Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγεί κανείς μόνιμα από τη χολολιθίαση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστης μαζί με τους χολόλιθους. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης μικρών λίθων, όπως η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και αρκετά σπάνια η εξωσωματική λιθοτριψία. Όμως και τα δυο αποτελούν εντελώς παροδικές λύσεις, και έχουν ως αποτέλεσα να ξαναεμφανιστούν οι λίθοι. Ο λόγος είναι πολύ απλός, η χολολιθίαση αντιπροσωπεύει διαταραχή του μεταβολισμού και της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, ενώ στην περίπτωση της χολοκυστίτιδας η χοληδόχος κύστη πάσχει, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξαναγίνει υγιής. Είναι λοιπόν προτιμότερη η διενέργεια χολοκυστεκτομής ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πάσχουσα χοληδόχος κύστη, ειδικά όταν η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή που είναι η μέθοδος εκλογής, είναι τόσο ασφαλής, ανώδυνη και γρήγορη σε ικανά χέρια.

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως, και η πιο κοινή λαπαροσκοπική επέμβαση. Διαρκεί γύρω στα 45-60 λεπτά κατά μέσο όρο, ο ασθενής συνέρχεται σχεδόν αμέσως με ελάχιστο πόνο, και σε πολλές περιπτώσεις παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Σε γενικές γραμμές η χολοκυστεκτομή είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, με αποτέλεσμα η απόφαση για τη διενέργεια της να λαμβάνεται πολύ πιο εύκολα. Καλό είναι πάντως να προηγείται της επέμβασης ενδελεχής έλεγχος, ειδικά σε ασθενείς με άτυπα συμπτώματα, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επιμονή των συμπτωμάτων ακόμα κι αν έχει γίνει ένα πολύ επιτυχημένο χειρουργείο. Γαστρίτιδα ή δωδεκαδακτυλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) είναι μια πολύ συνήθης αιτία πόνου στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και μπορεί να επιμείνει μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η χοληδοχολιθίαση, που προκαλείται από τη χολολιθίαση, μπορεί επίσης να προκαλέσει μετεγχειρητικά προβλήματα.

Προετοιμασία για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ασθενείς με υποψία χοληδοχολιθίασης μπορεί να χρειαστούν ERCP πριν προχωρήσουν σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Παχύσαρκοι ασθενείς που πάσχουν από λιπώδη διήθηση του ήπατος ακολουθούν προεγχειρητική διατροφή συρρίκνωσης ήπατος, με σκοπό τη διευκόλυνση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής και τη μείωση της πιθανότητας επιπλοκών.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η επέμβαση διενεργείται με χρήση ειδικής λαπαροσκοπικής κάμερας και εργαλείων. Κάνουμε 4 μικρές τομές του 1 εκατοστού μέσα στον ομφαλό και στην κορυφή της κοιλιάς, και του μισού εκατοστού στο δεξιό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Αποκλείουμε την αρτηρία της χοληδόχου κύστης καθώς και το σωληνάκι που την ενώνει με τα υπόλοιπα χοληφόρα, και την αποκολλάμε από το ήπαρ, δίνοντας προσοχή να μην προκαλέσουμε τραυματισμούς.

Είναι πολύ ασφαλής τεχνική εφόσον διενεργείται από έμπειρο λαπαροσκόπο χειρουργό, με την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών να πέφτει κάτω του 1 στα 1000.

Ανοικτή Χολοκυστεκτομή

Σε δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα μετατροπής της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε ανοιχτή, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η επέμβαση. Πριν την επικράτηση της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής ήταν η μοναδική επέμβαση για την αντιμετώπιση των παθήσεων της χοληδόχου κύστης.
Αρχικά κάνουμε τομή στο δεξιό υποχόνδριο, κάτω από τις δεξιές πλευρές και παράλληλα με αυτές. Διαχωρίζουμε τους μύες και φτάνουμε στο ήπαρ. Ακόμα και σε περιπτώσεις με πολύ έντονη φλεγμονή ή συμφύσεις μπορούμε να αναγνωρίσουμε και ν αφαιρέσουμε με ασφάλεια τη χοληδόχο κύστη.

Η ανοικτή χολοκυστεκτομή επιτρέπει να παρακαμφθούν οι γενικοί περιορισμοί της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Συγκεκριμένα την όραση σε δυο διαστάσεις, την έλλειψη της αίσθησης της αφής και τη δυσκολία στην τρισδιάστατη αντίληψη και τον συγχρονισμό χεριών και οφθαλμών. Αυτός είναι και ο λόγος που σε δύσκολες περιπτώσεις καταφεύγουμε στην ανοικτή επέμβαση. Η εμπειρία είναι πλέον σχετικά περιορισμένη, αφού οι περισσότερη νέοι χειρουργοί έχουν εκπαιδευτεί σχεδόν αποκλειστικά στην λαπαροσκοπική τεχνική. Παραμένει όμως μια ασφαλής τεχνική

Σε σχέση με τη λαπαροσκοπική τεχνική, η ανοικτή χολοκυστεκτομή είναι δύσκολη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή. Η τομή μέσα από τους μύες είναι αρκετά επώδυνη και αιμορραγική. Οδηγεί τον ασθενή σε νοσηλεία τουλάχιστον 5-7 ημερών, με χρήση ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων που επιβραδύνουν την εντερική λειτουργία. Γενικά σε σχέση με τη λαπαροσκοπική, η ανοικτή επέμβαση καθυστερεί πολύ την επιστροφή στις συνήθεις ασχολίες και την εργασία.

Μετά την επέμβαση

Τι μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται;

Στη συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερες από 24 ώρες, ενώ ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ απλούς τρόπους.

Ανάρρωση μετά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Μετά την επέμβαση οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα χωρίς λιπαρά για μια εβδομάδα περίπου και στη συνέχεια επιστρέφουν σε φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή. Η ανάρρωση είναι ταχύτατη μετά από λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, με επιστροφή σε καθιστική εργασία σε λιγότερο από εβδομάδα και επιστροφή στις συνήθεις ασχολίες σε δυο εβδομάδες.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας λόγω ερεθισμού του εντέρου από τη συνεχή ροή χολής, καθώς και του λεγόμενου Συνδρόμου Μετά Χολοκυστεκτομή. Στο 15% των περιπτώσεων περίπου ο πόνος δε βελτιώνεται μετά την επέμβαση, κι αυτό κυρίως έχει να κάνει με άλλες παθήσεις που υποδύονται συμπτώματα παρόμοια με την χολολιθίαση (Ευερέθιστο έντερο, έλκος δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα κτλ.) Αν επιμείνει πόνος μετά το χειρουργείο, διερευνούμε με εξετάσεις αίματος, γαστροσκόπηση, υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Μετεγχειρητικά αιματώματα και συλλογές μπορούν να παροχετευθούν ακτινολογικά, ενώ μπορεί να συνυπάρχει χοληδοχολιθίαση που δεν είχε διαγνωσθεί πριν την επέμβαση.