή, ή Sleeve Γαστρεκτομή, είναι η πιο γνωστή και πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας. Παρουσιάζει μεγάλη αποτελεσματικότητά, σε συνδυασμό με ασφάλεια και πολύ χαμηλές πιθανότητες επιπλοκών. Αυτά έχουν καταστήσει το Γαστρικό Μανίκι ως την πιο δημοφιλή επεμβατική μέθοδο απώλειας βάρους, τόσο για ασθενείς όσο και για χειρουργούς παχυσαρκίας.

Ποια άτομα είναι καταλληλότερα - αφορά η τεχνική;

Το γαστρικό μανίκι είναι μία αρκετά αποτελεσματική τεχνική για την απώλεια βάρους ωστόσο το σημαντικότερο βήμα είναι να γίνει σωστή  επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν στο χειρουργείο, γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού. Η επέμβαση είναι ιδανική για άτομα που τρώνε μεγάλα γεύματα και επωφελούνται από τον περιορισμό όγκου γευμάτων που προσφέρει η η sleeve γαστρεκτομή. Δεν είναι καλή επιλογή για άτομα που παχαίνουν επειδή τρώνε γλυκά και λιπαρά φαγητά, ή τσιμπολογούν συνεχώς κατά τη διάρκεια τις μέρας. Ο μικρός όγκος των γευμάτων επιτρέπει να παίρνουν πολλές θερμίδες και να χάνουν λιγότερο βάρος.

Υποψήφια άτομα για να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι 

1. Άτομα που έχουν δείκτη μάζα σώματος 40 και άνω

2. Δείκτη Μάζας σώματος 35 και άνω, εφόσον υπάρχουν παθήσεις σχετιζόμενες με την παχυσαρκία όπως Διαβήτης, Υπέρταση, Καρδιοπάθεια,
Οστεοαρθρίτιδα, Γυναικολογικά προβλήματα κτλ.

Πιο σπάνια το Γαστρικό Μανίκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, μετά από απώλεια σημαντικής ποσότητας βάρους, ο ασθενής να υποβληθεί σε νέα λαπαροσκοπική επέμβαση όπου συνήθως γίνεται  μετατροπή του γαστρικού Sleeve είτε σε γαστρικό bypass ή σε χολοπαγκρεατική παράκαμψη (γαστρικό bypass). 

Τεχνική

Η Sleeve Γαστρεκτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία. Μέσω 4-5 μικρών  τομών αφαιρούμε περίπου 80% του στομάχου. Το τμήμα του στομάχου που παραμένει μοιάζει με μανίκι ή σωλήνα και έχει χωρητικότητα 100-200ml. Ο ασθενής ξεκινάει να πίνει υγρά μερικές ώρες μετά το τέλος της επέμβασης και υδαρείς τροφές το επόμενο πρωί. Η μετεγχειρητική νοσηλεία διαρκεί μέχρι 48 ώρες. Μετά το εξιτήριο ακολουθείται ειδική διατροφή για 4-6 εβδομάδες. Ο κίνδυνος επιπλοκών μετά από Γαστρικό Μανίκι είναι εξαιρετικά χαμηλός. Η κυριότερη, που είναι η διαφυγή γαστρικού υγρού στην κοιλιά λόγω κακής επούλωσης, είναι μέχρι 1%, και πλήρως αντιμετωπίσιμη.

Γαστρικό Μανίκι-Sleeve
Επιμήκης (Sleeve) Γαστρεκτομή

Πως λειτουργεί το γαστρικό μανίκι;

Ο μηχανισμός δράσης του Sleeve είναι πολύπλευρος. Κατ’ αρχήν είναι περιοριστική επέμβαση, που μειώνει τη χωρητικότητα του στομάχου και άρα την κατανάλωση τροφής και θερμίδων. Όμως φαίνεται ότι ο πιο  σημαντικός τρόπος λειτουργίας είναι η αλλαγή στις ορμόνες του γαστρεντερικού. Στο τμήμα του στομάχου που αφαιρείται υπάρχει μια περιοχή που λέγεται θόλος του στομάχου, στην οποία παράγεται μια ορμόνη που λέγεται Γκρελίνη. Η Γκρελίνη είναι γνωστή και ως η ορεξιογόνος ορμόνη του σώματος. Η αφαίρεση του θόλου του στομάχου συνοδεύεται από μείωση της παραγωγής γκρελίνης. Αυτό οδηγεί σε μείωση της όρεξης, ενώ η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου προκαλεί ταχύτερο αίσθημα κορεσμού. Ο συνδυασμός των δυο οδηγεί σε ταχεία σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς. 

Αποτελέσματα

Κατά μέσο όρο η απώλεια βάρους μετά από Γαστρικό Μανίκι ανέρχεται στο 50-60% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους. Οι πιο αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι ασθενείς καταφέρνουν να χάσουν πολύ περισσότερο από αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται με μια σχετικά απλή επέμβαση. Το Γαστρικό Μανίκι δεν αλλάζει σημαντικά η ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος, και δεν απαιτεί τη χρήση ξένου σώματος. Τα προβλήματα από μειωμένη απορρόφηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών ουσιών είναι εξαιρετικά σπάνια.

Εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών, τα αποτελέσματα της Sleeve Γαστρεκτομής είναι άριστα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών διατηρεί την απώλεια βάρους, ή έχει μια μικρή επαναπρόσληψη της τάξης του 5-10% στα 5 χρόνια από την επέμβαση. Αν όμως ο ασθενής δεν πειθαρχεί στις διαιτολογικές οδηγίες, μπορεί να προκαλέσει διάταση του στομάχου, με αύξηση της χωρητικότητας του που οδηγεί σε σταδιακή επαναπρόσληψη βάρους. Σε περίπτωση μεγάλης επαναπρόσληψης ή και αποτυχίας της επέμβασης, μπορεί να απαιτηθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο παχυσαρκίας. Σ αυτή την περίπτωση επιλέγουμε είτε επανάληψη της Sleeve Γαστρεκτομής, ή μετατροπή σε Γαστρικό Bypass. 

Υπάρχουν επιπλοκές;

Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι εαξιρετικά πολύ χαμηλός, με την κυριότερη, που είναι η διαφυγή γαστρικού υγρού στην κοιλιά λόγω κακής επούλωσης, να είναι μέχρι 1% και πλήρως αντιμετωπίσιμη. Μετά το εξιτήριο υπάρχει συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία με την ιατρική ομάδα, ώστε να αναγνωριστούν νωρίς οι όποιες σπάνιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν. Η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργούπου θα πραγματοποιήσει την επέμβαση καθιστά την περίπτωση επιπλοκών μηδαμινή.

Κόστος & κάλυψη ΕΟΠΥΥ

Το κόστος της επέμβασης στις μέρες μας είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει σημαντική απώλεια βάρους και όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί σας για μία πληρέστερη ενημέρωση.

Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Μανίκι

Έχετε περισσότερες απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις; Επικοινωνήστε απευθείας με τον Ιατρό