Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία εξειδικευμένη τεχνολογία στην ιατρική η οποία ενισχύει τις ικανότητες του χειρουργού. Επιτρέπει στους χειρουργούς να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές μέσω μικροσκοπικών τομών, με ακρίβεια και μεγέθυνση (κάνοντας χρήση μία ειδικής κάμερας) προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς. Το γνωστότερο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής είναι το DaVinci.

Από τι αποτελείται ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα;

Το ρομποτικό σύστημα αποτελείται από:

  • Χειρουργικούς βραχίορνες που μιμούνται τις κινήσεις του χειρουργού.
  • Ειδική κάμερα που παρέχει ενισχυμένες μεγενθυσμένες 3D προβολές της χειρουργικής περιοχής στην κονσόλα που βλέπει ο χειρουργός.
  • Χειρουργική κονσόλα όπου ο χειρουργός ελέγχει κάθε κίνηση του εργαλείου και της κάμερας.
https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2024/03/img-002.png

Ποιος πραγματοποιεί ρομποτική χειρουργική; Ο Ιατρός ή κάποιο σύστημα;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι την επέμβαση την πραγματοποιεί ένας χειρουργός που έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση στη χειρουργική με ρομπότ και έχει εμπειρία και εξειδίκευση σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Το ρομπότ βρίσκεται εκεί ως «προέκταση» του χειρουργού αυξάνοντας στον υπέρτατο βαθμό την ακρίβεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να εφαρμοστεί η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική είναι κατάλληλη για πολλούς τύπους επεμβάσεων. Χρησιμοποιείται συχνά σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, χειρουργεία παχέος εντέρου και γαστρεντερικού συστήματος (Κολεκτομή, Γαστρεκτομή, Παγκρεατεκτομή, καρκίνος στομάχου) αλλά και σε επεμβάσεις παλινδρόμησης.

Πώς διαφέρει η ρομποτική χειρουργική από την παραδοσιακή, ανοιχτή χειρουργική;

Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο χειρουργός για την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι παρόμοιες με αυτές της ανοιχτής ή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η κύρια διαφορά είναι ο τρόπος πρόσβασης του χειρουργού στη χειρουργική περιοχή.

Αντί για μεγάλες τομές, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές (1-2 εκατοστών). Άλλη μια διαφορά είναι ότι τα χειρουργικά εργαλεία χρειάζονται λιγότερο χώρο για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται λιγότεροι τραυματισμοί και διατάραξη των μυών και των υπόλοιπων οργάνων.

Τι συμβαίνει κατά τη ρομποτική χειρουργική;

Αρχικά, ο χειρουργός κάνει μία ή περισσότερες μικρές οπές (τρύπες), μεγέθους 1-2 εκατοστών. Μέσω αυτών των οπών, ο χειρουργός τοποθετεί κάποια ειδικά εργαλεία – « λεπτά σωληνάκια σαν ¨θύρες¨, μέσω των οποίων γίνεται η επέμβαση. Οι ρομποτικοί βραχίονες συνδέονται με αυτές τις θύρες και τα χειρουργικά εργαλεία τοποθετούνται στη συνέχεια μέσω αυτών. Επιτρέποντας στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση.

Μια μακριά λεπτή κάμερα (ενδοσκόπιο) τοποθετείται μέσω μιας από τις θύρες. Η κάμερα παρέχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε 3D κατά τη διάρκεια της χειρουργίας.

Χειρουργικά εργαλεία τοποθετούνται μέσω των άλλων θυρών, επιτρέποντας στο χειρουργό να πραγματοποιήσει την επέμβαση.

