Χολοκυστίτιδα

Χολοκυστίτιδα

Η χολοκυστίτιδα είναι φλεγμονή της χοληδόχου κύστης που συνήθως προκαλείται από απόφραξη της εξόδου της από χολόλιθο. Εμφανίζεται περίπου στο 20% των ασθενών με συμπτωματική χολολιθίαση. Η στάση της χολής εντός της χοληδόχου κύστης, επιτρέπει την υπερανάπτυξη μικροβίων και οδηγεί σε μικροβιακή φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να συνοδεύεται και από συλλογή πύου στην κοιλότητά της που ονομάζεται εμπύημα. Η χολοκυστίτιδα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη ειδικά σε ηλικιωμένους και άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις όπως πχ διαβήτης. Έχει επίσης την τάση να υποτροπιάζει, ή να μεταπίπτει σε χρόνια χολοκυστίτιδα.

https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2022/10/Πέτρες-χολής-κωλικός.webp

Ενσφηνωμένος Λίθος στον Κυστικό Πόρο

Συμπτώματα

Συνήθως υπάρχει γνωστή χολολιθίαση με προηγούμενα επεισόδια κωλικού χοληφόρων. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης οδηγεί σε εμφάνιση αρχικά του ίδιου πόνου, στο ίδιο σημείο, αλλά με αυξανόμενη ένταση χωρίς τάση ύφεσης, και έντονη ευαισθησία στην περιοχή. Μπορεί να συνυπάρχουν πυρετός, ναυτία και έμετοι, ενώ ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται προς τον δεξιό ώμο. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί βαριά σήψη, με έντονη ταχυκαρδία, ταχύπνοια, πτώση της πίεσης και αιμοδυναμική αστάθεια.

Διάγνωση

Η διάγνωση της χολοκυστίτιδας συνήθως γίνεται με βάση το ιστορικό χολολιθίασης και τον εργαστηριακό έλεγχο. Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν διαταραχή των ηπατικών ενζύμων και αύξηση των δεικτών φλεγμονής. Το υπερηχογράφημα ήπατος-χοληφόρων που δείχνει παρουσία λίθων και πάχυνση τοιχώματος χοληδόχου κύστης ως επί φλεγμονής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η διενέργεια αξονικής τομογραφίας, η οποία μπορεί να μην αναγνωρίσει τους χολόλιθους. Έχει όμως ψηλή ευαισθησία στη διάγνωση πάχυνσης τοιχώματος, και στην αναγνώριση επιπλοκών όπως διάτρηση της χοληδόχου κύστης, εμπύημα, νέκρωση, ή δημιουργία επικοινωνίας με το έντερο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας εξαρτάται από τη βαρύτητά της και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές προτιμάμε τη χειρουργική επέμβαση με Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή όσο το δυνατόν νωρίτερα. Σε αντίθεση με παλαιότερες κατευθυντήριες οδηγίες, πλέον θεωρείται ασφαλέστατη η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή σε οποιαδήποτε φάση της φλεγμονής. Αν συνυπάρχει βαριά σήψη, ή αν ο ασθενής δε μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση λόγω συνυπαρχόντων προβλημάτων, προχωράμε σε τοποθέτηση παροχέτευσης στη χοληδόχο κύστη υπό υπέρηχο. (Διαδερμική Χολοκυστοστομία). Η παροχέτευση του πύου που συνήθως έχει αναπτυχθεί, σε συνδυασμό με αντιβιοτική αγωγή, επιτρέπει την ταχύτατη αντιμετώπιση της οξείας φάσης. Αφού ο ασθενής βελτιωθεί μπορούμε να προχωρήσουμε σε χολοκυστεκτομή σε δεύτερο χρόνο.