Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή όλη η επέμβαση γίνεται μέσω μικρών ωπών

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ο μοναδικός τρόπος για τη θεραπεία και για να απαλλαγεί κανείς μόνιμα από τη χολολιθίαση και αποτελεί την πιο σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική, με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον ασθενή, γρήγορη ανάρρωση, μηδαμινό κίνδυνο για επιπλοκές και συγκριτικά χαμηλότερο κόστος από την ανοικτή μέθοδο.

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για:

  • Πότε πρέπει να γίνεται η επέμβαση;
  • Τι προετοιμασία χρειάζεται;
  • Πως γίνεται η ανοικτή και η λαπαροσκοπική μέθοδος;
  • Τι πλεονεκτήματα είναι η λαπαροσκοπική μέθοδος;
  • Τι αποτελέσματα έχει και τι ισχύει με την ανάρρωση
  • Κίνδυνος για επιπλοκές και κόστος

Γιατί είναι απαραίτητο να γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή γίνεται αφαίρεση  ολόκληρης της χοληδόχου κύστης μαζί με τους χολόλιθους. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπιστούν μικροί χολολίθοι, όπως η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και αρκετά σπάνια η εξωσωματική λιθοτριψία. Όμως και οι δύο αυτές μέθοδοι αποτελούν εντελώς παροδικές λύσεις, και έχουν ως αποτέλεσα να ξαναεμφανιστούν οι λίθοι. Ο λόγος είναι πολύ απλός, η χολολιθίαση αντιπροσωπεύει διαταραχή του μεταβολισμού και της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, ενώ στην περίπτωση της χολοκυστίτιδας η χοληδόχος κύστη πάσχει, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξαναγίνει υγιής. Είναι λοιπόν είναι προτιμότερο να γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πάσχουσα χοληδόχος κύστη, ειδικότερα μάλιστα από τη στιγμή που η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι τόσο ασφαλής, ανώδυνη και γρήγορη σε ικανά χέρια.

Η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως, και η πιο κοινή λαπαροσκοπική επέμβαση. Διαρκεί γύρω στα 45-60 λεπτά κατά μέσο όρο, ο ασθενής συνέρχεται σχεδόν αμέσως με ελάχιστο πόνο, και σε πολλές περιπτώσεις παίρνει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Σε γενικές γραμμές η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, με αποτέλεσμα η απόφαση για τη διενέργεια της να λαμβάνεται πολύ πιο εύκολα. Καλό είναι πάντως να προηγείται της επέμβασης ενδελεχής έλεγχος, ειδικά σε ασθενείς με άτυπα συμπτώματα, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επιμονή των συμπτωμάτων ακόμα κι αν έχει γίνει ένα πολύ επιτυχημένο χειρουργείο. Γαστρίτιδα ή δωδεκαδακτυλίτιδα μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) είναι μια πολύ συνήθης αιτία πόνου στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και μπορεί να επιμείνει μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η χοληδοχολιθίαση, που προκαλείται από τη χολολιθίαση, μπορεί επίσης να προκαλέσει μετεγχειρητικά προβλήματα.

Προετοιμασία για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν από μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Ασθενείς με υποψία χοληδοχολιθίασης μπορεί να χρειαστούν ERCP πριν προχωρήσουν σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Παχύσαρκοι ασθενείς που πάσχουν από λιπώδη διήθηση του ήπατος ακολουθούν προεγχειρητική διατροφή συρρίκνωσης ήπατος, με σκοπό τη διευκόλυνση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής και τη μείωση της πιθανότητας για επιπλοκές.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η επέμβαση διενεργείται με χρήση ειδικής λαπαροσκοπικής κάμερας και εργαλείων. Στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή κάνουμε 4 μικρές τομές του ενός εκατοστού μέσα στον ομφαλό και στην κορυφή της κοιλιάς, και του μισού εκατοστού στο δεξιό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Αποκλείουμε την αρτηρία της χοληδόχου κύστης καθώς και το σωληνάκι που την ενώνει με τα υπόλοιπα χοληφόρα, και την αποκολλάμε από το ήπαρ, δίνοντας προσοχή να μην προκαλέσουμε τραυματισμούς.

Είναι πολύ ασφαλής τεχνική εφόσον διενεργείται από έμπειρο λαπαροσκόπο χειρουργό, με την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών να πέφτει κάτω του 1 στα 1000.

Χρειάζεται να γίνει Ανοικτή Χολοκυστεκτομή;

Αποκλειστικά σε δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα μετατροπής της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής σε ανοιχτή, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η επέμβαση. Η ανοικτή χολοκυστεκτομή θεωρείται πλέον μία ξεπερασμένη τεχνική καθώς έχει επικρατήσει πλήρως η λαπαροσκοπική.
Στην ανοικτή χολοκυστεκτομή αρχικά κάνουμε τομή στο δεξιό υποχόνδριο, κάτω από τις δεξιές πλευρές και παράλληλα με αυτές. Διαχωρίζουμε τους μύες και φτάνουμε στο ήπαρ. Ακόμα και σε περιπτώσεις με πολύ έντονη φλεγμονή ή συμφύσεις μπορούμε να αναγνωρίσουμε και ν αφαιρέσουμε με ασφάλεια τη χοληδόχο κύστη.

