Απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο

Απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο

Η απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο είναι ένα θέμα που αφορά το κοινό τις τελευταίες δεκαετίες και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την αποτελεσματικότητα που έχουν οι διάφορες μέθοδοι όπως είναι η δίαιτα, η γυμναστική, η μη επεμβατικές τεχνικές όπως το γαστρικό μπότοξ αλλά και η λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως το Trulicity, το Victoza, το Ozempic (τελευταία μόδα) και άλλα. Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε πληροφορίες για:

  • Την αποτελεσματικότητα της δίαιτας στην απώλεια βάρους
  • Την αποτελεσματικότητα της γυμναστικής
  • Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργείο
  • Τι αποτέλεσματα έχουν τα φάρμακα όπως το Trulicity, το Ozempic, το Victoza κλπ
  • Τι ενδοσκοπικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Γενικά:

Για δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι ο μόνος τρόπος για απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο, είναι η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, κάνοντας δηλαδή τη γνωστή σε όλους δίαιτα, και η αύξηση των αποβαλλόμενων θερμίδων μέσω της γυμναστικής. Αυτή η άποψη στηριζόμενη στον 1ο νόμο της θερμοδυναμικής, κυριάρχησε σε όλες τις προσπάθειες για αδυνάτισμα, και οδήγησε στην ανάπτυξη των βιομηχανιών fitness και συμπληρωμάτων διατροφής. Έννοιες όπως η διατροφική πυραμίδα, με τη σύσταση για 9-11 μερίδες υδατανθράκων την ημέρα, η ενεργοποίηση του μεταβολισμού μέσω ενός πλούσιου πρωινού και πολλαπλών γευμάτων, και η απώλεια βάρους μέσω γυμναστική μόνο, κυριάρχησαν την υφήλιο από τη δεκαετία του 70 και μετά. Δυστυχώς όλες οι παραπάνω απόψεις ήταν λαθεμένες, αν όχι κατευθυνόμενες από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως αποδεικνύεται από την παγκόσμια αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, παρά την υιοθέτηση όλων των συστάσεων.

Αδυνάτισμα και φαινόμενο γιογιό

Οι μελέτες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι οι δίαιτες, που υπόσχονται σίγουρο και γρήγορο αδυνάτισμα, αποτυγχάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία. Η γυμναστική χωρίς περιορισμό διατροφής προκαλεί ελάχιστη απώλεια βάρους. Και τελικά όλες οι προσπάθειες για αδυνάτισμα ενεργοποιούν τους οργανισμούς ομοιόστασης του ανθρώπινου σώματος με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση του μεταβολισμού, μεγαλύτερο αίσθημα πείνας και φαινόμενο γιογιό με γρήγορη επαναπρόσληψη βάρους μετά το τέλος της προσπάθειας αδυνατίσματος επιτυγχάνοντας έτσι το αντίθετο αποτέλεσμα που επιθυμούμε αντί για απώλεια βάρους. Αν υπάρχει μία μορφή “δίαιτας” η οποία επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο και χωρίς λήψη φαρμάκων όπως το Trulicity, Victoza (βλ. παρακάτω για πληροφορίες), αυτή είναι η διαλειμματική νηστεία. 

Απώλεια βάρους με χειρουργείο

Στον αντίποδα βρίσκονται τα χειρουργεία παχυσαρκίας. Επεμβάσεις όπως το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό bypass έχουν αποδειχθεί ασφαλέστατες και εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μόνιμη απώλεια βάρους. Έχουν απόλυτη ένδειξη σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 40 kg/m2 ή άνω του 35 kg/m2 εφόσον συνυπάρχουν προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την παχυσαρκία. Πρόσφατες συστάσεις από διεθνείς οργανισμούς μειώνουν το όριο για χειρουργείο παχυσαρκίας στο 35 kg/m2, ανεξαρτήτως προβλημάτων υγείας. Ωστόσο αυτές οι λύσεις δεν αφορούν όλα τα άτομα ούτε είναι όλοι έτοιμοι να υποβληθούν σε ένα χειρουργείο για την απώλεια βάρους.

Ενδιάμεση απώλεια βάρους – αδυνάτισμα

Ασθενείς με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο παχυσαρκίας για μόνιμη θεραπεία της πάθησης. Αυτό όμως σημαίνει ότι άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 ως 40, δηλαδή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, δε μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργεία παχυσαρκίας. Αλλά όπως δείχνουν οι μελέτες, οι προσπάθειες απώλειας βάρους χωρίς χειρουργείο τείνουν να αποτύχουν. Αυτό σημαίνει ότι άτομα με λιγότερα κιλά είναι καταδικασμένα να αποτυγχάνουν στις προσπάθειες για αδυνάτισμα; Και ότι η μόνη λύση είναι να πάρουν τόσα κιλά ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν σε χειρουργείο παχυσαρκίας; Τι λύσεις – επιλογές έχουν αυτά τα άτομα;

Απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο

Το παγκόσμιο αντίκτυπο της επιδημίας της παχυσαρκίας, έχει θέσει το αδυνάτισμα και την απώλεια βάρους στο κέντρο της έρευνας φαρμακευτικών εταιριών και τεχνολογίας. Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται λιγότερο σαν αισθητικό πρόβλημα και περισσότερο σαν ασθένεια με παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Και το αδυνάτισμα θεωρείται πλέον μέρος της προληπτικής αντιμετώπισης μιας επικίνδυνης πάθησης.

