Διατροφή πριν από χειρουργείο
Η διατροφή πριν από προγραμματισμένο χειρουργείο γενικής χειρουργικής, είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τη προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς. Ο στόχος είναι η διενέργεια της αναισθησίας και του χειρουργείου με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, η επίτευξη του καλύτερου χειρουργικού αποτελέσματος και η ελαχιστοποίηση των αναισθησιολογικών και χειρουργικών επιπλοκών.
Η προετοιμασία με διατροφή πριν το χειρουργείο διαφέρει ανάλογα με το είδος του χειρουργείο και την κατάσταση του ασθενούς που πρόκειται να χειρουργηθεί.
Διατροφή πριν από χειρουργείο παχυσαρκίας
Η διατροφή που ακολουθείται πριν το χειρουργείο παχυσαρκίας έχει διπλό σκοπό. Κατ’ αρχήν σκοπεύει να προετοιμάσει τον ασθενή στην διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Τόσο μετά από γαστρικό μανίκι όσο και μετά από γαστρικό bypass, η διατροφή περιλαμβάνει πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με επαρκή ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών. Ανάλογα με την επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής εφ’ όρου ζωής. Για να βεβαιωθούμε ότι ο κάθε ασθενής θα μπορεί να πειθαρχήσει στις διατροφικές απαιτήσεις, η προσαρμογή ξεκινάει με διατροφή μερικές εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Ασθενείς που δε μπορούν να προσαρμοστούν στη διατροφή πριν το χειρουργείο μπορεί να μην είναι καλοί υποψήφιοι για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών και αποτυχίας του χειρουργείου. Η διατροφή αυτή συστήνεται και παρακολουθείται από διαιτολόγο.
Τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο η διατροφή αλλάζει, και ακολουθείται η λεγόμενη δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος. Η δίαιτα αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για μείωση του όγκου του ήπατος ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση. Η ίδια διατροφή ακολουθείται πριν από χειρουργείο παχυσαρκίας και σε αποκατάσταση διαφραγματοκήλης ή θολοπλαστική.
Κατά τη διάρκεια Λαπαροσκοπικών Επεμβάσεων του παχυσαρκίας και διαφραγματοκήλης, το ήπαρ βρίσκεται κοντά στο σημείο της επέμβασης, και απωθείται για ν αποκτήσουμε πρόσβαση ώστε να διενεργηθεί το χειρουργείο με ασφάλεια. Αν το ήπαρ είναι λιπαρό άκαμπτο και βαρύ, όπως γίνεται στη λιπώδη διήθηση, η προσπέλαση στο στομάχι γίνεται πιο δύσκολη. Το λιπώδες ήπαρ προδιαθέτει σε μικροτραυματισμούς και αιμορραγίες, ή σε μετατροπή της επέμβασης σε ‘ανοιχτή’, με μεγάλη τομή.
Η διατροφή δυτικού τύπου που ακολουθούμε συνήθως, προκαλεί λιπώδη διήθηση του ήπατος. Η ζάχαρη και οι τροφές με άμυλο όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και πατάτες, περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και πρέπει ν αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Για να μειώσουμε τον όγκο του ήπατος, είναι απαραίτητη διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και λίπη, με μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών.
Η διατροφή πριν το χειρουργείο προκαλεί μικρή απώλεια βάρους, αλλά κυρίως μειώνει τον όγκο του συκωτιού κάνοντας την επέμβαση πιο ασφαλή. Η δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος πρέπει ν ακολουθείται για 2 εβδομάδες πριν την ημερομηνία του χειρουργείου ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Ακόμα και μικρές αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχημένο αποτέλεσμα.
Επιλογές δίαιτας:
Επιλογή 1, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας
Κάθε μέρα πρέπει να παίρνουμε:
- 1200ml ή 6 ποτήρια γάλα
- Ζελέ χωρίς ζάχαρη
- Απεριόριστο νερό, καφέ, τσάι, χυμούς χωρίς ζάχαρη. Το γάλα στον καφέ ή το τσάι να συνυπολογίζεται στα 6 ποτήρια ημερήσια.
