Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγεί κανείς μόνιμα από τη χολολιθίαση είναι η αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης μαζί με τους χολόλιθους. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης μικρών λίθων, όπως η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και αρκετά σπάνια η εξωσωματική λιθοτριψία. Όμως και τα δυο αποτελούν εντελώς παροδικές λύσεις, και έχουν ως αποτέλεσα να ξαναεμφανιστούν οι λίθοι. Ο λόγος είναι πολύ απλός, η χολολιθίαση αντιπροσωπεύει διαταραχή του μεταβολισμού και της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης. Στην περίπτωση της χολοκυστίτιδας η χοληδόχος κύστη πάσχει, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξαναγίνει υγιής. Είναι λοιπόν προτιμότερη η διενέργεια χολοκυστεκτομής ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πάσχουσα χοληδόχος κύστη. Ειδικά με δεδομένο οτι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή που είναι η μέθοδος εκλογής, είναι τόσο ασφαλής, ανώδυνη και γρήγορη σε ικανά χέρια.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τεχνική

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως, και η πιο κοινή λαπαροσκοπική επέμβαση. Διαρκεί γύρω στα 45-60 λεπτά κατά μέσο όρο, ο ασθενής συνέρχεται σχεδόν αμέσως με ελάχιστο πόνο. Σε πολλές περιπτώσεις παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη, με επιστροφή σε καθιστική εργασία σε λιγότερο από εβδομάδα και επιστροφή στις συνήθεις ασχολίες σε δυο βδομάδες.

Η επέμβαση διενεργείται με χρήση ειδικής λαπαροσκοπικής κάμερας και εργαλείων. Κάνουμε 4 μικρές τομές του 1 εκατοστού μέσα στον ομφαλό και στην κορυφή της κοιλιάς, και του μισού εκατοστού στο δεξιό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Αποκλείουμε την αρτηρία της χοληδόχου κύστης καθώς και το σωληνάκι που την ενώνει με τα υπόλοιπα χοληφόρα. Την αποκολλάμε από το ήπαρ, δίνοντας προσοχή να μην προκαλέσουμε τραυματισμούς.

Είναι πολύ ασφαλής τεχνική εφόσον διενεργείται από έμπειρο λαπαροσκόπο χειρουργό. Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών να πέφτει κάτω του 1 στα 1000. Σε δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα μετατροπής σε ανοιχτή χολοκυστεκτομή, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η επέμβαση. Στη συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερες από 24 ώρες. Ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών, αυτές μπορούν ν αντιμετωπιστούν με πολύ απλούς τρόπους.

Τομές Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής
Τομές Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής

Αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα χωρίς λιπαρά για μια εβδομάδα περίπου. Στη συνέχεια επιστρέφουν σε φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας λόγω ερεθισμού του εντέρου από τη συνεχή ροή χολής, καθώς και του λεγόμενου Συνδρόμου Μετά Χολοκυστεκτομή. Στο 15% των περιπτώσεων περίπου ο πόνος δε βελτιώνεται μετά την επέμβαση, κι αυτό κυρίως έχει να κάνει με άλλες παθήσεις που υποδύονται συμπτώματα παρόμοια με την χολολιθίαση. (Ευερέθιστο έντερο, έλκος δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα κτλ.) Αν επιμείνει πόνος μετά το χειρουργείο, διερευνούμε με εξετάσεις αίματος, γαστροσκόπηση, υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Μετεγχειρητικά αιματώματα και συλλογές μπορούν να παροχετευθούν ακτινολογικά. Μπορεί να συνυπάρχει χοληδοχολιθίαση που δεν είχε διαγνωσθεί πριν την επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές η χολοκυστεκτομή είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, με αποτέλεσμα η απόφαση για τη διενέργεια της να λαμβάνεται πολύ πιο εύκολα. Καλό είναι πάντως να προηγείται της επέμβασης ενδελεχής έλεγχος, ειδικά σε ασθενείς με άτυπα συμπτώματα. Ο λόγος είναι ν αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επιμονή των συμπτωμάτων ακόμα κι αν έχει γίνει ένα πολύ επιτυχημένο χειρουργείο.

Τυπική Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Χοληδόχος κύστη ανατομία

Δύσκολη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή