Ενδοσκοπικό Γαστρικό Μπαλόνι

Το Ενδοσκοπικό Γαστρικό Μπαλόνι είναι η πιο διαδεδομένη ενδοσκοπική επέμβαση απώλειας βάρους. Εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται. Το γαστρικό μπαλόνι είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους. Όμως έχει επικίνδυνες, αν και σπάνιες επιπλοκές. Και κυρίως, η αφαίρεση του οδηγεί σε σύντομη επαναπρόσληψη βάρους. Βρίσκει πολύ καλή εφαρμογή στην προετοιμασία σθενών για χειρουργείο παχυσαρκίας.     

Τεχνική

Τοποθετούμε το γαστρικό μπαλόνι στο στομάχι με απλή γαστροσκόπηση, στο ιατρείο, με ήπια καταστολή με μέθη. Μετά την τοποθέτηση το μπαλόνι φουσκώνεται με 500-700ml υγρού, συχνά με πρόσμειξη χρωστικής ώστε να γίνει αντιληπτή τυχόν απώλεια περιεχομένου. Ο μηχανισμός δράσης είναι απλός. Ο πάσχοντας χορταίνει ταχύτερα, εφόσον ακολουθεί σωστή δίαιτα. Αφαιρείται μετά από 6-12 μήνες, με επανάληψη της γαστροσκόπησης.  

Γαστρικό Μπαλόνι
Γαστρικό Μπαλόνι εντός του Στομάχου

Με την τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού επιτυγχάνουμε απώλεια βάρους 10-25 κιλών τουλάχιστον, που μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο με σωστή διαιτολογική παρακολούθηση. Είναι πολύ ασφαλής τεχνική, με μόνη ανεπιθύμητη τη ναυτία λόγω διάτασης του στομάχου, η οποία είναι παροδική και αντιμετωπίζεται με φάρμακα.  Αντενδείκνυται σε άτομα με προηγούμενες επεμβάσεις ή παθήσεις στο στομάχι. 

Αποκατάσταση

Σημαντική για τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους, είναι η διαιτολογική παρακολούθηση ως και 2 χρόνια μετά την αφαίρεση του γαστρικού μπαλονιού, καθώς μελέτες δείχνουν πιθανή επαναπρόσληψη βάρους μετά την αφαίρεσή του. Η ιδανική εφαρμογή του ενδοσκοπικού ενδογαστρικού δακτυλίου είναι η προσωρινή τοποθέτηση, ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας.

Ενδοσκοπικο Γαστρικό Μπαλόνι