Περιτονίτιδα

Το περιτόναιο είναι μια μεμβράνη που καλύπτει εσωτερικά ολόκληρο το τοίχωμα και τα όργανα της κοιλιάς. Η φλεγμονή του, που ονομάζεται περιτονίτιδα, είναι μια πολύ βαριά κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται σε πρωτοπαθή μόλυνση, συνήθως σε άτομα που πάσχουν από ασκίτη. Συχνότερα είναι δευτεροπαθής λόγω επέκτασης φλεγμονής από άλλα όργανα. Σ αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση της περιτονίτιδας, εκτός από τα υποστηρικτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της σήψης και της αστάθειας του ασθενούς, στοχεύει στην αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς εστίας.

https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2022/10/Περιτονίτιδα-300x249-1.webp

Περιτονίτιδα

Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της περιτονίτιδας είναι έντονος πόνος σε όλη την κοιλιά, με έντονη σύσπαση των κοιλιακών μυών, ευαισθησία στην ψηλάφηση, και διάταση κοιλιάς. Επειδή οι μυϊκές κινήσεις επιδεινώνουν τον πόνο οι ασθενείς μένουν ακίνητοι και παίρνουν γρήγορες επιφανειακές αναπνοές. Συνυπάρχουν σημεία σήψης όπως πυρετός ταχυκαρδία και υπόταση. Εγκαθίσταται γρήγορα ειλεός λόγω παράλυσης του εντέρου από τη γενικευμένη φλεγμονή, με μείωση των εντερικών ήχων και εμετούς.

Διάγνωση

Ενώ η εικόνα της περιτονίτιδας είναι τυπική, η διάγνωση της αιτίας γίνεται από το ιστορικό, τις αιματολογικές εξετάσεις και τον απεικονιστικό έλεγχο. Συνήθως μετά από αιματολογικές εξετάσεις που δείχνουν πολύ έντονη φλεγμονή, προχωράμε σε επείγουσα αξονική τομογραφία της κοιλιάς. Σε περίπτωση ασκίτη μπορεί να χρειαστεί παρακέντηση της κοιλιάς για λήψη ασκιτικού υγρού για εξέταση. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να αποφασιστεί άμεση διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή/και λαπαροτομή χωρίς άλλες εξετάσεις, εφόσον κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.

Θεραπεία

Πρωτοπαθής περιτονίτιδα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ισχυρά αντιβιοτικά. Η επιτυχής αντιμετώπιση της δευτεροπαθούς περιτονίτιδας όμως, εξαρτάται από τη σωστή αντιμετώπιση του γενεσιουργού αιτίου. Εστίες ενδοκοιλιακής σήψης όπως διάτρηση, σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα ή εκκολπωματίτιδα απαιτούν επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση. Μετεγχειρητικές επιπλοκές χρειάζονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις όπως τοποθέτηση παροχετεύσεων και ενδοσκοπικών ενδοπροθέσεων. Ακόμα και με την καλύτερη θεραπεία, εγκατεστημένη περιτονίτιδα με σήψη μπορεί να αποβεί μοιραία.