Παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ), είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση που εμφανίζεται στο 10-20% έχει συγκεκριμένα συμπτώματα και τις περισσότερες φορές η θεραπεία είναι συντηρητική με αλλαγή του τρόπου ζωής και σπανιότερα καταφεύγουμε στο χειρουργείο. Η παλινδρόμηση συνήθως οφείλεται σε μια μικρή η μεγάλη διαφραγματοκήλη. Λόγω αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων το ποσοστό των ατόμων με παλινδρόμηση τείνει να αυξηθεί. Η διαφραγματοκήλη οδηγεί σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα μεταξύ στομάχου και οισοφάγου, και έχει ως αποτέλεσμα την παθολογική εισροή διαβρωτικών γαστρικών υγρών στον οισοφάγο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη των τυπικών συμπτωμάτων που συνδέεονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πόνος στο στήθος που συχνά συγχέεται με έμφραγμα, καούρα, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις βαριά οισοφαγίτιδα με εξέλκωση και στένωση του οισοφάγου. Αν δεν θεραπευτεί σωστά η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια φλεγμονή του οισοφάγου μπορεί να οδηγήσει σε Οισοφάγο Barrett και Καρκίνο Οισοφάγου.

Παλινδρόμηση: ανατομία της πάθησης

Συμπτώματα
Με ποια συμπτώματα συνδέεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τυπικά εμφανίζεται με συμπτώματα που είναι ο πόνος ή καούρα πίσω από το στέρνο. Σε περίπτωση παλινδρόμησης μεγάλου όγκου γαστρικού περιεχομένου εμφανίζονται οι λεγόμενες εξω-οισοφαγικές εκδηλώσεις της νόσου. Μπορεί να υπάρχει βήχας, βραχνάδα, εμφάνιση ή επιδείνωση άσθματος. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μεγάλου όγκου γαστρικού περιεχομένου οδηγεί σε συμπτώματα που περιλαμβάνουν εμετούς, αναγωγές και καταστροφή του σμάλτου των δοντιών. Τα συμπτώματα Λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης μπορεί να είναι άτυπα και να δυσκολέψουν τη διάγνωση. Προεξάρχουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, κακοσμία στόματος, λαρυγγίτιδες, παραρινοκολπίτιδες κτλ.
Διάγνωση
Με ποιες εξετάσεις και μεθόδους γίνεται η διάγνωση για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η αρχική εξέταση εκλογής των συμπτωμάτων για να γίνει η διάγνωση για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η Γαστροσκόπηση. Επιτρέπει την ανεύρεση οισοφαγίτιδας και τη διάγνωση διαφραγματοκήλης που μπορεί να αποτελεί το αίτιο της ΓΟΠ. Η γαστροσκόπηση Βοηθάει στον αποκλεισμό άλλων πιο ανησυχητικών παθήσεων, και τη λήψη βιοψιών για επιβεβαίωση οισοφαγίτιδας και αποκλεισμό ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας. Στη συνέχεια γίνεται Οισοφαγογράφημα και Βαριούχο γεύμα, μια ακτινολογική εξέταση με κατάποση ακτινοσκιερής ουσίας. Επιτρέπει την εκτίμηση της κινητικότητας του οισοφάγου και του στομάχου.
Η πιο εξειδικευμένη εξέταση για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η pHμετρία (πεχαμετρία). Η πεχαμετρία επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της έκθεσης του κατώτερου οισοφάγου σε γαστρικά οξέα. Υπάρχει η κλασική 24ωρη μέθοδος, η 24ωρη εμπεδησιομετρία που μετράει και αλκαλική παλινδρόμηση, και η ασύρματη κάψουλα Bravo 96 ωρών. Η τελευταία μέθοδος, δηλαδή η κάψουλα bravo είναι η καλύτερα ανεκτή από τους ασθενείς, καθώς οι άλλες δυο προϋποθέτουν τοποθέτηση καθετήρα μέτρησης από τη μύτη για 24 ώρες. Ταυτόχρονα με την pH-μετρία (πεχαμετρία) συνήθως γίνεται και μανομετρία, για την πιο ακριβή εκτίμηση των πιέσεων και της κινητικότητας του οισοφάγου και έτσι εκτιμάται καλύτερα η παλινδρόμηση και τα συμπτώματα της.
