Αιμορροειδοπάθεια

Αιμορροειδοπάθεια

Η αιμορροΐδοπάθεια είναι μια συχνή πάθηση, που προκαλείται από διόγκωση του αιμορροΐδικού δακτυλίου, δηλαδή φλεβών στην περιοχή του πρωκτού. Περίπου 3 στους 4 ενήλικες θα παρουσιάσουν κάποιου βαθμού αιμορροΐδοπάθεια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι αιτίες, όπως και τα συμπτώματα, μπορεί να διαφέρουν. Σε γενικές γραμμές οφείλονται σε αυξημένη πίεση στην περιοχή λόγω δυσκοιλιότητας, επανειλημμένης άρσης βάρους ή παχυσαρκίας, ή σε συμπίεση των φλεβών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δυσκοιλιότητα, η ανάγκη για έντονη πίεση και το να καθόμαστε στην τουαλέτα για πολύ ώρα επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες. Αντίστοιχο αποτέλεσμα έχει η καθιστική ζωή γενικότερα. Μπορεί να είναι εσωτερικές όταν αναπτύσσονται στο τοίχωμα του εντέρου, η εξωτερικές, που εμφανίζονται ως διόγκωση κάτω από το δέρμα στην περιοχή του πρωκτού.

https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2022/10/Εσωτερικές-και-Εξωτερικές-αιμοροΐδες-300x300-1.webp

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την εντόπιση και τη βαρύτητα της αιμορροΐδοπάθειας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πόνος και φαγούρα στην περιοχή. Μικρές εσωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται ως μικροαιμορραγίες μετά την αφόδευση. Λιγότερο συχνά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία, η οποία τις περισσότερες φορές σταματά χωρίς κάποια παρέμβαση. Πολύ μεγάλες εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προβάλλουν από τον εντερικό σωλήνα μετά την αφόδευση και να χρειάζονται συμπίεση για να επιστραφούν στη φυσιολογική τους θέση. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες από την άλλη, μπορούν να θρομβωθούν με αποτέλεσμα πολύ επώδυνη διόγκωση στην περιοχή.

Διάγνωση

Οι αιμορροΐδες αναγνωρίζονται πολύ εύκολα με την κλινική εξέταση και μόνο, συμπεριλαμβανομένης της δακτυλικής εξέτασης του ορθού. Καλό είναι να διενεργείται κολονοσκόπηση για αποκλεισμό κακοήθειας και άλλων παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα. Σε περίπτωση αμφιβολίας η Μαγνητική Τομογραφία Πυέλου και το Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα μπορούν να αποκλείσουν άλλες παθήσεις με μεγάλη ακρίβεια.

Θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία της αιμορροΐδοπάθειας είναι η πρόληψη γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε από τι προκαλούνται. Στα αρχικά στάδια, είναι επαρκής η αλλαγή του τρόπου ζωής, με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και άφθονη ενυδάτωση ώστε να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα. Αν τα παραπάνω δεν αρκούν, μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση φαρμάκων, είτε συμπληρωμάτων με φυτικές ίνες, ή καθαρτικών. Καλό είναι να πηγαίνουμε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσουμε την ανάγκη, και να παραμένουμε για όσο λιγότερο γίνεται.

Η τακτική άσκηση, ακόμα και ως περπάτημα, και η αποφυγή της καθιστικής ζωής, επίσης βοηθούν πολύ στην πρόληψη και θεραπεία στα αρχικά στάδια. Ήπια συμπτώματα όπως φαγούρα και δυσφορία μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές παρεμβάσεις. Η περιοχή πρέπει να πλένεται συχνά και να μένει καθαρή και στεγνή. Η χρήση χαρτιού υγείας μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Είναι προτιμότερος ο καθαρισμός της περιοχής με νερό και σαπούνι, ή με χρήση μωρομάντηλων. Τα ζεστά μπάνια και τα κρύα επιθέματα στην περιοχή μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Υπάρχουν αρκετές αλοιφές στο εμπόριο που ανακουφίζουν τα συμπτώματα της αιμορροΐδοπάθειας, ενώ απλά αναλγητικά βοηθούν σε περίπτωση πόνου.

Εφόσον τα συμπτώματα από τις αιμορροΐδες δεν αντιμετωπίζονται με αλλαγή τρόπου ζωής και φαρμακευτική αγωγή, γίνεται πλέον απαραίτητη η επέμβαση. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων δεν έχουν αλλάξει από την αρχαιοελληνική εποχή, όταν ο Ιπποκράτης περιέγραψε τον καυτηριασμό, την απολίνωση και τη χειρουργική αφαίρεση τους. Η απολίνωση των αιμορροΐδων είναι μια γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος. Μπορεί ανάλογα με το μέγεθος να γίνει είτε με ελαστικούς δακτυλίους στο ιατρείο, ή με ραφές υπό καθοδήγηση υπερήχων στο χειρουργείο.