Ο χειρουργός ελέγχει όλους τους ρομποτικούς βραχίονες και εργαλεία μέσω μίας κονσόλας λίγο μακριά από εσάς.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει η ρομποτική χειρουργική για τον ιατρό;

  • Μεγαλύτερη ακρίβεια: Οι κινήσεις του ρομποτικού βραχίονα είναι πιο ακριβείς και πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι (μειώνεται το «τρέμουλο» των χεριών). Επίσης το εύρος κίνησής είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ ότι η δυνατότητα που θα είχαν τα ανθρώπινα χέρια να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις σε σε στενούς χώρους, με τρόπο που να μην επηρεάζει ή τραυματίζει άλλα όργανα.
  • Καλύτερη οπτική – πρόσβαση: Μέσω της κάμερας του ενδοσκοπίου παρέχεται μεγεθυμένη και υψηλής ευκρίνειας οπτική της χειρουργικής περιοχής. Διαθέτονται επίσης δυνατότητες 3D για εικόνες που είναι ανώτερες από το ανθρώπινο μάτι.
  • Δυνατότητα πραγματοποίησης χειρουργικής εντός του σώματος: Τα μικρά εργαλεία επιτρέπουν στους χειρουργούς να πραγματοποιούν την επέμβαση εντός του σώματος όταν με την παραδοσιακή τεχνική για να γίνει κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει μία πολύ μεγάλη τομή τομή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει η ρομποτική χειρουργική για τον ασθενή;

  • Μικροσκοπικές τομές 1-2 εκατοστά
  • Λιγότερος πόνος κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
  • Μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης.
  • Μειωμένη απώλεια αίματος.
  • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.
  • Μικρότερα σημάδια – καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Έχει μειονεκτήματα η ρομποτική χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική είναι διαθέσιμη μόνο σε κέντρα και νοσοκομεία που μπορούν να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και έχουν εξειδικευμένους χειρουργούς.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μόνο ο χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να μεταβεί σε μια ανοικτή επέμβαση με μεγαλύτερες τομές αν υπάρξουν επιπλοκές.

Πως είναι η ανάρρωση μετά από ρομποτική χειρουργική;

Η ανάρρωση είναι πολύ πιο σύντομη. Ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και τη συνολική σας υγεία, μπορείτε:

  • Να σηκωθείτε από το κρεβάτι λίγο μετά την αναισθησία.
  • Να μπορείτε να φάτε μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
  • Να φύγετε από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα ή την επόμενη.

Πότε επιστρέφετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες;

Ο ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για την ανάρρωσή σας και την επιστροφή σας στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία σας αναλόγως με την επέμβαση που υποβλήθηκατε. Συνήθως θα πρέπει:

  • Να απέχετε για μερικές μέρες από συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας αναφέρει ο χειρουργός.
  • Να επαναφέρετε σταδιακά τις καθημερινές δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας. Συνήθως μέσα σε διάστημα λίγων ημερών μπορείτε να επανέλθετε στην εργασία σας (σε ορισμένες περιπτώσεις και την επόμενη του χειρουργείου ημέρα).
  • Να μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
  • Δεν χρειάζεται να παίρνετε φάρμακα για τον πόνο εκτός και αν σας το αναφέρει ο ιατρός σας.

Ποιοι είναι οι πιο κοινοί μύθοι για τη ρομποτική χειρουργική;

Μύθος: Το ρομπότ πραγματοποιεί την επέμβαση.

Πραγματικότητα: Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία δεν μπορεί να κινηθεί από μόνη της. Οι χειρουργοί έχουν τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν μηχανισμοί ασφαλείας για να διασφαλίσουν ότι το ρομπότ δεν κινείται χωρίς τον έλεγχο του χειρουργού.

Μύθος: Τα ρομπότ είναι τόσο ακριβή που δεν πρέπει να ανησυχώ για επιπλοκές.

Πραγματικότητα: Η χειρουργική με ρομπότ μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών. Ωστόσο, είναι ακόμα δυνατές. Για αυτό και είναι πολύ σημαντική η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού που πραγματοποιεί την επέμβαση

Μύθος: Η ανοικτή χειρουργική είναι καλύτερη επειδή ο χειρουργός έχει άμεση οπτική επαφή με τη χειρουργική περιοχή.

Πραγματικότητα: Στη ρομποτική χειρουργική, οι χειρουργοί έχουν μια ενισχυμένη οπτική επαγή της περιοχής καθώς μέσω του ενδοσκοπίου εισάγεται μια κάμερα που παρέχει εικόνες υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητες 3D.