Μετεγχειρητική κήλη

Μετεγχειρητική κήλη

Οι μετεγχειρητικές κήλες εμφανίζονται σε ουλές από προηγούμενα χειρουργεία. Μια χειρουργική τομή, μετά την επούλωση της, δε φτάνει ποτέ στο 100% της προηγούμενης ισχύος, και αποτελεί εξ ορισμού ένα ευένδοτο σημείο. Εφόσον συνυπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν διαταραχές της επούλωσης, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης. Μπορούν να εμφανιστούν μετά από οποιαδήποτε επέμβαση, και ανεξαρτήτως μεγέθους εγχειρητικής τομής. Εμφανίζονται συχνότερα στη μέση γραμμή, οπότε ονομάζονται κοιλιοκήλες. Οι μετεγχειρητικές κήλες αυξάνονται προοδευτικά σε μέγεθος, και μπορούν να γίνουν πολύ πιο εκτεταμένες από την αρχική χειρουργική τομή μέσω της οποίας εμφανίστηκαν. Συνήθως τα χάσματα είναι αρκετά μεγάλα, με αποτέλεσμα σχετικά χαμηλή, αλλά καθόλου αμελητέα, πιθανότητα περίσφιξης.

https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2022/10/Μετεγχειρητική-κήλη.webp

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης είναι οι ίδιοι που οδηγούν στην ανάπτυξη κηλών γενικότερα. Παχυσαρκία, κάπνισμα, χρόνιος βήχας και οποιαδήποτε άλλη αιτία αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, αυξάνουν την πίεση που εφαρμόζεται στη χειρουργική τομή, και μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση χασμάτων στον ουλώδη ιστό. Υποθρεψία, έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, διαβήτης και ηπατοπάθειες προκαλούν διαταραχές επούλωσης, που επιδεινώνουν την ποιότητα και την ισχύ του ουλώδους ιστού, μειώνοντας την αντοχή του στα πιέσεις. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η σωστή χειρουργική τεχνική. Κακή τεχνική σύγκλεισης του χειρουργικού τραύματος και χειρουργικές λοιμώξεις επίσης προδιαθέτουν για εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης.

Συμπτώματα

Η διόγκωση στην περιοχή της μετεγχειρητικής κήλης είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα, ανάλογα με το μέγεθος της. O πόνος δεν είναι πάντα παρών, ειδικά κατά τα αρχικά στάδια, αλλά η προοδευτική διόγκωση της κήλης τον επιδεινώνει. Οι πολύ μεγάλες κήλες, με μεγάλο τμήμα των ενδοκοιλιακών οργάνων να περιέχεται σε αυτές, προκαλούν δυσφορία, παροδική απόφραξη. Μπορούν να δημιουργούν αστάθεια λόγω αλλαγής του κέντρου βάρους του κορμού, και γενικά επιδεινώνουν σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Διάγνωση

Η παρουσία της μετεγχειρητικής κήλης είναι άμεσα εμφανής, και η διάγνωση γίνεται εύκολα με βάση το ιστορικό. Η αξονική τομογραφία είναι απαραίτητη για προεγχειρητικό σχεδιασμό, ενώ αν το αρχικό χειρουργείο είχε γίνει για θεραπεία κακοήθειας, πρέπει ν αποκλειστεί υποτροπή της νόσου. Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις σπάνια είναι απαραίτητες.

Θεραπεία

Η χειρουργική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης είναι σχεδόν πάντα η μόνη επιλογή, καθώς από τη φύση τους οι κήλες αυτές έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος. Οι μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες κήλες χρειάζονται πολυπαραγοντική αντιμετώπιση από εξειδικευμένες ομάδες. Η Αποκατάσταση Κοιλιακού Τοιχώματος είναι μια χειρουργική εξειδίκευση από μόνη της.