Εκκολπωματίτιδα

Εκκολπωματίτιδα

Η παρουσία εκκολπωμάτωσης προδιαθέτει στην ανάπτυξη φλεγμονής των εκκολπωμάτων που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 25% των ασθενών με εκκολπωμάτωση θα εμφανίσουν φλεγμονή σε κάποια στιγμή τα ζωής τους, ενώ το 25% από αυτούς θα εμφανίσουν σοβαρή έξαρση με επιπλοκές. Η φλεγμονή προκαλείται από μικρές διατρήσεις στο τοίχωμα του εκκολπώματος. Η φλεγμονή μπορεί να περιοριστεί τοπικά από τον οργανισμό, να επεκταθεί δημιουργώντας απόστημα ή συρίγγιο προς άλλα όργανα, ή να προκαλέσει περιτονίτιδα με εντερικό περιεχόμενο μέσα στην κοιλιά.

https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2022/10/Εκκολπωματίτιδα.webp

Οξεία Εκκολπωματίτιδα

Συμπτώματα

Η εκκολπωματίτιδα εκδηλώνεται με πόνο στο αριστερό κατώτερο τριτημόριο της κοιλιάς, αντίστοιχα προς το σιγμοειδές που είναι το τμήμα του παχέος εντέρου που προσβάλλεται συνήθως. Ανάλογα με την ένταση της φλεγμονής μπορεί να συνυπάρχει έντονη τοπική ευαισθησία και πυρετός, ειδικά αν αναπτυχθεί απόστημα στην περιοχή, και συνυπάρχει ναυτία. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει είτε απόφραξη του εντέρου λόγω οιδήματος, ή εναλλακτικά διάρροια λόγω τοπικού ερεθισμού. Διάβρωση αγγείου μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αιμορραγία.

Διάγνωση

Τυπικός πόνος στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς, σε συνδυασμό με άνοδο των δεικτών φλεγμονής, ειδικά σε άτομο με γνωστό ιστορικό εκκολπωματωσης, θέτουν σχεδόν τη διάγνωση. Για επιβεβαίωση της διάγνωσης κάνουμε Αξονική Τομογραφία. Μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε το στάδιο της φλεγμονής και την πιθανότητα επιπλοκών ή την ανάγκη για επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Η σταδιοποίηση των επιπλοκών στην αξονική τομογραφία γίνεται με την κλίμακα Hinchey. Εφόσον η εκκολπωματίτιδα αντιμετωπιστεί επιτυχώς χωρίς επείγουσα χειρουργική επέμβαση, σε δεύτερο χρόνο διενεργούμε σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση για να αποκλείσουμε κακοήθεια ή κολίτιδας. Η ενδοσκόπηση αντενδείκνυται στην οξεία φάση καθώς υπάρχει κίνδυνος ιατρογενούς διάτρησης του παχέος εντέρου.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας εξαρτάται από τα συμπτώματα. Αν υπάρχει μόνο ήπιος πόνος χωρίς γαστρεντερικές διαταραχές, ο ασθενής μπορεί να παίρνει μόνο αντιβιοτικά στο σπίτι και ν ακολουθεί υδαρή δίαιτα. Έντονος πόνος και πυρετός κάνουν επιτακτική τη νοσηλεία στο νοσοκομείο. Χορηγείται με ενδοφλέβια αντιβίωση και αναλγησία, και γίνεται έλεγχος με αξονική τομογραφία. Μικρά αποστήματα στην περιοχή μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με αυτό τον τρόπο. Μεγάλα αποστήματα (Hinchey 1-2) χρειάζονται αντιμετώπιση με τοποθέτηση παροχέτευσης υπό ακτινολογικό έλεγχο. Περιτονίτιδα με πύο στην κοιλιά (Hinchey 3) απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαπαροσκόπηση, εκτεταμένες πλύσεις και τοποθέτηση παροχετεύσεων. Περιτονίτιδα με παρουσία εντερικού περιεχομένου στην κοιλιά απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με Σιγμοειδεκτομή Hartmann, ή με επανένωση του εντέρου εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.