Εξελίξεις στη φαρμακολογία και στην τεχνολογία, προσφέρουν όλο και περισσότερες θεραπευτικές λύσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και στην απώλεια λιγότερων κιλών, το αδυνάτισμα. Από την εποχή των συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονταν πολλά και έκαναν λίγα και των δυσαπορροφητικών φαρμάκων με αμφίβολα αποτελέσματα, περνάμε στην εποχή της στόχευσης συγκεκριμένων βιολογικών και ορμονολογικών μηχανισμών, και στο αδυνάτισμα βασισμένο σε επιστημονικές μελέτες και ιατρικές ενδείξεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και στην περίπτωση της χειρουργικής, η απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο χρειάζεται εξαιρετική εξατομίκευση και ειδικό Ιατρό. Τα ακριβή αίτια της παχυσαρκίας είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αδυνάτισμα σε κάθε άτομο, θα πρέπει η θεραπεία να στοχεύει την αιτιολογία της πρόσληψης βάρους ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και φάρμακο.

Ναλτρεξόνη/Βουπροπιόνη (Mysimba 8mg/90mg)

Συνδυασμός φαρμάκων σε μορφή χαπιού, το Mysimba έχει αποδειχθεί με βάση μελέτες ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα, και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Λειτουργεί κυρίως μέσω καταστολής των κέντρων ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αποζητά και αποδέχεται την ανταμοιβή. Κάποιες μελέτες αναφέρουν επίσης ότι η ναλτρεξόνη βοηθάει στην αντιμετώπιση διατροφικών εξαρτήσεων. Το αποτέλεσμα που έχει το φάρμακο είναι η μείωση της όρεξης και των τσιμπολογημάτων, με πολύ μειωμένη κατανάλωση γλυκών και υδατανθράκων.

Υπάρχει ειδικός τρόπος που πρέπει να λαμβάνεται το φάρμακο Mysimba, με σταδιακή αύξηση της δοσολογίας σε περίοδο εβδομάδων, για να αποφευχθούν παρενέργειες. Η κυριότερη παρενέργεια είναι η ναυτία – αναγούλα, που είναι σχετικά σπάνια και αντιμετωπίζεται εύκολα. Χρειάζεται προσοχή στη χορήγηση σε άτομα που παίρνουν αντικαταθλιπτικά, και αντενδείκνυται εντελώς σε πάσχοντες από επιληψία, σπασμούς και νευρολογικά νοσήματα.

Η αποτελεσματικότητα που έχει το φάρμακο στην απώλεια βάρους – αδυνάτισμα βασίζεται στην αιτιολογία της παχυσαρκίας. Το φάρμακο Mysimba είναι ιδανική θεραπεία σε άτομα με τάση για τσιμπολογήματα και γλυκά, με πολλούς ασθενείς να χάνουν δεκάδες κιλά. Η ελάχιστη διάρκεια χορήγησης είναι 6 μήνες, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να μονιμοποιηθούν οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής

Αγωνιστές GLP-1 (Ozempic, Mounjaro)

Το GLP-1 (Glucagon Like Peptide 1) είναι μια φυσιολογική ορμόνη του γαστρεντερικού με πολλαπλές δράσεις. Μειώνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού, μειώνει τις γαστρικές εκκρίσεις και την κένωση του στομάχου, λειτουργεί στον εγκέφαλο προκαλώντας μείωση της πείνας, και αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Οι αγωνιστές GLP-1 κυκλοφορούν εδώ και μερικά χρόνια ως ενέσιμα φάρμακα για θεραπεία διαβήτη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη δραστικότητά τους στην απώλεια βάρους, αν και τα σκευάσματα όπως Victoza και Trulicity προκαλούσαν μάλλον μέτριο αδυνάτισμα.