- Ένα γεύμα την ημέρα από τις παρακάτω επιλογές
- 75 γραμμάρια κοτόπουλο χωρίς πέτσα στο φούρνο ή στο γκριλ, με πράσινη σαλάτα ή πράσινα λαχανικά (συμπεριλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι αλλά όχι πατάτες)
Ή
- 120 γραμμάρια λευκό ψάρι στο φούρνο ή στο γκριλ, με πράσινη σαλάτα ή πράσινα λαχανικά (συμπεριλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι αλλά όχι πατάτες)
- Επίσης κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεται συμπλήρωμα βιταμινών με ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες.
Επιλογή 2, για νέα υγιή άτομα
Κάθε μέρα πρέπει να παίρνουμε:
- 1800ml ή 9 ποτήρια γάλα
- Ζελέ χωρίς ζάχαρη
- Απεριόριστο νερό, καφέ, τσάι, χυμούς χωρίς ζάχαρη. Το γάλα στον καφέ ή το τσάι να συνυπολογίζεται στα 6 ποτήρια ημερήσια.
- Επίσης κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεται συμπλήρωμα βιταμινών με ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δίαιτα πριν το χειρουργείο δεν είναι προαιρετική, και σκοπεύει αποκλειστικά και μόνο στην προεγχειρητική προετοιμασία. Δεν πρέπει να ακολουθείται μετά το χειρουργείο, ούτε από άλλα άτομα.
Διατροφή πριν από χειρουργείο με τοπική αναισθησία:
Σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή πριν από κάποιο χειρουργείο που διενεργείται με τοπική αναισθησία, όπως αφαίρεση λιπώματος, σπίλου ή σμηγματογόνου κύστης που πρόκειται να διαρκέσουν γύρω στη μισή ώρα, τότε ισχύει ότι αυτά τα απλά χειρουργεία μπορούν να γίνουν χωρίς κανέναν διατροφικό περιορισμό
Διατροφή πριν από χειρουργείο με μέθη ή γενική αναισθησία
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για μέθη ή για γενική αναισθησία, προκαλούν καταστολή εγκεφαλικών λειτουργιών αλλά και τοπικών προστατευτικών αντανακλαστικών μηχανισμών. Οι ασθενείς αυτοί έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν εμετούς, ειδικά στα αρχικά στάδια της αναισθησίας. Σε έναν ασθενή σε καταστολή, χωρίς προστατευμένο αεραγωγό, αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα την πρόκληση εισρόφησης γαστρικών υγρών στους πνεύμονες. Η εισρόφηση μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία που συνήθως είναι πολύ βαριά και δύσκολη στην αντιμετώπιση.
Για να προληφθεί μια τέτοια κατάσταση, θα πρέπει το στομάχι να είναι άδειο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η γενική σύσταση για διατροφή πριν από χειρουργείο με γενική αναισθησία ή μέθη είναι να σταματά η σίτιση 6 ώρες πριν, αν και μπορούν να καταναλώνονται διαυγή υγρά ως και 2 ώρες πριν το χειρουργείο. Ο ιατρός σας θα σας δώσει αναλυτικές οδηγίες για τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν την επέμβαση. Στις παρακάτω ενότητες παρέχονται πιο λεπτομερείς οδηγίες για τη διατροφή που θα πρεέπει να αακολουθήσετε αναλόγως με το είδος του χειρουργείου.
Διατροφή πριν από χειρουργείο για αποκατάσταση βουβωνοκήλης.
Η αποκατάσταση βουβωνοκήλης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα χειρουργεία της γενικής χειρουργικής. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη, περιοχική αναισθησία (επισκληρίδιο-ραχιαία) με ή χωρίς μέθη, ή με γενική αναισθησία.
Ακόμα κι αν ο σκοπός είναι να γίνει μια επέμβαση με τοπική αναισθησία, υπάρχει πάντα πιθανότητα να δοθεί μέθη. Επιπλέον, η παρατεταμένη παραμονή σε ξαπλωτή θέση, το άγχος του ασθενούς και οι χειρισμοί σε διάφορα όργανα που μπορούν να χρειαστούν (π.χ. έντερο, περιτόναιο), μπορεί να προκαλέσουν τάση για εμετό.
Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύουν οι γενικοί κανόνες για διατροφή πριν το χειρουργείο, δηλαδή όχι τροφή για 6 ώρες πριν το χειρουργείο, και διαυγή υγρά μέχρι 2 ώρες πριν την επέμβαση. Μεγάλες βουβωνοκήλες που περιέχουν έντερο μπορεί επίσης να απαιτήσουν διατροφή χωρίς φυτικές ίνες για 2-3 μέρες πριν από το χειρουργείο.
Διατροφή πριν από χειρουργείο λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Γίνεται για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων όπως χολολιθίαση (πέτρες στη χολή), χολοκυστίτιδα, πολύποδες χοληδόχου κύστης κτλ. Μπορεί να γίνει με ημερήσια νοσηλεία με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από χολολιθίαση έτσι κι αλλιώς ακολουθούν άλιπο διατροφή πριν από το χειρουργείο, καθώς βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά η κατάσταση. Η γενική σύσταση είναι για αποφυγή τροφών με λιπαρά, τηγανητών, βουτύρου και γλυκών.
Άμεσα προεγχειρητικά δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διατροφή εκτός από τον γενικό κανόνα, δηλαδή όχι τροφή για 6 ώρες πριν το χειρουργείο και διαυγή υγρά μέχρι 2 ώρες πριν την επέμβαση. Σε παχύσαρκους ασθενείς, και ανάλογα με τις προτιμήσεις του χειρουργού, μπορεί να γίνει σύσταση για δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος για 1-2 εβδομάδες.
Διατροφή πριν από χειρουργείο για αιμορροείδες
Οι αιμορροείδες είναι μια πολύ συχνή πάθηση που μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Οι αρχικές παρεμβάσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η αιμορροειδοπάθεια έτσι κι αλλιώς ξεκινάνε από τη διατροφή, μετην αποφυγή ερεθιστικών τροφών όπως πιπέρι, καρυκεύματα κτλ., καθώς και κατανάλωση άφθονών φυτικών ινών για αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας.
Η διατροφική προετοιμασία πριν από χειρουργείο για αιμορροείδες περιορίζεται μόνο στις γενικές συστάσεις, δηλαδή όχι τροφή για 6 ώρες πριν το χειρουργείο, και διαυγή υγρά μέχρι 2 ώρες πριν την επέμβαση. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να απαιτηθεί αποφυγή φυτικών ινών στη διατροφή για 2-3 ημέρες πριν το χειρουργείο.
Διατροφή πριν από χειρουργείο για αποκατάσταση κοιλιοκήλης
Οι μεγάλες κοιλιοκήλες και μετεγχειρητικές κήλες απαιτούν εξειδικευμένο διατροφικό χειρισμό. Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ενδοκοιλιακή πίεση, για να επιτευχθεί σύγκλειση του κοιλιακού τοιχώματος χωρίς τάση. Για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα αυτό σημαίνει απώλεια βάρους τουλάχιστον 10 κιλών προτού προγραμματιστεί το χειρουργείο.
Η διατροφή κατά τις τελευταίες ημέρες πριν το χειρουργείο για αποκατάσταση κοιλιοκήλης εξαρτάται από το μέγεθος της κήλης και την κατάσταση του ασθενούς. Αν η αξονική τομογραφία δείχνει ένα μεγάλο λιπώδες ήπαρ, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος για 1-2 εβδομάδες. Χειρουργεία για πολύ μεγάλες και πολύπλοκες κήλες, ειδικά σε περίπτωση υποτροπής κήλης, μπορεί να απαιτήσουν αφαίρεση τμήματος εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείται προληπτικά διατροφή χωρίς φυτικές ίνες για 2-3 μέρες πριν το χειρουργείο, ενώ μπορεί να χρειαστούν επιπλέον καθαρτικά για καθαρισμό εντέρου. Όπως πάντα ισχύουν οι γενικοί κανόνες για διατροφή πριν το χειρουργείο, δηλαδή όχι τροφή για 6 ώρες πριν το χειρουργείο, και διαυγή υγρά μέχρι 2 ώρες πριν την επέμβαση.
