Γαστρικό Μανίκι

Τι είναι το γαστρικό μανίκι (γαστρεκτομή);

Το Γαστρικό Μανίκι, ή αλλιώς Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή, ή Sleeve Γαστρεκτομή, είναι η πιο γνωστή και πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας η οποία μπορεί να επιτύχει 60-70% απώλεια του πλεονάζοντος βάρους και στις παρακάτω γραμμές μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το πως γίνεται, σε ποιους ασθενείς απευθύνεται, το κόστος, την κάλυψη ΕΟΠΥΥ για το γαστρικό μανίκι, τις πιθανές επιπλοκές, την ανάρρωση και τη διατροφή μετά το χειρουργείο.

Η μεγάλη αποτελεσματικότητά της επέμβασης, σε συνδυασμό με την ασφάλεια και τις πολύ χαμηλές πιθανότητες επιπλοκών, την έχουν καταστήσει ως την πιο δημοφιλή επεμβατική μέθοδο απώλειας βάρους, τόσο για ασθενείς όσο και για χειρουργούς παχυσαρκίας. Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς έχουν επιλέξει να υποβληθούν σε γαστρικό μανίκι με μεγάλη επιτυχία. Στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν καταφέρει να χάσουν σημαντική ποσότητα βάρους, να θεραπευθούν από παθήσεις που προκαλούνταν από την παχυσαρκία τους, και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Πως λειτουργεί το γαστρικό μανίκι – γαστρεκτομή (sleeve) και ποια άτομα αφορά;

Το γαστρικό μανίκι (ή αλλιώς γαστρεκτομή sleeve) λειτουργεί με διάφορους μηχανισμούς. Κατ’ αρχήν είναι περιοριστική επέμβαση, που μειώνει τη χωρητικότητα του στομάχου και άρα την κατανάλωση τροφής και θερμίδων. Όμως φαίνεται ότι ο πιο σημαντικός τρόπος λειτουργίας είναι η αλλαγή στις ορμόνες του γαστρεντερικού. Στο τμήμα του στομάχου που αφαιρείται υπάρχει μια περιοχή που λέγεται θόλος του στομάχου, στην οποία παράγεται μια ορμόνη που λέγεται Γκρελίνη και χαρακτηρίζεται ως η ορεξιογόνος ορμόνη του σώματος. Η αφαίρεση του θόλου του στομάχου συνοδεύεται από μείωση της παραγωγής γκρελίνης και μείωση της όρεξης, ενώ η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου προκαλεί ταχύτερο αίσθημα κορεσμού. Ο συνδυασμός των δυο κάνει το γαστρικό μανίκι ιδανική επέμβαση για ταχεία σημαντική απώλεια βάρους και βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς.

Ποιους ασθενείς αφορά το γαστρικό μανίκι (sleeve);

Είναι πολύ σημαντική η επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε επιμήκη γαστρεκτομή. Είναι ιδανική επέμβαση σε άτομα που τρώνε μεγάλα γεύματα και επωφελούνται από τον περιορισμό όγκου γευμάτων που προσφέρει η επέμβαση. Το γαστρικό μανίκι δεν είναι καλή επιλογή για άτομα που παχαίνουν επειδή τρώνε γλυκά και λιπαρά φαγητά, ή τσιμπολογούν συνεχώς κατά τη διάρκεια τις μέρας, καθώς ο μικρός όγκος των γευμάτων επιτρέπει να παίρνουν πολλές θερμίδες και να χάνουν λιγότερο βάρος.

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από γαστρικό μανίκι ( γαστρεκτομή sleeve)

Για να επιτευχθούν τα ιδανικά αποτελέσματα από το γαστρικό μανίκι (γαστρεκτομή sleeve) είναι η απαραίτητη η επιλογή της καλύτερης επέμβασης για τις ανάγκες του κάθε ασθενή και η προσεκτική προετοιμασία για την επέμβαση.

