Μετεγχειρητική κήλη

Μετεγχειρητική κήλη: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η μετεγχειρητική κήλη είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετά άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργείο , γι αυτό και στις παρακάτω ενότητες αναλύονται όλα όσα πρέπει να ξε΄ρετε για τη μετεγχειρητική κήλη, τα συμπτώματα, πως καταλαβαίνετε ότι έχετε κήλη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη;

Η μετεγχειρητική κήλη εμφανζίεται σε ουλές από προηγούμενα χειρουργεία. Μια χειρουργική τομή, μετά την επούλωση της, δε φτάνει ποτέ στο 100% της προηγούμενης ισχύος, και αποτελεί εξ ορισμού ένα ευένδοτο σημείο. Εφόσον συνυπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν διαταραχές της επούλωσης, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης. Η κήλη να εμφανιστούν μετά από οποιαδήποτε επέμβαση, και ανεξαρτήτως μεγέθους της τομής που έγινε στο χειρουργείο. Εμφανίζονται συχνότερα στη μέση γραμμή, οπότε ονομάζονται κοιλιοκήλη. Οι μετεγχειρητικές κήλες αυξάνονται προοδευτικά σε μέγεθος, και μπορούν να γίνουν πολύ πιο εκτεταμένες από την αρχική χειρουργική τομή μέσω της οποίας εμφανίστηκαν. Συνήθως τα χάσματα είναι αρκετά μεγάλα, με αποτέλεσμα σχετικά χαμηλή, αλλά καθόλου αμελητέα, πιθανότητα περίσφιξης.

μετεγχειρητική κήλη εικόνες

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης είναι οι ίδιοι που οδηγούν στην ανάπτυξη κηλών γενικότερα. Παχυσαρκία, κάπνισμα, χρόνιος βήχας και οποιαδήποτε άλλη αιτία αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, αυξάνουν την πίεση που εφαρμόζεται στη χειρουργική τομή, και μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση χασμάτων στον ουλώδη ιστό. Υποθρεψία, έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, διαβήτης και ηπατοπάθειες προκαλούν διαταραχές επούλωσης, που επιδεινώνουν την ποιότητα και την ισχύ του ουλώδους ιστού, μειώνοντας την αντοχή του στα πιέσεις. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η σωστή χειρουργική τεχνική. Κακή τεχνική σύγκλεισης του χειρουργικού τραύματος και χειρουργικές λοιμώξεις επίσης προδιαθέτουν για εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης.

Συμπτώματα

Με ποια συμπτώματα συνδέεται η μετεγχειρητική κήλη;

Η διόγκωση στην περιοχή της μετεγχειρητικής κήλης είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα, ανάλογα με το μέγεθος της. Στα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την μετεγχειρητική κήλη δεν περιλαμβάνεται πάντα ο πόνος, ειδικά κατά τα αρχικά στάδια, αλλά η προοδευτική διόγκωση της κήλης τον επιδεινώνει. Οι πολύ μεγάλες κήλες, με μεγάλο τμήμα των ενδοκοιλιακών οργάνων να περιέχεται σε αυτές, προκαλούν δυσφορία, παροδική απόφραξη. Μπορούν να δημιουργούν αστάθεια λόγω αλλαγής του κέντρου βάρους του κορμού, και γενικά επιδεινώνουν σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση για τη μετεγχειρητική κήλη

Η παρουσία της μετεγχειρητικής κήλης είναι άμεσα εμφανής, και η διάγνωση γίνεται εύκολα με βάση το ιστορικό. Με βάση τα συμπτώματα ο ειδικός χειρουργός θα καταλάβει πόσο σοβαρή είναι μετεγχειρητική κήλη και αν υπάρχουν συνοδές παθήσεις και θα σας συστήσει επιπλέον εξετάσεις και διερεύνηση για να γίνει η διάγνωση Η αξονική τομογραφία είναι απαραίτητη για προεγχειρητικό σχεδιασμό, ενώ αν το αρχικό χειρουργείο είχε γίνει για θεραπεία κακοήθειας, πρέπει ν αποκλειστεί υποτροπή της νόσου. Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις σπάνια είναι απαραίτητες.

Θεραπεία

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη μετεγχειρητική κήλη

Είναι σημαντικό να γνωνίζεται ότι η θεραπεία για τη μετεγχειρητική κήλη, ανεξάρτητα από το πόσο έντονα ή όχι είναι τα συμπτώματα, είναι σχεδόν πάντα το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει καθώς από τη φύση τους οι κήλες αυτές έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος με αποτέλεσμα πιθανούς κινδύνους για την υγεία του ασθενούς. Οι μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες κήλες χρειάζονται πολυπαραγοντική αντιμετώπιση από εξειδικευμένες ομάδες. Η Αποκατάσταση Κοιλιακού Τοιχώματος είναι μια χειρουργική εξειδίκευση από μόνη της.