Το Ozempic, ή σεμαγλουτίδη, είναι το πιο πρόσφατο φάρμακο της συγκεκριμένης κατηγορίας, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Οι μελέτες δείχνουν σημαντική απώλεια βάρους, που μπορεί να πλησιάσει τα αποτελέσματα των χειρουργείων παχυσαρκίας σε ψηλότερες δόσεις (Wegovy, σεμαγλουτίδη 2,4). Ο λόγος που το Ozempic λειτουργεί πολύ καλύτερα των προκατόχων του, δηλαδή του Victoza και του Trulicity, είναι ότι περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχει ισχυρή δράση στον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο καταστέλλει με πολλαπλούς τρόπους τους μηχανισμούς πείνας, και μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα σε ένα μεγαλύτερο φάσμα ασθενών με παχυσαρκία. Το Ozempic έχει γίνει διάσημο καθώς είναι το νεότερο θαυματουργό φάρμακο για αδυνάτισμα των celebrity.

Το Mounjaro, ή τιρζαπετίδη, είναι συνδυασμός GLP-1-GIP. Έχει κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ, και με βάση τις ως τώρα μελέτες έχει καλύτερη δράση από το Ozempic.

Ozempic και Mounjaro έχουν παρόμοιες παρενέργειες, που κυρίως έχουν να κάνουν με τη δράση των φαρμάκων στο γαστρεντερικό. Μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, φουσκώματα και ναυτία. Είναι απαραίτητη η σταδιακή αύξηση της δόσης ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες. Σπάνια μπορεί να προκληθεί παγκρεατίτιδα, ενώ αντενδείκνυνται πλήρως σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένων ενδοκρινικών όγκων.

Τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στο αδυνάτισμα. Η απώλεια βάρους φτάνει το 15-20% που είναι εντυπωσιακό ποσοστό χωρίς χειρουργείο. Οι ασθενείς σε θεραπεία με αυτά τα φάρμακα αναφέρουν ότι για πρώτη φορά στη ζωή τους μπορούν να ελέγξουν την πείνα τους. Δυστυχώς οι παρενέργειες οδηγούν σε σχετικά ψηλά ποσοστά διακοπής της αγωγής, η οποία οδηγεί σε επαναπρόσληψη βάρους. Ασθενείς που ξεκινούν Ozempic και Mounjaro πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως να πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακα εφ’ όρου ζωής, ενώ το ίδιο ισχύει και τα Victoza και Trulicity.

Προσοχή: μην λαμβάνετε κανένα από τα παραπάνω φάρμακα Ozempic, Victoza, Trulicity, Mounjaro χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την εξέτασή σας από ιατρό.

Γαστρικό Botox

Η βοτουλινική τοξίνη είναι παράγωγο του κλωστριδίου της αλλαντίασης, ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου μικροβίου, και προκαλεί μυική παράλυση. Το φάρμακο Botox που όλοι γνωρίζουμε χρησιμοποιείται για τον ίδιο ακριβώς λόγο στην αισθητική, αλλά και στη θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με μυικό σπασμό.

Οι αρχικές μελέτες εφαρμογής γαστρικού botox που στόχευαν μόνο σε παράλυση του στομάχου δεν έδειξαν ιδιαίτερη επιτυχία. Μόνο όταν το φάρμακο άρχισε να χορηγείται και στον θόλο του στομάχου, με σκοπό την καταστολή της γκρελίνης, μπόρεσε να βοηθήσει κάποιους ασθενείς στο αδυνάτισμα.

Το γαστρικό botox είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος απώλειας βάρους χωρίς χειρουργείο. Γίνεται με γαστροσκόπηση και είναι πολύ ασφαλές. Έχει μηδενικές επιπλοκές, και η μόνη αντένδειξη είναι προηγούμενα χειρουργεία στο στομάχι, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργείων παχυσαρκίας. Όμως παράγει μέτριο αδυνάτισμα της τάξης των 10-15 κιλών, και διαρκεί μέχρι 6 μήνες. Εφαρμόζεται σε πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως έναυσμα για να κάνουν μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ενδοσκοπική Sleeve Γαστροπλαστική

Η Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση ή Ενδοσκοπική Sleeve Γαστροπλαστική επιτυγχάνει χειρουργική απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο. Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο αδυνάτισμα, και το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των celebrity που χάνουν βάρος απότομα.

Η Ενδοσκοπική γαστροπλαστική είναι αυτό που πολλοί ονειρεύονται. Γίνονται εσωτερικές ραφές στο στομάχι ώστε να μειωθεί το μέγεθός του με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και να μην πεινάνε. Και όλα αυτά γίνονται μέσω μιας γαστροσκόπησης.

Η ενδοσκοπική γαστροπλαστική είναι εφικτή με τη χρήση επεμβατικού ενδοσκοπίου και τεχνολογικά εξελιγμένου συστήματος τοποθέτησης εσωτερικών ραμμάτων στο στομάχι που λέγεται Overstitch. Επιτυγχάνεται αδυνάτισμα ως και 15-20%, που είναι μόνιμο, και αποτελεί την υψηλότερη δυνατή απώλεια βάρους χωρίς χειρουργείο.