Διατροφή πριν από χειρουργείο αποκατάστασης διαφραγματοκήλης
Η διαφραγματοκήλη είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση που αναγκάζει έτσι κι αλλιώς τους πάσχοντες να αλλάξουν τη διατροφή τους. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με χειρουργική αποκατάσταση από εξειδικευμένους χειρουργούς με πολύ καλά αποτελέσματα και στη διάθεσή μας έχουμε διάφορες τεχνικές όπως η επέμβαση Stretta, η επέμβαση Linx και η λαπαροσκοπική θολοπλαστική.
Οι βασικές αρχές για τη διατροφή πριν από χειρουργείο για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης σκοπεύουν στη διευκόλυνση της επέμβασης και τη μείωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Ακολουθείται πάντα δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος για 1-2 εβδομάδες, ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος του ασθενούς. Επειδή το συκώτι υπό φυσιολογικές συνθήκες καλύπτει το στομάχι, και ένα λιπώδες ήπαρ, λόγω του όγκου του και του βάρους του μπορεί να δυσκολέψει την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης, προσπαθούμε όσο μπορούμε να μειώσουμε το μέγεθός του.
Όσον αφορά τις τελευταίες ώρες πριν το χειρουργείο, μπορεί να απαιτηθεί παρατεταμένη νηστεία και αποφυγή υγρών, καθώς η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που παρουσιάζουν οι πάσχοντες από διαφραγματοκήλη προδιαθέτει για εισροφήσεις.
Διατροφή πριν από χειρουργείο παχυσαρκίας
Τα χειρουργεία παχυσαρκίας (βαριατρικά χειρουργεία), είναι ένας εξειδικευμένος κλάδος της χειρουργικής που απαιτεί ιδιαίτερη και εξατομικευμένη προσέγγιση. Η διαχείριση της διατροφής πριν από χειρουργείο παχυσαρκίας γίνεται με συνεργασία χειρουργών και διαιτολόγων.
Κατ αρχήν ο υποψήφιος για χειρουργείο παχυσαρκίας εκτιμάται από διαιτολόγο, και ξεκινά η προετοιμασία για την μετέπειτα ζωή του. Συστήνεται να ακολουθεί διατροφή παρόμοια με τη μετεγχειρητική για τους τελευταίους μήνες πριν από το χειρουργείο, και είναι επιθυμητό να υπάρξει κάποια απώλεια βάρους. Αυτό γίνεται για να εκτιμηθεί η προσήλωση του ασθενούς στο θεραπευτικό πλάνο, και η ικανότητά του να προσαρμοστεί στις ανάγκες της μετεγχειρητικής ανάρρωσης και παρακολούθησης. Πιθανή αδυναμία προσήλωσης ενός ασθενούς στη διατροφή πριν από χειρουργείο παχυσαρκίας μπορεί ακόμα και να αλλάξει και την επιλογή του καταλληλότερου χειρουργείου.
Άλλη σημαντικότατη παράμετρος της διατροφής πριν από χειρουργείο παχυσαρκίας είναι η δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος για 2 εβδομάδες. Η συντριπτική πλειοψηφία των παχύσαρκων πάσχει από λιπώδη διήθηση ήπατος, που μπορεί να δυσκολέψει πάρα πολύ το χειρουργείο. Η σωστή προετοιμασία μπορεί να κάνει τη διαφορά, βοηθώντας να γίνει ένα εξαιρετικά επιτυχημένο χειρουργείο χωρίς επιπλοκές. Ως συνήθως, σταματά η σίτιση 6 ώρες πριν, αν και μπορούν να καταναλώνουν διαυγή υγρά ως και 2 ώρες πριν το χειρουργείο.
