Μανομετρία υψηλής έντασης

Τι είναι η μανομετρία

Η μανομετρία οισοφάγου είναι μια εξέταση που εκτιμά την κινητικότητα του οισοφάγου, μέσω μέτρησης των πιέσεων και των περισταλτικών κυμάτων του οισοφάγου. Μ αυτό τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε την ισχύ των περισταλτισμών του οισοφάγου, καθώς και τον συγχρονισμό των μυϊκών συσπάσεων. Γίνεται με την τοποθέτηση ενός λεπτού καθετήρα μέτρησης πιέσεων μέσω της μύτης, που καταλήγει στον οισοφάγο.

μανομετρία

Γιατί γίνεται και ποιες παθήσεις αφορά η μανομετρία;

Η μανομετρία γίνεται για διερεύνηση συμπτωμάτων δυσκολίας στην κατάποση, εφόσον έχει προηγηθεί γαστροσκόπηση, και βαριούχο γεύμα, και έχει αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας, στενώσεων και γενικά ανατομικών προβλημάτων. Ο καθετήρας της μανομετρίας περιέχει πολλούς αισθητήρες πίεσης σε διαφορετική απόσταση. Μετρώντας τις πιέσεις του οισοφάγου σε κάθε σημείο σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια της κατάποσης, μπορούμε να έχουμε μια πολύ ακριβή εκτίμηση της λειτουργίας του οισοφάγου.

Οι καταστάσεις που μπορεί να απαιτήσουν να πραγματοποιηθεί μανομετρία είναι:

Αχαλασία: Αν και έχει συνήθως αναγνωριστεί από την τυπική εικόνα στη γαστροσκόπηση και στο βαριούχο γεύμα, η τελική διάγνωση της αχαλασίας γίνεται με τη μανομετρία, η οποία επιτρέπει να καθορίσουμε τον τύπο της, και την ιδανική αντιμετώπιση.

Διάχυτος οισοφαγικός σπασμός: Σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μη συντονισμένες διάχυτες συσπάσεις του οισοφάγου, που προκαλούν πολύ έντονο πόνο στο στήθος

Σκληρόδερμα: Αυτοάνοση πάθηση που μεταξύ άλλων προκαλεί δυσκινησία οισοφάγου

Προεγχειρητικός έλεγχος για αντιπαλιδρομική επέμβαση: Ίσως η πιο συχνή ένδειξη για να πραγματοποιηθεί μανομετρία. Η πιο συχνή επιπλοκή της θολοπλαστικής είναι η δυσκολία στην κατάποση λόγω αυξημένων πιέσεων στην περιοχή της επέμβασης. Η παρουσία δυσκινησίας οισοφάγου αυξάνει την πιθανότητα μετεγχειρητικής δυσκολίας στην κατάποση, και επιβάλλει την αλλαγή επιλογής επέμβασης, από Θολοπλαστική Nissen 360 μοιρών, σε Οπίσθια Θολοπλαστική Toupet 270 μοιρών που συνοδεύεται από χαμηλότερα ποσοστά δυσφαγίας.

Πως γίνεται η μανομετρία;

Η μανομετρία γίνεται σε εξωτερική βάση, και δε χρειάζεται γαστροσκόπηση ή μέθη. Συνήθως είναι πολύ καλά ανεκτή.

Προετοιμασία:

Φάρμακα που βελτιώνουν την κινητικότητα του οισοφάγου θα πρέπει να μην λαμβάνονται για 2-3 μέρες πριν την εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για κάποια καρδιολογικά φάρμακα, γι’ αυτό καλό είναι να συνεννοούμαστε από πριν με το γιατρό μας. Τη μέρα της εξέτασης μένουμε νηστικοί για 8 ώρες, αλλά μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα φάρμακα μας με λίγο νερό.

απεικόνιση από τη μανομετρία
απεικόνιση από τη μανομετρία

Μανομετρία:

Ο γιατρός ψεκάζει τα ρουθούνια και το λαιμό με αναισθητικό spray για να μειωθεί η ενόχληση από την τοποθέτηση του καθετήρα. Στη συνέχεια ο καθετήρας τοποθετείται μέσα από τη μύτη μέχρι το άκρο του να φτάσει στον κατώτερο οισοφάγο και στο στομάχι. Αναπνέουμε αργά και ήρεμα, και προσπαθούμε να μην καταπίνουμε αν δε μας το πουν.
Αφού ο καθετήρας τοποθετηθεί στη σωστή θέση, ο γιατρός δίνει εντολές για μικρές γουλιές νερού, ενώ ο καθετήρας μετράει πιέσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο καταγραφικό μηχάνημα, και αναλύονται η πίεση, η ταχύτητα και η αλληλουχία σύσπασης των μυών του οισοφάγου. Ο καθετήρας μπορεί να προωθείται και να τραβιέται κατά μερικά εκατοστά κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Όταν ολοκληρωθεί η μανομετρία ο καθετήρας αφαιρείται και επιστρέφουμε στο σπίτι και στις συνήθεις ασχολίες μας, ενώ μπορούμε να φάμε και να πιούμε μόλις περάσει η δράση του τοπικού αναισθητικού.

Κίνδυνοι κατά τη μανομετρία

Η εξέταση είναι γενικά πολύ ασφαλής και οι επιπλοκές ελάχιστες. Μπορεί να υπάρξει τραυματισμός της μύτης από την τοποθέτηση του καθετήρα και αιμορραγία που σταματά μόνη της, καθώς και πόνος στο λαιμό από ερεθισμό του φάρυγγα, που περνά μετά από 1-2 μέρες κάνοντας τη μανομετρία μία πολύ ασφαλής και χρήσιμη εξέταση.