Κατ’ αρχήν έχει μεγάλη σημασία να αποκλειστούν σοβαρές παθήσεις που να αποτελούν αντένδειξη για επέμβαση παχυσαρκίας. Προς αυτή την κατεύθυνση διενεργούμε γαστροσκόπηση και πλήρη ενδοκρινολογικό έλεγχο. Εφόσον η εξέταση από ενδοκρινολόγο δεν αναδείξει άλλες παθήσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε σε βαριατρική επέμβαση. Η γαστροσκόπηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακόμα και η ανεύρεση διαφραγματοκήλης ή οισοφαγίτιδας επηρεάζει την απόφαση για γαστρικό μανίκι. Σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και παχυσαρκία, η ιδανική επέμβαση είναι το γαστρικό bypass. Επιπλέον το μανίκι προκαλεί σημαντική ΓΟΠ στο 30% των ασθενών, και μπορεί επιδράσει σημαντικά στην ποιότητα ζωής, παρά τη σημαντική απώλεια βάρους. Μεγάλη σημασία στην απόφαση για επέμβαση παχυσαρκίας παίζει και η γνώμη του ειδικού ψυχικής υγείας. Άτομα με βαριά ψυχική νόσο ή με αδυναμία να πειθαρχήσουν στις αλλαγές που απαιτεί το γαστρικό μανίκι, καλύτερα να ακολουθούν άλλες μεθόδους απώλειας βάρους.

Τέλος κεφαλαιώδη σημασία  παίζει η συμβολή του διατροφολόγου, που θα προετοιμάσει τον ασθενή για τις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να ακολουθεί μετά το γαστρικό μανίκι. Η μακροχρόνια επιτυχία της επέμβασης, και η συντήρηση της απώλειας βάρους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μακροχρόνια διαιτολογική παρακολούθηση.

Προετοιμασία για γαστρικό μανίκι (γαστρεκτομή sleeve)

Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε γαστρικό μανίκι ακολουθούν τη συνηθισμένη προεγχειρητική προετοιμασία με εξετάσεις αίματος και καρδιολογικό έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε πνευμονολογικές εξετάσεις. Η σπιρομέτρηση είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη, ενώ μπορεί να χρειαστεί και μελέτη ύπνου. Ένα εξειδικευμένο πρόβλημα που μπορεί να δυσκολέψει την επέμβαση είναι το λιπώδες ήπαρ. Μπορεί να εμποδίζει την απεικόνιση και τους χειρισμούς στο στομάχι, και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγιών και άλλων επιπλοκών. Για να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι, όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε γαστρικό μανίκι (γαστρεκτομή sleeve) ακολουθούν ειδική προεγχειρητική δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος για 1-2 εβδομάδες ενώ τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλες οι παραπάνω εξετάσεις είναι σημαντικές για να υπάρχει κάλυψη στο κόστος από τον ΕΟΠΠΥ και να δοθεί έγκριση.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται το γαστρικό μανίκι:

γαστρικό μανίκι (γαστρεκτομή sleeve) πως γίνεται
γαστρικό μανίκι (γαστρεκτομή sleeve) πως γίνεται

Η επέμβαση για το γαστρικό μανίκι γίνεται υπό γενική αναισθησία. Μέσω 4-5 μικρών τομών αφαιρούμε περίπου 80% του στομάχου, με το τμήμα του στομάχου που παραμένει να μοιάζει με μανίκι (sleeve) ή σωλήνα και να έχει χωρητικότητα 100-200ml. Ο ασθενής ξεκινάει να πίνει υγρά μερικές ώρες μετά το τέλος της επέμβασης, και υδαρείς τροφές το επόμενο πρωί. Η μετεγχειρητική νοσηλεία μετά από το χειρουργείο  διαρκεί μέχρι 48 ώρες, και μετά το εξιτήριο ακολουθείται ειδική διατροφή για 4-6 εβδομάδες. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλός, με την κυριότερη, που είναι η διαφυγή γαστρικού υγρού στην κοιλιά λόγω κακής επούλωσης, να είναι μέχρι 1%, και πλήρως αντιμετωπίσιμη.