Θεραπεία
Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την παλινδρόμηση
Η θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι κατά κύριο λόγο συντηρητική. Το σημαντικότερο βήμα είναι η αλλαγή τρόπου ζωής, με απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος. Επιβάλλεται αποφυγή παραγόντων που επιβαρύνουν την γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως τροφές με καρυκεύματα, αλκοόλ, αεριούχα ποτά κτλ. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η νόσος αντιμετωπίζεται πλήρως με αυτό τον τρόπο.
Εφόσον η αλλαγή τρόπου ζωής δε βελτιώνει τα συμπτώματα για την παλινδρόμηση η θεραπεία περνάει στο επόμενο στάδιο όπου χορηγούνται φάρμακα, τα οποία συχνά μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνονται καθημερινά εφ’ όρου ζωής. Τα πιο απλά φάρμακα είναι, αντιόξινα που εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα. Κάποια φάρμακα δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα στον οισοφάγο και το στομάχι. Τέλος υπάρχουν τα αντιεκκριτικά φάρμακα, που μειώνουν την παραγωγή οξέος από το στομάχι. (αναστολείς ιόντων πρωτονίων).
Αν και τα φάρμακα αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, ή προκαλέσουν παρενέργειες, ή εφόσον ο ίδιος ο πάσχων δεν επιθυμεί να συνεχίσει να λαμβάνει φάρμακα, τότε για τη θεραπεία προχωράμε σε επεμβατικές θεραπείες για την γαστοοισοφαική παλινδρόμηση, μετά από προσεκτική διερεύνηση.
Ενδοσκοπική Θεραπεία για την παλινδρόμηση
Η εξέλιξη της επεμβατικής γαστρεντερολογίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη τεχνικών αντιμετώπισης για τη θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χωρίς χειρουργείο. Οι περισσότερες εμπίπτουν στην κατηγορία της Διαστοματικής Θολοπλαστικής, προσπαθούν δηλαδή να αναπαράγουν το αποτέλεσμα της λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής, με τη χρήση των ενδοσκοπικών συσκευών Esophyx και Muse. Αντίθετα η επέμβαση Stretta στοχεύει στην ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα χωρίς αλλαγή της ανατομίας. Εφαρμόζονται σε ασθενείς με μικρή διαφραγματοκήλη, κάτω των 2 εκατοστών, και τα αποτελέσματα τους ποικίλλουν.
Χειρουργική Θεραπεία για την παλινδρόμηση
Η χειρουργική αντιμετώπιση για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια δοκιμασμένη αποτελεσματική και αξιόπιστη θεραπεία. Με την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής η αντιπαλινδρομική χειρουργική έχει εξελιχθεί σε μια πολύ ασφαλή και σχετικά ανώδυνη μέθοδο. Οδηγεί σε πλήρη θεραπεία από την παλινδρόμηση, με ελάχιστες επιπλοκές. Όλες οι μελέτες δείχνουν σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς που επιλέγουν το χειρουργείο, σε σχέση με τη χρόνια φαρμακευτική αγωγή.
Υπάρχουν 2 κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η επέμβαση Linx που χρησιμοποιεί ένα δακτύλιο από μαγνητικά σφαιρίδια για να ενισχύσει εξωτερικά τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Και η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά την οποία χρησιμοποιείται μέρος του στομάχου για εξωτερική ενίσχυση του οισοφάγου. Και στις 2 περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία 24 ωρών μόνο, και ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στην εργασία και στις ασχολίες του ακολουθώντας ειδική διατροφή για μερικές εβδομάδες.