Τι είναι η Επέμβαση Linx και με ποιες μεθόδους γίνεται;

H επέμβαση Linx αντιπροσωπεύει την εφαρμογή της πιο προχωρημένης ιατρικής τεχνολογίας στη χειρουργική για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Διενεργείται με τοποθέτηση γύρω από τον οισοφάγο της συσκευής Linx, ενός μικρού “βραχιολιού” αποτελούμενου από μαγνητικά σφαιρίδια συνδεμένα μεταξύ τους. Η συσκευή Linx δρα ως τεχνητός σφιγκτήρας, που κρατάει τον κατώτερο οισοφάγο κλειστό. Οι περισταλτικές κινήσεις του οισοφάγου προωθούν την τροφή, προκαλώντας απομάκρυνση των μαγνητικών σφαιριδίων και διάνοιξη της βαλβίδας. Μετά τη δίοδο της τροφής, η βαλβίδα ξανακλείνει αποτρέποντας την παλινδρόμηση.

Όταν η τοποθέτηση της συσκευής Linx, γίνεται σε συνδυασμό με το σύστημα EndoFLIP, που καταγράφει διεγχειρητικά τη διατασιμότητα του οισοφάγου, επιτυγχάνουμε την απόλυτη εξατομίκευση της θεραπείας. Τα αποτελέσματα είναι ιδανικά, με υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης, και ελάχιστα ποσοστά παρενεργειών και επιπλοκών.

Η συσκευή linx που χρησιμοποιείται στην επέμβαση

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από Επέμβαση Linx

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα στη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η γαστροσκόπηση. Για να είναι εφικτή η θεραπεία με επέμβαση και το σύστημα Linx, η γαστροσκόπηση πρέπει να δείξει μικρή μόνο διαφραγματοκήλη, το πολύ μέχρι 3 εκατοστά. Μπορεί επίσης να υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα παλινδρόμησης, όπως πχ οισοφαγίτιδα. Ιδανικά όμως πρέπει να διενεργηθεί pHμετρία, για ακριβή εξακρίβωση της βαρύτητας της παλινδρόμησης. Απαραίτητη είναι η διενέργεια μανομετρίας οισοφάγου, η οποία πρέπει να δείξει επαρκή κινητικότητα, με τουλάχιστον 70% φυσιολογικές καταπόσεις. Διαταραχές κινητικότητας του οισοφάγου μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πιθανότητα δυσκολίας κατάποσης μετά από επέμβαση Linx. Οι περισταλτικές κινήσεις του οισοφάγου μπορεί απλά να μην έχουν την ισχύ για να υπερνικήσουν τη μαγνητική έλξη των σφαιριδίων της συσκευή Linx, με αποτέλεσμα τη δυσκολία διόδου τροφής μέσω του σφιγκτήρα.

Προετοιμασία για Επέμβαση Linx

Η συσκευή Linx τοποθετείται με λαπαροσκόπηση, άρα είναι απαραίτητη προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση. Γίνεται πλήρης καρδιοαναπνευστικός έλεγχος, και ο ασθενής παραμένει νηστικός για 8 ώρες προ της επέμβασης. Σε περίπτωση υπέρβαρων ασθενών, που πιθανώς να πάσχουν από λιπώδες ήπαρ, ακολουθείται προεγχειρητική δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος, με χαμηλό περιεχόμενο σε υδατάνθρακα για μια εβδομάδα.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται η Επέμβαση Linx:

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά. Μέσα από 5 μικρές λαπαροσκοπικές τομές, αρχικά δημιουργούμε γύρω από τον οισοφάγο τον χώρο για να τοποθετηθεί το σύστημα Linx. Αν υπάρχει διαφραγματοκήλη μπορούμε εύκολα να την επιδιορθώσουμε με ραφές. Αφού απομακρύνουμε τα πνευμονογαστρικά νεύρα, μετράμε τη διάμετρο του οισοφάγου με ειδικό εργαλείο, και τοποθετούμε τη συσκευή Linx. Όταν σιγουρευτούμε για τη σωστή τοποθέτηση, και αφού γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις, η συσκευή “κουμπώνει” και η επέμβαση τελειώνει μετά από επιβεβαίωση καλής λειτουργίας.

Μετά την επέμβαση

Τι Μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται;

Ο μετεγχειρητικός πόνος από την επέμβαση linx είναι ελάχιστος και οφείλεται κυρίως στο διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται για τη λαπαροσκόπηση και όχι στην ίδια την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο μέσα στην ίδια μέρα, ή το πολύ σε λιγότερο από 24 ώρες.

η λειτουργία της συσκευής linx
η λειτουργία της συσκευής linx

Ανάρρωση μετά από Επέμβαση Linx

Η επέμβαση Linx είναι πολύ ασφαλής, με ελάχιστες επιπλοκές, και άμεσα αποτελέσματα στη θεραπεία των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις φυσιολογικές ασχολίες και στην εργασία τους άμεσα, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για περιορισμό διατροφής, όπως γίνεται μετά από θολοπλαστική. Στις περισσότερες μελέτες εμφανίζει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, περίπου στο 95%, να έχει διακόψει ή να έχει μειώσει τουλάχιστον στο μισό τα φάρμακα που λάμβανε για την παλινδρόμηση.

Επέμβαση Linx και Γαστρικό Μανίκι

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από χειρουργεία παχυσαρκίας, ειδικά μετά από γαστρικό μανίκι, είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Το γαστρικό μανίκι είναι μια πολύ διαδεδομένη βαριατρική επέμβαση, που όμως οδηγεί σε εμφάνιση σημαντικής ΓΟΠ μέχρι και στο 30% των περιπτώσεων. Η αντιμετώπιση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα φάρμακα μπορεί να μη δουλεύουν, και δεν υπάρχει η κλασική επιλογή της θολοπλαστικής, αφού ο θόλος του στομάχου έχει αφαιρεθεί ως μέρος της επέμβασης. Μέχρι πρότινος η μόνη λύση ήταν η μετατροπή της επέμβασης του γαστρικού μανικιού σε γαστρικό bypass. Η αλλαγή της ανατομίας με το γαστρικό bypass αποτελεί έτσι κι αλλιώς την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για παλινδρόμηση σε παχύσαρκους ασθενείς. Όμως η μετατροπή από μανίκι σε bypass είναι μια πολύπλοκη επέμβαση, και ανεπιθύμητη από τους ασθενείς ειδικά αν δε θέλουν να χάσουν περισσότερο βάρος.

Αντίθετα η επέμβαση Linx γίνεται σχετικά εύκολα σε ασθενείς με προηγούμενο γαστρικό μανίκι. Τα αποτελέσματα είναι άριστα και επιτρέπουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Κόστος

Επέμβαση linx κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος για την επέμβαση linx  είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει θεραπεία της παλινδρόμησης και να συνεχίσει να ζει χωρίς φάρμακα ή όταν όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, με εμπειρία στις επεμβάσεις παλινδρόμησης μηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση του ασθενούς μειώνονται στο ελάχιστο οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Επίσης είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα χειρουργό που γνωρίζει τις διαδικασίες καθώς οι οδηγίες κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ αλλάζουν συνεχώς.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να πατήσετε εδώ  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία πληρέστερη ενημέρωση πατώντας εδώ.

Είναι η επέμβαση linx η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες παλινδρόμησης κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσει δωρεάν ο ιατρός και να επικοινωνήσει μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