Σπληνεκτομή: όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι η σπληνεκτομή και με ποιες μεθόδους γίνεται;

λαπαροσκοπική σπληνεκτομή αφαίρεση σπλήνας
Σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνας): ανοικτή μέθοδος (αριστερά) και λαπαροσκοπική (δεξιά)

Η σπληνεκτομή, όπως αναφέρει και το όνομά της είναι η αφαίρεση της σπλήνας  και πλέον η μέθοδος εκλογής είναι η λαπαροσκοπική.  Οι ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί σπληνεκτομή είναι το τραύμα σπληνός, η σπληνομεγαλία, οι αιματολογικές διαταραχές λόγω υπερλειτουργικότητας του οργάνου (υπερσπληνισμός), και μάζες του σπλήνα. Η επιλογή ανάμεσα σε ανοικτή και λαπαροσκοπική προσπέλαση καθώς και αν θα επιλεγεί να γίνει προσπάθεια διάσωσης όλου ή μέρους του σπλήνα, ή αν θα γίνει προσπάθεια για ριζική εκτομή, εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο γίνεται η επέμβαση.

  • Αν η σπληνεκτομή γίνεται για τραύμα και ο ασθενής είναι ασταθής αιμοδυναμικά, προσπαθούμε να κάνουμε την ταχύτερη επέμβαση που θα σταματήσει συντομότερα την αιμορραγία.
  • Αν ο ασθενής είναι σχετικά σταθερός, ή σε περίπτωση άλλων ενδείξεων, κάνουμε επιλέγουμε την λαπαροσκοπική αφαίρεση της σλπήνας.
  • Σε περίπτωση τραύματος ή καλοήθους μάζας ή κύστης, δεν υπάρχει λόγος για ριζική αφαίρεση του σπλήνα. Αντίθετα προσπαθούμε να διατηρήσουμε σπληνικό ιστό αν είναι δυνατόν, είτε εκτελώντας μερική σπληνεκτομή, ή εμφυτεύοντας σπληνικό ιστό σε διάφορα σημεία της κοιλιάς.
  • Αντίθετα σε περίπτωση αιματολογικού νοσήματος, υπερσπληνισμού, ή πιθανής κακοήθειας,, είναι σημαντικό να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ριζική εκτομή, να αφαιρέσουμε ολόκληρο τον σπληνικό ιστό χωρίς να παραμείνει υπόλειμμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της πάθησης.

Πριν την επέμβαση

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν από μια σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνας) σχετικά με τον εμβολιασμό

Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους από την αφαίρεση σπλήνας (σπληνεκτομή) σπλήνα είναι η επίπτωση στη δυνατότητα του οργανισμού να καταπολεμά μικροβιακές λοιμώξεις. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος για να προσπαθούμε να διατηρήσουμε τμήμα της σπλήνας και να μην προβούμε στην αφαίρεση. Γι αυτό το λόγο όσοι ασθενείς πρόκειται να υποβληθούν σε σπληνεκτομή πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι μέρος των προληπτικών μέτρων που λαμβάνουμε για την αποφυγή λοιμώξεων.

Κατ’ αρχήν οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνα) πρέπει να γνωρίζει ότι ο προληπτικός εμβολιασμός τους περιλαμβάνει εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο, Μηνιγγιτιδόκοκκο και Αιμόφιλο της Ινφλουένζα κατά προτίμηση πριν το χειρουργείο, ή όσο το δυνατό νωρίτερα μετά από αυτό εφόσον διενεργήθηκε επειγόντως. Καλό είναι επίσης να γίνεται κάθε χρόνο αντιιγριππικό εμβόλιο.

Τι προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από μια σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνας);

Ασθενείς με αιματολογική πάθηση συνήθως έχουν ήδη υποβληθεί σε πλήρη έλεγχο και απεικόνιση με αξονική τομογραφία πριν την σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνα). Ένα από τα ιδιαίτερα προβλήματα που εμφανίζουν αυτοί οι ασθενείς είναι τα χαμηλά αιμοπετάλια που προδιαθέτουν για αιμορραγικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια της σπληνεκτομής χορηγούμε μεταγγίσεις αιμοπεταλίων και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αντιμετώπιση αιμορραγιών.

Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική στην τραυματική σπληνεκτομή σε αιμοδυναμικά ασταθή ασθενή, όπου η χειρουργική επέμβαση γίνεται άμεσα, με ταυτόχρονη αναζωογόνηση και μεταγγίσεις αίματος.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται η σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνας) και γιατί υπερέχει η λαπαροσκοπική μέθοδος:

σπληνεκτομή αφαίρεση σπλήνας πως γίνεται
η διαδικασία με την οποία γίνεται η σπληνεκτομή

Λόγω της θέσης του σπληνός, η λαπαροσκοπική τεχνική είναι ιδανική για τη διενέργεια του χειρουργείου. Η χρήση των λαπαροσκοπικών εργαλείων μας επιτρέπει να προσπελάσουμε τον σπλήνα με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στην ανοικτή σπληνεκτομή. Η μεγέθυνση που προσφέρει η λαπαροσκοπική κάμερα βοηθάει στην καλύτερη αναγνώριση ανατομικών στοιχείων και αποφυγή τραυματισμών. Και η δυνατότητα χρήσης της βαρύτητας μέσω τοποθέτησης του ασθενούς σε πλάγια θέση, πράγμα που δε μπορεί να συμβεί όταν γίνεται ανοικτό χειρουργείο για την αφαίρεση της σπλήνας διευκολύνει την απώθηση άλλων οργάνων, μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού τους.

Στην λαπαροσκοπική σπληνεκτομή έχοντας τοποθετήσει τον ασθενή σε ημιπλάγια θέση, εισάγουμε τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και ξεκινάμε αποκολλώντας τον σπλήνα από τα γύρω όργανα και συγκεκριμένα από το παχύ έντερο και το στομάχι. Στη συνέχεια αποκλείουμε τα αγγεία που τροφοδοτούν το σπλήνα. Αφού γίνει αυτό και αντιμετωπιστούν πιθανές αιμορραγίες, αποκολλάμε τον σπλήνα από τους γύρω ιστούς, τον τοποθετούμε σε ειδικό σάκο ανάσυρσης και τον αφαιρούμε από την κοιλιά του ασθενούς.

Από την άλλη, αν η επέμβαση γίνεται για τραύμα σπληνός σε αιμοδυναμικά ασταθή ασθενή, γίνεται μια μεγάλη τομή στην άνω κοιλιά, και προσπαθούμε να φτάσουμε στην περιοχή του σπληνός, να κάνουμε την αφαίρεση και να αποκλείσουμε τα αγγεία του όσο το δυνατόν συντομότερα.

λαπαροσκοπική σπληνεκτομή αφαίρεση σπλήνας

Μετά την επέμβαση

Τι μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται μετά από μία λαπαροσκοπική σπληνεκτομή;

Η σπληνεκτομή (αφαίρεση σπλήνας) ως επέμβαση είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής με πολύ χαμηλή πιθανότητα επιπλοκών. Ως συνήθως μετά από λαπαροσκοπικές επεμβάσεις οι ασθενείς σιτίζονται και κινητοποιούνται άμεσα. Συνήθως το εξιτήριο καθυστερεί για 2-3 ημέρες, για να αποκλειστεί η πιθανότητα επιπλοκών. Ο πόνος είναι ελάχιστος αλλά η επιστροφή στην εργασία καθυστερεί για λίγες εβδομάδες. Αν δεν έγινε προεγχειρητικά, λόγω ατελούς προετοιμασίας ή τραυματικής σπληνεκτομής, σε αυτή τη φάση γίνεται ο απαραίτητος εμβολιασμός.

Ανάρρωση μετά την σπληνεκτομή – αφαίρεση σπλήνας

Για τα πρώτα 2 χρόνια μετά την αφαίρεση σπλήνας οι ασθενείς παίρνουν χαμηλή δόση αντιβίωσης. Αν εμφανιστούν σημάδια λοίμωξης, πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους και να ξεκινούν ισχυρή αντιβιοτική αγωγή. Επιπλέον αν υπάρχει υποψία επιδείνωσης πρέπει να εισάγονται στο νοσοκομείο όσο το δυνατόν νωρίτερα.