ανοικτή χολοκυστεκτομή αντί για λαπαροσκοπική
Στην ανοικτή χολοκυστεκτομή, σε αντίθεση με τη λαπαροσκοπική, γίνεται μία μεγάλη τομή στην κοιλιά

Η ανοικτή χολοκυστεκτομή επιτρέπει να παρακαμφθούν οι γενικοί περιορισμοί που έχει η  λαπαροσκοπική χειρουργική. Συγκεκριμένα την όραση σε δυο διαστάσεις, την έλλειψη της αίσθησης της αφής και τη δυσκολία στην τρισδιάστατη αντίληψη και τον συγχρονισμό χεριών και οφθαλμών. Αυτός είναι και ο λόγος που σε δύσκολες περιπτώσεις καταφεύγουμε στην ανοικτή επέμβαση. Η εμπειρία είναι πλέον σχετικά περιορισμένη, αφού οι περισσότερη νέοι χειρουργοί έχουν εκπαιδευτεί σχεδόν αποκλειστικά στην λαπαροσκοπική τεχνική. Παραμένει όμως μια ασφαλής τεχνική

Σε σχέση με τη λαπαροσκοπική τεχνική, η ανοικτή χολοκυστεκτομή είναι δύσκολη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή. Η τομή μέσα από τους μύες είναι αρκετά επώδυνη και αιμορραγική. Οδηγεί τον ασθενή σε νοσηλεία τουλάχιστον 5-7 ημερών, με χρήση ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων που επιβραδύνουν την εντερική λειτουργία. Γενικά σε σχέση με τη λαπαροσκοπική, η ανοικτή επέμβαση καθυστερεί πολύ την επιστροφή στις συνήθεις ασχολίες και την εργασία.

Τι πλεονεκτήματα έχει η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έναντι της ανοικτής;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοιχτή μέθοδο:

  • Μικρότερος τραυματισμός και μηδαμινή απώλεια αίματος
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρότερος κίνδυνος για επιπλοκές
  • Μικρότερη ανάγκη για νοσηλεία (εξιτήριο ακόμα και την ίδια ημέρα)
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία / δραστηριότητες
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα (λόγω των τομών 1 εκατοστού αντί για μεγάλη τομή)
  • Χαμηλότερο κόστος (καθώς δεν χρειάζεται πολλές μέρες νοσηλείας, παραμονή σε ΜΕΘ και δεν υπάρχουν επιπλοκές)

Μετά την επέμβαση

Πότε παίρνει ο ασθενής εξιτήριο και τι αγωγή λαμβάνεται;

Στη συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε λιγότερες από 24 ώρες, ενώ ακόμα και στην περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ απλούς τρόπους. Μετά την επέμβαση δεν χρειάζεται κάποια ειδική αγωγή.

Ανάρρωση μετά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Μετά την επέμβαση οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα χωρίς λιπαρά για μια εβδομάδα περίπου και στη συνέχεια επιστρέφουν σε φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή. Η ανάρρωση στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ταχύτατη, με επιστροφή σε καθιστική εργασία σε λιγότερο από εβδομάδα και επιστροφή στις συνήθεις ασχολίες σε δυο εβδομάδες.

Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας λόγω ερεθισμού του εντέρου από τη συνεχή ροή χολής, καθώς και του λεγόμενου Συνδρόμου Μετά Χολοκυστεκτομή. Στο 15% των περιπτώσεων περίπου ο πόνος δε βελτιώνεται μετά την επέμβαση, κι αυτό κυρίως έχει να κάνει με άλλες παθήσεις που υποδύονται συμπτώματα παρόμοια με την χολολιθίαση (Ευερέθιστο έντερο, έλκος δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα κτλ.) Αν επιμείνει πόνος μετά το χειρουργείο, διερευνούμε με εξετάσεις αίματος, γαστροσκόπηση, υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Μετεγχειρητικά αιματώματα και συλλογές μπορούν να παροχετευθούν ακτινολογικά, ενώ μπορεί να συνυπάρχει χοληδοχολιθίαση που δεν είχε διαγνωσθεί πριν την επέμβαση.

Κόστος

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και κόστος

Το κόστος για την λαπαροσκοπική τεχνική είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει μόνιμη θεραπεία για τη χολολιθίαση και να συνεχίσει να ζει χωρίς να λαμβάνει συνεχώς φάρμακα ή να υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης της χολολιθίασης και υποτροπών. Η επέμβαση είναι απλή, ασφαλής και γρήγορη όταν γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό και αυτό σημαίνει και χαμηλότερο κόστος. Οι πιθανότητες για επιπλοκές είναι ελάχιστες και σε συνδυασμό με τη νοσηλεία ωρών η μίας ημέρα το πολύ, το κόστος μειώνεται σε σχέση με άλλες τεχνικές.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ επικοινωνήστε μαζί μας.