Μετά την επέμβαση

Τι μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται

Ο πόνος μετά από λαπαροσκοπικό γαστρικό μανίκι (γαστρεκτομή sleeve) είναι ελάχιστος. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πίνουν υγρά σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση, και παίρνουν εξιτήριο μέσα σε 24-48 ώρες. Ακολουθούν μετεγχειρητική διατροφή με υδαρείς, πολτοποιημένες και στη συνέχεια στερεές τροφές. Για ασφάλεια συστήνονται αντιπηκτικές ενέσεις για λίγες εβδομάδες. Αν και το γαστρικό μανίκι ως επέμβαση δε δημιουργεί προβλήματα με την απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συστήνεται η λήψη πολυβιταμινών για τους πρώτους 6 μήνες. Για το ίδιο χρονικό διάστημα οι ασθενείς παίρνουν γαστροπροστασία, την οποία σταματούν εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Αποτέλεσμα μετά από γαστρικό μανίκι (γαστροκτομή sleeve)

Η επιστροφή στις συνήθεις ασχολίες μετά από μία επέμβαση γαστρεκτομή sleeve είναι ταχύτατη, μέχρι και συντομότερη της μιας εβδομάδας σε κάποιες περιπτώσεις. Κατά μέσο όρο το αποτέλεσμα σε απώλεια βάρους μετά από γαστρικό μανίκι ανέρχεται στο 60-70% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους, με τους πιο αποφασισμένους και αφοσιωμένους ασθενείς να καταφέρνουν να χάσουν πολύ περισσότερο από αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται με μια σχετικά απλή ασφαλέστατη επέμβαση, που δεν αλλάζει σημαντικά την ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος, και δεν απαιτεί τη χρήση ξένου σώματος. Τα προβλήματα από μειωμένη απορρόφηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών ουσιών είναι εξαιρετικά σπάνια.

Εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών, τα αποτελέσματα είναι άριστα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών διατηρεί την απώλεια βάρους, ή έχει μια μικρή επαναπρόσληψη της τάξης του 5-10% στα 5 χρόνια από το γαστρικό μανίκι. Αν όμως ο ασθενής δεν πειθαρχεί στις διαιτολογικές οδηγίες, μπορεί να προκαλέσει διάταση του στομάχου, με αύξηση της χωρητικότητας του που οδηγεί σε σταδιακή επαναπρόσληψη βάρους. Σε περίπτωση μεγάλης επαναπρόσληψης ή και αποτυχίας της επέμβασης, μπορεί να απαιτηθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο παχυσαρκίας. Σ αυτή την περίπτωση επιλέγουμε είτε να επαναληφθεί το γαστρικό μανίκι, ή μετατροπή του σε Γαστρικό Bypass.

Πιο σπάνια το η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτο βήμα. Στη συνέχεια, μετά από απώλεια σημαντικής ποσότητας βάρους, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε νέα λαπαροσκοπική επέμβαση μετατροπής του Sleeve είτε σε bypass ή σε χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

Τι επιπλοκές μπορεί να έχει το γαστρικό μανίκι

Η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve) ή γαστρικό μανίκι είναι γενικά ένα πολύ ασφαλές χειρουργείο χωρίς πιθανές επιπλοκές. Η χειρότερη επιπλοκή είναι η διαφυγή από τη γραμμή συρραφής. Τα συμπτώματα της διαφυγής μετά από την επέμβαση είναι ο πόνος, ο πυρετός, οι εμετοί, και σε βαρύτερες περιπτώσεις εικόνα περιτονίτιδας και σήψη. Η διαφυγή συμβαίνει στο 2-3% των περιπτώσεων, και συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί εκ νέου λαπαροσκόπηση για αντιμετώπιση. Άλλες επιπλοκές είναι η αιμορραγία, λοιμώξεις, αναπνευστικές επιπλοκές και θρομβώσεις. Μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να είναι επίσης οι εμετοί, η απώλεια υπερβολικού βάρους, ή αντίθετα η αποτυχία της επέμβασης.

Κόστος

Γαστρικό μανίκι: κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος της επέμβασης για το γαστρικό μανίκι στις μέρες μας είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει σημαντική απώλεια βάρους και όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό παχυσαρκίας, με εμπειρία στις βαριατρικές επεμβάσεις μηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση του ασθενούς μειώνονται στο ελάχιστο οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Επίσης είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα χειρουργό που γνωρίζει τις διαδικασίες καθώς οι οδηγίες κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ αλλάζουν συνεχώς.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να πατήσετε εδώ  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία πληρέστερη ενημέρωση πατώντας εδώ.

Είναι το γαστρικό μανίκι η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσουν δωρεάν οι ιατροί και να επικοινωνήσουν μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