Διατροφή πριν το χειρουργείο

Η διατροφή που ακολουθείται πριν το χειρουργείο παχυσαρκίας έχει διπλό σκοπό. Κατ’ αρχήν σκοπεύει να προετοιμάσει τον ασθενή στην διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Τόσο μετά από γαστρικό μανίκι όσο και μετά από γαστρικό bypass, η διατροφή περιλαμβάνει πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με επαρκή ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών.

Ανάλογα με την επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής εφ’ όρου ζωής. Για να βεβαιωθούμε ότι ο κάθε ασθενής θα μπορεί να πειθαρχήσει στις διατροφικές απαιτήσεις, η προσαρμογή ξεκινάει με διατροφή μερικές εβδομάδες πριν το χειρουργείο. Ασθενείς που δε μπορούν να προσαρμοστούν στη διατροφή πριν το χειρουργείο μπορεί να μην είναι καλοί υποψήφιοι για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα επιπλοκών και αποτυχίας του χειρουργείου. Η διατροφή αυτή συστήνεται και παρακολουθείται από διαιτολόγο.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο η διατροφή αλλάζει, και ακολουθείται η λεγόμενη δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος. Η δίαιτα αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για μείωση του όγκου του ήπατος ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση. Η ίδια διατροφή ακολουθείται πριν από χειρουργείο παχυσαρκίας και σε αποκατάσταση διαφραγματοκήλης ή θολοπλαστική.

Κατά τη διάρκεια Λαπαροσκοπικών Επεμβάσεων του παχυσαρκίας και διαφραγματοκήλης, το ήπαρ βρίσκεται κοντά στο σημείο της επέμβασης, και απωθείται για ν αποκτήσουμε πρόσβαση ώστε να διενεργηθεί το χειρουργείο με ασφάλεια. Αν το ήπαρ είναι λιπαρό άκαμπτο και βαρύ, όπως γίνεται στη λιπώδη διήθηση, η προσπέλαση στο στομάχι γίνεται πιο δύσκολη. Το λιπώδες ήπαρ προδιαθέτει σε μικροτραυματισμούς και αιμορραγίες, ή σε μετατροπή της επέμβασης σε ‘ανοιχτή’, με μεγάλη τομή.

Η διατροφή δυτικού τύπου που ακολουθούμε συνήθως, προκαλεί λιπώδη διήθηση του ήπατος. Η ζάχαρη και οι τροφές με άμυλο όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και πατάτες, περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και πρέπει ν αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Για να μειώσουμε τον όγκο του ήπατος, είναι απαραίτητη διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και λίπη, με μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών.

Η διατροφή πριν το χειρουργείο προκαλεί μικρή απώλεια βάρους, αλλά κυρίως μειώνει τον όγκο του συκωτιού κάνοντας την επέμβαση πιο ασφαλή. Η δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος πρέπει ν ακολουθείται για 2 εβδομάδες πριν την ημερομηνία του χειρουργείου ώστε να έχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Ακόμα και μικρές αποκλίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχημένο αποτέλεσμα.

Επιλογές στη δίαιτα – διατροφή έχετε πριν από ένα χειρουργείο παχυσαρκίας:

Επιλογή 1, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάθε μέρα πρέπει να παίρνουμε:

 • 1200ml ή 6 ποτήρια γάλα
 • Ζελέ χωρίς ζάχαρη
 • Απεριόριστο νερό, καφέ, τσάι, χυμούς χωρίς ζάχαρη. Το γάλα στον καφέ ή το τσάι να συνυπολογίζεται στα 6 ποτήρια ημερήσια.
 • Ένα γεύμα την ημέρα από τις παρακάτω επιλογές
 • 75 γραμμάρια κοτόπουλο χωρίς πέτσα στο φούρνο ή στο γκριλ, με πράσινη σαλάτα ή πράσινα λαχανικά (συμπεριλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι αλλά όχι πατάτες)
  Ή
 • 120 γραμμάρια λευκό ψάρι στο φούρνο ή στο γκριλ, με πράσινη σαλάτα ή πράσινα λαχανικά (συμπεριλαμβάνει μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι αλλά όχι πατάτες)
 • Επίσης κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεται συμπλήρωμα βιταμινών με ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες.

Επιλογή 2, για νέα υγιή άτομα. Κάθε μέρα πρέπει να παίρνουμε:

 • 1800ml ή 9 ποτήρια γάλα
 • Ζελέ χωρίς ζάχαρη
 • Απεριόριστο νερό, καφέ, τσάι, χυμούς χωρίς ζάχαρη. Το γάλα στον καφέ ή το τσάι να συνυπολογίζεται στα 6 ποτήρια ημερήσια.
 • Επίσης κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεται συμπλήρωμα βιταμινών με ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δίαιτα πριν το χειρουργείο δεν είναι προαιρετική, και σκοπεύει αποκλειστικά και μόνο στην προεγχειρητική προετοιμασία. Δεν πρέπει να ακολουθείται μετά το χειρουργείο, ούτε από άλλα άτομα.