Ομφαλοκήλη – επιγαστρική κήλη

Ομφαλοκήλη – επιγαστρική κήλη

Εμφανίζονται είτε στην περιοχή του ομφαλού, που είναι ένα φυσιολογικά ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ή στη λευκή γραμμή ανάμεσα στους κοιλιακούς μύες. Συνήθως είναι μικρές κήλες που περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι μεγάλο μέγεθος και να περιέχουν λεπτό ή παχύ έντερο.

https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2022/10/Ομφαλοκήλη-και-Επιγαστρική-Κήλη.webp

Συμπτώματα

Πολύ μικρές ομφαλοκήλες που περιέχουν μόνο λίπος δε δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Όσο αυξάνουν σε μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσκοιλιότητα λόγω εντερικής απόφραξης, και τοπικό ερεθισμό δέρματος. Οι επιγαστρικές κήλες αντίθετα συνήθως είναι αρκετά επώδυνες ακόμα κι αν είναι μικρές. Και στις δυο περιπτώσεις η πιθανότητα περίσφιξης είναι αρκετά ψηλή.

Διάγνωση

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάγνωση είναι εμφανής από την κλινική εξέταση και μόνο. Σπάνια μικρές επώδυνες επιγαστρικές κήλες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εμφανείς και να είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφήματος. Μεγάλες κήλες που πιθανώς να περιέχουν έντερο, απεικονίζονται με αξονική τομογραφία η οποία μας βοηθάει και στον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης.

Θεραπεία

Με εξαίρεση πολύ μικρές κήλες που περιέχουν μόνο μικρή ποσότητα λίπους και δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα, η θεραπεία είναι χειρουργική. Πολύ μικρές κήλες με διάμετρο μυϊκού χάσματος κάτω των 2 εκατοστών διορθώνονται μόνο με ραφές, χωρίς χρήση πλέγματος. Μεγαλύτερες κήλες έχουν ψηλότερη πιθανότητα υποτροπής, γι’ αυτό η χρήση πλέγματος είναι επιβεβλημένη. Κήλες μετρίου μεγέθους μπορούν να αποκατασταθούν πολύ εύκολα με χρήση των λαπαροσκοπικών μεθόδων, είτε με ενδοπεριτοναϊκή αποκατάσταση (IPOM), ή με Λαπαροσκοπική Εκτεταμένη Ολικά ΕξωπεριτοναΪκή Αποκατάσταση Κοιλιακού Τοιχώματος (eTEP).