Διατροφή πριν από χειρουργείο για καρκίνο οισοφάγου ή στομάχου
Η διατροφική προετοιμασία ασθενών με καρκίνο ανώτερου γαστρεντερικού, δηλαδή καρκίνο οισοφάγου ή καρκίνο στομάχου απαιτεί εξειδικευμένη, πολυπαραγοντική προσέγγιση, με συμβολή γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων και ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Οι ασθενείς αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, με προϋπάρχουσες διαταραχές θρέψης. Ο καρκίνος του ανώτερου γαστρεντερικού προκαλεί από μόνος του σοβαρή υποθρεψία και απώλεια βάρους, καθώς προκαλεί απόφραξη οισοφάγου και στομάχου με αδυναμία σίτισης και εμετούς, ενώ συνυπάρχει ανορεξία και απέχθεια προς το φαγητό. Για να επιτευχθεί το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, είναι υψίστης σημασίας η σωστή διατροφική προετοιμασία. Σκοπός είναι η διακοπή της απώλειας βάρους και η αποκατάσταση της θρεπτικής κατάστασης. Η διενέργεια ενός χειρουργείου σε ασθενή με υποθρεψία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Όλοι οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο για καρκίνο οισοφάγου ή στομάχου πρέπει να ακολουθούν υπερθερμιδική υπερπρωτεϊνική διατροφή. Αν δε μπορούν να ανεχτούν σίτιση από το στόμα λόγω δυσκολίας στην κατάποση ή εμετών, μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή υπερπρωτεϊνικών σκευασμάτων σε μορφή γάλακτος, κρέμας, ζελέ ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις που ούτε κι αυτό δε βοηθάει, μπορεί να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) για αντιμετώπιση της απόφραξης, ή η χειρουργική τοποθέτηση γαστροστομίας ή νηστιδοστομίας, μέσα από την οποία χορηγείται συνεχώς τεχνητή εντερική διατροφή. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η ενδοφλέβια χορήγηση ολικής παρεντερικής διατροφής.
Εφόσον επιτευχθεί ο θρεπτικός στόχος και ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε χειρουργείο για θεραπεία καρκίνου οισοφάγου ή στομάχου, διακόπτεται η διατροφή (φυσιολογική ή τεχνητή εντερική) για τις τελευταίες ώρες πριν την επέμβαση.
Διατροφή πριν από χειρουργείο για καρκίνο παχέος εντέρου
Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την εντόπισή του. Συνηθέστερα είναι η σιδηροπενική αναιμία αν ο καρκίνος αναπτύσσεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου και οι διαταραχές κενώσεων κυρίως ως δυσκοιλιότητα ή αίμα στα κόπρανα αν βρίσκεται στην αριστερή. Οι σοβαρές διαταραχές θρέψης είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να υπάρχουν.
Οι συστάσεις για διατροφή πριν από χειρουργείο για καρκίνο παχέος εντέρου διαφέρουν ανάλογα με τις εκδηλώσεις. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να ακολουθείται υπερθερμιδική υπερπρωτεϊνική διατροφή σε όλους τους ασθενείς. Άτομα με αναιμία ή ανεπάρκεια σιδήρου, θα πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα με ψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, συκώτι κτλ.) και να λαμβάνουν φαρμακευτικά συμπληρώματα σιδήρου. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν και ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου πριν το χειρουργείο.
Ασθενείς με προεξάρχον σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα χρειάζονται ειδική συμβουλευτική ανάλογα με την κατάσταση. Η διατροφή με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση σε ασθενείς με σοβαρή απόφραξη του εντέρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα η διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Άμεσα προεγχειρητικά ισχύουν οι γενικοί κανόνες για διατροφή πριν το χειρουργείο, δηλαδή όχι τροφή για 6 ώρες πριν το χειρουργείο, και διαυγή υγρά πιθανώς με ψηλή περιεκτιμότητα σε υδατάνθρακες, μέχρι 2 ώρες πριν την επέμβαση.
Η διατροφή πριν το χειρουργείο προκαλεί μικρή απώλεια βάρους, αλλά κυρίως μειώνει τον όγκο του συκωτιού κάνοντας την επέμβαση πιο ασφαλή. Η δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος πρέπει ν ακολουθείται για 2 εβδομάδες πριν την ημερομηνία του χειρουργείου ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Ακόμα και μικρές αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχημένο αποτέλεσμα.