Λαρυγγοφαρυγγική (Σιωπηλή) Παλινδρόμηση

Λαρυγγοφαρυγγική (Σιωπηλή) Παλινδρόμηση

Η Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (Laryngopharyngeal Reflux, LPR) ή σιωπηλή παλινδρόμηση είναι μια κλινική οντότητα που ανήκει στο φάσμα των εξωοισοφαγικών εκδηλώσεων της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμικής Νόσου. Συχνά λείπουν εντελώς τα κλασικά οισοφαγικά συμπτώματα της παλινδρόμησης δηλαδή ο πόνος στο στήθος και οι καούρες. Η Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση δημιουργείται από την επαφή γαστρικών υγρών με τον βλεννογόνο του λάρυγγα, του φάρυγγα, της μύτης και των παραρρινίων.

Σε ποια αίτια οφείλεται η Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Τα αίτια της Λαρυγγοφαρυγγικής ή Σιωπηλής Παλινδρόμησης δεν είναι ξεκάθαρα. Εμπλέκονται κυρίως δυο μηχανισμοί, οι Παροδικές Χαλαρώσεις του Κατώτερου Οισοφάγου (TLER’s), καθώς και η μετατροπή του γαστρικού οξέος σε αερόλυμα εντός του στομάχου. Ο συνδυασμός των δυο επιτρέπει στο οξύ να φτάσει στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς και να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή. Σημαντικός φαίνεται να είναι ο ρόλος της πεψίνης στο να δημιουργηθούν τα συμπτώματα που συνδέονται με την Λαρυγγοφαρυγγική ή Σιωπηλή Παλινδρόμηση.

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Συμπτώματα

Από ποια συμπτώματα θα καταλάβετε ότι πάσχετε από Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Η Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση λέγεται Σιωπηλή Παλινδρόμηση (Silent Reflux) επειδή δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα από τον οισοφάγο. Οι ασθενείς εμφανίζουν ανεξήγητο πόνο στον τράχηλο και βράχνιασμα λόγω ερεθισμού του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Συνυπάρχει χρόνιος ξηρός βήχας και αίσθηση ότι το φλέγμα κολλάει στον λαιμό. Ο ερεθισμός του φάρυγγα προκαλεί ενόχληση στην περιοχή με αίσθημα κόμπου στον λαιμό και δυσκολία στην κατάποση. Η δύσοσμη αναπνοή (halitosis) είναι ένα άτυπο σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει παλινδρόμηση, ειδικά όταν η διερεύνηση για άλλες αιτίες έχει αποβεί αρνητική. Αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα και δύσπνοια μετά από γεύματα μπορεί να οφείλονται επίσης σε Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση. Η ταχεία καταστροφή του σμάλτου των δοντιών είναι μια λιγότερο γνωστή αλλά πολύ σημαντική επιπλοκή της σιωπηλής παλινδρόμησης.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση για τη Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

Τα συμπτώματα που εμφανίζει η Λαρυγγοφαρυγγική ή Σιωπηλή Παλινδρόμηση συνήθως διερευνώνται αρχικά με γαστροσκόπηση και λήψη πολλαπλών βιοψιών, η οποία όμως μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογική. Η λαρυγγοσκόπηση από ΩΡΛ μπορεί να αποκαλύψει εξέρυθρη και οιδηματώδη την περιοχή του λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές. Το οισοφαγογράφημα με βαριούχο γεύμα μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε την κινητικότητα και τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του οισοφάγου. Μπορούμε να αποκλείσουμε εισρόφηση τροφής κατά την κατάποση που μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα παρόμοια της Λαρυγγοφαρυγγικής ή Σιωπηλής Παλινδρόμησης . Η εξέταση που μας δίνει τις περισσότερες πληροφορίες για την παλινδρόμηση οξέος είναι η pHμετρία με εμπεδησιομετρία οισοφάγου. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα pHμετρίας στο λάρυγγα, με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς ειδικά για τη διερεύνηση της Λαρυγγοφαρυγγικής ή Σιωπηλής Παλινδρόμησης.

Θεραπεία

Πότε χρειάζεται θεραπεία και ποιες επιλογές υπάρχουν για τη Λαρυγγοφαρυγγική ή Σιωπηλή Παλινδρόμηση

Η θεραπεία για της Λαρυγγοφαρυγγικής ή Σιωπηλής Παλινδρόμησης είναι ίδια με τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δηλαδή αλλαγή τρόπου ζωής, απώλεια βάρους, αποφυγή τροφών που προκαλούν παλινδρόμηση, ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού, αποφυγή γευμάτων για 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση και μείωση των επιπέδων άγχους στο βαθμό του δυνατού. Αν τα συμπτώματα Λαρυγγοφαρυγγικής ή Σιωπηλής Παλινδρόμησης επιμένουν, μπορούν να δοκιμαστούν φάρμακα. Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις η μόνη λύση μπορεί να είναι το χειρουργείο, είτε με τη μέθοδο της Λαπαροσκοπικής Θολοπλαστικής ή με Επέμβαση Linx. Καλά αποτελέσματο μπορούν να επιτευχθούν και με την επέμβαση Stretta. Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα μερικής μόνο ανακούφισης, ή και υποτροπής των συμπτωμάτων από τη Λαρυγγοφαρυγγική ή Σιωπηλή Παλινδρόμηση στο μέλλον.