Τι είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική είναι η πιο συχνή και πιο δοκιμασμένη μέθοδος χειρουργικής θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Απλές αλλαγές τρόπου ζωής και διατροφής μπορεί να είναι επαρκής για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠ σε πολλούς ασθενείς. Φάρμακα όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (αντιεκκριτικά πχ Losec, Laprazol, Nexium, Pariet κτλ), είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Όμως σ ένα ποσοστό μέχρι 40% τα συμπτώματα επιμένουν παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τα φάρμακα δεν σταματούν την παλινδρόμηση. Κρύβουν το πρόβλημα με το να μειώνουν την οξύτητα του στομάχου και να μειώνουν τη βλάβη στον κατώτερο οισοφάγο. Το ανατομικό πρόβλημα όμως παραμένει, και συνεχίζει να προκαλεί σημαντική παλινδρόμηση.

Επιπλέον η μείωση του γαστρικού pH διαταράσσει τόσο τους αμυντικούς μηχανισμούς του γαστρεντερικού συστήματος, όσο και την απορρόφηση διαφόρων στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρος κτλ. Οι απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως αποφυγή συγκεκριμένων τροφών μπορεί να μην είναι αποδεκτή από κάποιους πάσχοντες όπως πχ νέα άτομα. Και τέλος, η ΓΟΠ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα ζωής γενικότερα, ακόμα κι αν τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται από τα φάρμακα. Για όλους τους παραπάνω λόγους μπορεί κάποιος να επιλέξει τη χειρουργική αντί της φαρμακευτικής θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική να αποτελεί την πιο δημοφιλή τεχνική:

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από μια λαπαροσκοπική θολοπλαστική

Η απόφαση για να γίνει Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική λαμβάνεται μετά από ενδελεχή έλεγχο με γαστροσκόπηση, Ακτινοσκοπικό έλεγχο, pH-μετρία και Μανομετρία. Η γαστροσκόπηση αναδεικνύει την ανατομία του ανώτερου γαστρεντερικού, αποκλείει άλλες πιο σοβαρές παθήσεις, επιτρέπει την ακριβή μέτρηση του μεγέθους μιας διαφραγματοκήλης, και μπορεί να αποκαλύψει αντικειμενικά ευρήματα ΓΟΠ, όπως πχ οισοφαγίτιδα. Το βαριούχο γεύμα μπορεί να αποκαλύψει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκινησία οισοφάγου, ή διαταραχές κινητικότητας του στομάχου. Η μανομετρία είναι μια πολύ εξειδικευμένη εξέταση των πιέσεων και της κινητικότητας του οισοφάγου. Η pHμετρία τέλος, επιτρέπει πλήρη λειτουργική διερεύνηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, και συσχέτιση των συμπτωμάτων με επεισόδια ΓΟΠ. Ο ενδελεχής λειτουργικός έλεγχος του ανώτερου γαστρεντερικού μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε την επέμβαση στις ανάγκες του ασθενούς, και να προβλέψουμε την πιθανότητα επιτυχίας. Επιτρέπει επίσης τον αποκλεισμός άλλων παθήσεων, όπως διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου, ή το Σύνδρομο Υπερευαίσθητου Οισοφάγου, που εμφανίζονται με σημαντικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Εφόσον οι παραπάνω εξετάσεις δεν αναδείξουν παθολογική γαστροοισοφαική παλινδρόμηση, ή καλή συσχέτιση της ΓΟΠ με τα συμπτώματα, ή αν υπάρχουν διαταραχές κινητικότητας, τότε υπάρχουν πολύ ψηλές πιθανότητες αποτυχίας μιας χειρουργικής επέμβασης.

Προετοιμασία για λαπαροσκοπική θολοπλαστική

Γίνεται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος για αποκλεισμό καρδιοαναπνευστικών επιπλοκών. Για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση λαπαροσκοπική θολοπλαστική ακολουθείται ειδική διατροφή ειδικά στους παχύσαρκους ασθενείς, με σκοπό τη μείωση των διαστάσεων του ήπατος, που μπορεί να δυσχεράνει την επέμβαση.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική θολοπλαστική:

Η επέμβαση διενεργείται με 4-5 μικρές οπές της τάξης του μισού με ένα εκατοστό, και διαρκεί γύρω στα 90 με 120 λεπτά. Αρχικά ο θόλος του στομάχου αποκολλάται από τον σπλήνα, και ο κατώτερος οισοφάγος αποκολλάται από τα γύρω όργανα μέσα στο θώρακα (καρδιά, πνεύμονες κτλ.), και έλκεται στη φυσιολογική του θέση εντός της κοιλιάς. Αν υπάρχει μεγάλο χάσμα στο διάφραγμα αυτό κλείνεται με ραφές, και στη συνέχεια ο θόλος του στομάχου περιτυλίγεται γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο και καθηλώνεται με ραφές. Τα τελευταία χρόνια η επέμβαση διενεργείται με χρήση του συστήματος EndoFLIP. Ο καθετήρας EndoFLIP μετράει συνεχώς τη διατασιμότητα του κατώτερου οισοφάγου, και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει μετά από κάθε χειρισμό κατά τη διάρκεια του συστήματος EndoFLIP μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα μετεγχειρητικά λειτουργικά αποτελέσματα.

Η διαφορά ανάμεσα στις 2 τεχνικές είναι η περιφέρεια του οισοφάγου που περιτυλίγεται. Στην λαπαροσκοπική θολοπλαστική 360 μοιρών κατά Nissen – Rosetti, το στομάχι περιτυλίγει ολόκληρο τον οισοφάγο, ενώ στην 270 μοιρών κατά Toupet ο οισοφάγος καλύπτεται μόνο κατά 75%, αφήνοντας το ένα τέταρτο του οισοφάγου ακάλυπτο.

λαπαροσκοπική θολοπλαστική
θολοπλαστική

Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, οι δυο τεχνικές έχουν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα όσον αφορά τα συμπτώματα παλινδρόμησης, με την Toupet να έχει το πλεονέκτημα της χαμηλότερης πιθανότητας δυσκολίας στην κατάποση και αδυναμία ρεψίματος, και την Nissen να έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κατά ένα έτος περίπου. Η χρήση του καθετήρα EndoFLIP έχει αλλάξει τον αλγόριθμο επιλογής της κατάλληλης επέμβασης για τον κάθε ασθενή. Το σύστημα EndoFLIP επιτρέπει να γίνει θολοπλαστική Nissen, χωρίς τα ανεπιθύμητα προβλήματα της δυσκολίας κατάποσης και ρεψίματος, και γενικά βελτιώνει την ποιότητα του χειρουργείου.

Μετά την επέμβαση

Τι Μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται;

Μετά από μία λαπαροσκοπική θολοπλαστική οι ασθενείς πίνουν υγρά και κινητοποιούνται το ίδιο απόγευμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία παίρνουν εξιτήριο εντός 24 ωρών, έχοντας ήδη σημαντική βελτίωση στη συμπτωματολογία τους. Ελάχιστοι ασθενείς χρειάζεται να παραμείνουν για 1-2 24ωρα παραπάνω.

Ανάρρωση μετά την λαπαροσκοπική θολοπλαστική

Ακολουθείται ειδική διατροφή με υδαρείς και μαλακές τροφές για λίγες εβδομάδες. Η επιστροφή σε μη χειρωνακτική ελαφρά εργασία επιτρέπεται μέσα σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η επέμβαση είναι πλήρως επιτυχής στο 75% των ασθενών, μερικώς επιτυχής με περιστασιακή χρήση φαρμάκων στο 20%, με το ποσοστό αποτυχίας να είναι κάτω του 5%, συνήθως λόγω άλλων μη διαγνωσμένων παθήσεων που δεν διαγνώσθηκαν στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα η λαπαροσκοπική θολοπλαστική;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες, με συχνότερο πρόβλημα τη δυσκολία στην κατάποση, η οποία διορθώνεται εύκολα με μια γαστροσκόπηση. Η Θολοπλαστική έχει αναγνωρισμένες παρενέργειες, που οφείλονται στην ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, και εμφανίζονται σαν αδυναμία ρεψίματος και ενίοτε εμετού, φουσκώματα και έντονα αέρια. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά και πιο ήπια με την Θολοπλαστική 270 μοιρών κατά Toupet, ή με τη χρήση συστήματος EndoFLIP.

Η λαπαροσκοπική Θολοπλαστική είναι μια επέμβαση που αντέχει στο χρόνο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις υποτροπών. Αυτές συμβαίνουν συνήθως γύρω στη δεκαετία από την αρχική επέμβαση, και αντιμετωπίζονται είτε με φαρμακευτική αγωγή, ή με λαπαροσκοπική επανεπέμβαση.

Κόστος

Λαπαροσκοπική θολοπλαστική κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος για την λαπαροσκοπική θολοπλαστική είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει θεραπεία της παλινδρόμησης και να συνεχίσει να ζει χωρίς φάρμακα ή όταν όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, με εμπειρία στις επεμβάσεις παλινδρόμησης μηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση του ασθενούς μειώνονται στο ελάχιστο οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Επίσης είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα χειρουργό που γνωρίζει τις διαδικασίες καθώς οι οδηγίες κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ αλλάζουν συνεχώς.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να πατήσετε εδώ  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία πληρέστερη ενημέρωση πατώντας εδώ.

Είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες παλινδρόμησης κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσει δωρεάν ο ιατρός και να επικοινωνήσει μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