Απολίνωση Αιμορροΐδων-Αιμορροϊδεκτομή

Τι είναι η απολίνωση αιμορροΐδων και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Η απολίνωση αιμορροΐδων είναι η ιδανική τεχνική για τη θεραπεία των αιμορροΐδων καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική, δεν συνοδευέται από πόνο και δεν έχει επιπλοκές. Η απολίνωση αιμορροΐδων υπερτερεί των υπολοίπων τεχνικών καθώς δεν είναι μία χειρουργική μέθοδος αλλά μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά και ο ασθενής έχει την επιλογή να μην κάνει νάρκωση καθώς μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή ακόμα καλύτερα με μέθη. Σαν τεχνική δεν προκαλεί πόνο, είναι σύντομης διάρκειας και κατ επέκταση, εφόσον δεν χρειάζεται νοσηλεία αρκετά οικονομική. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα και την επόμενη να επιστρέψει στην εργασία του. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικότερες πληροφορίες για την τεχνική.

Οι αιμορροΐδες, όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό η αιμορροειδοπάθεια, είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις που προσβάλλει άντρες και γυναίκες. Οι αιμορροΐδες διογκώνονται προκαλώντας διάφορα συμπτώματα όπως πόνο, αιμορραγίες, φαγούρα κτλ. Τα συμπτώματα από τις αιμορροΐδες είναι συνήθως ήπια, αλλά σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η αρχική αντιμετώπιση – θεραπεία για τις αιμορροΐδες γίνεται με αλλαγή τρόπου ζωής και τοπικά φάρμακα. Εφόσον όμως αυτό δεν είναι αρκετό και ο ασθενής θέλει οριστική λύση στο πρόβλημά του ή οι αιμορροΐδες είναι προχωρημένου βαθμού μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι παλιές τεχνικές θεραπείας γιατ τις αιμορροΐδες, όπως η αιμορροειδεκτομή και η επέμβαση Longo συνοδεύονται από πόνο και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές. Η ιδανική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι η απολίνωση των αιμορροΐδων, είτε ενδοσκοπικά είτε με ελαστικούς δακτυλίους.

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από μια απολίνωση αιμορροΐδων;

Η διάγνωση είναι σχεδόν πάντα ξεκάθαρη από τα συμπτώματα. Παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες όμως μπορούν να προκαλέσουν και άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ορθού. Είναι σημαντικό να γίνεται κολονοσκόπηση για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα με παρόμοια εμφάνιση, ακόμα κι αν είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα οφείλεται σε αιμορροΐδες και να αποκλειστεί η πιθανότητα κακοήθειας.

Προετοιμασία για απολίνωση αιμορροΐδων

Αναλόγως της τεχνικής που θα πραγματοποιηθεί για την απολίνωση αιμορροΐδων , και το βαθμό στον οποίο έχουν διογκωθεί οι αιμορροΐδες, η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, επισκληρίδιο, ή μέθη. Εκτός από τον γενικό έλεγχο, είναι απαραίτητο να γίνει ένας υποκλυσμός, ώστε να είναι καθαρή η περιοχή και να είναι πιο εμφανείς πριν τη θεραπεία οι αιμορροΐδες. Ο εξειδικευμένος Χειρουργός μετά από τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει κατά το ραντεβού εκτίμησης και με βάση το ιατρικό σας ιστορικό θα σας προτείνει την κατάλληλη τεχνική.

Η Επέμβαση

Απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους

απολίνωση αιμορροΐδων
απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους

Η απολίνωση αιμορροΐδων γίνεται στο ενδοσκοπικό τμήμα νοσοκομείου, και συνήθως τη συνδυάζουμε με κολονοσκόπηση με μέθη. Αφού ολοκληρώσουμε την κολονοσκόπηση, αποκλείσουμε άλλες παθήσεις, και επιβεβαιώσουμε τις αιμορροΐδες, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό όργανο που λέγεται πρωκτοσκόπιο για να επισκοπήσουμε το πρωκτικό κανάλι. Με κατάλληλη τοποθέτηση μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αιμορροΐδες, και στη συνέχεια εφαρμόζουμε τη συσκευή απολίνωσης. Τοποθετούμε τους ελαστικούς δακτυλίους πάνω στην κάθε αιμορροΐδα με τέτοιο τρόπο ώστε να “αγκαλιάσουν” κυκλικά την αιμορροΐδα και να της σφίξουν τον ιστό. Με αυτόν τον τρόπο αιμορροΐδα σταματάει να αιματώνεται άμεσα η αιμορροΐδα και υποχωρεί. Αυτή η τεχνική εξασφαλίζει επίσης ότι δεν θα δημιουργηθεί ξανά στο μέλλον πρόβλημα αιμοραιμορροΐδοπάθειας Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα, και μπορεί να επιστρέψει στις ασχολίες του την επόμενη ημέρα, αποφεύγοντας την άρση βαρών.

Απολίνωση αιμορροΐδων με χρήση υπερήχων

Η απολίνωση των αιμορροΐδων μπορεί να γίνει και με τη μέθοδο THD ή με τη μέθοδο HAL/RAR, οι οποίες γίνοντια σε χειρουργική αίθουσα με γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο. Κεντρικό ρόλο παίζει η συσκευή υπερήχων Doppler, που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε την πορεία των αγγείων της περιοχής. Στη συνέχεια, με τη χρήση εξειδικευμένου επεμβατικού πρωκτοσκοπίου που κατευθύνει την επέμβαση, τοποθετούμε διαδοχικές ραφές στις αιμορροΐδες, προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τους μύες και γενικά να μην προκαλέσουμε πόνο. Ο αποκλεισμός των αγγείων που τροφοδοτούν την περιοχή οδηγεί σε συρρίκνωση των αιμορροΐδων, ενώ αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και μικρές προπτώσεις βλεννογόνου. Δεν υπάρχουν τομές, και άρα υπάρχει λιγότερος πόνος.

απολίνωση αιμορροΐδων με χρήση υπερήχων

Χρειάζεται πολύ προσοχή και κατάλληλη εμπειρία κατά την εφαρμογή και των δυο μεθόδων. Όταν η απολίνωση γίνεται στο σωστό σημείο είναι εντελώς ανώδυνες και ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελεσματικές στο να αντιμετωπίσουν τις αιμορροΐδες. Λάθος τοποθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ έντονο πόνο, που μπορεί να μην αντιμετωπίζεται με τα συνηθισμένα φάρμακα. Πέραν αυτού, η απολίνωση αιμορροΐδων είναι ασφαλέστατη, και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές εφόσον η πάθηση υποτροπιάσει.

Μετά την επέμβαση – Αποτελέσματα

Τι μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται;

Ο ασθενής με την απολίνωση αιμορροΐδων παίρνει εξιτήριο άμεσα την ίδια ημέρα και δεν απαιτείται να γίνει νοσηλεία. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί αν οι αιμορροΐδες ήταν πολύ μεγάλες (τελευταίου σταδίου) όπου γίνεται νοσηλεία μίας ημέρα. Ο ασθενείς δεν χρειάζεται να πάρει αγωγή και η επιστροφή στην εργασία και στις συνήθεις ασχολίες είναι πολύ γρήγορη.

Ανάρρωση μετά την απολίνωση αιμορροΐδων

Τις πρώτες ημέρες μετά την απολίνωση αιμορροΐδων ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ήπια δυσκοιλιότητα που αντιμετωπίζεται εύκολα με φάρμακα. Μετά από περίπου μια εβδομάδα ο ιστός νεκρώνεται και αποπίπτει, προκαλώντας ενίοτε μικρή αιμορραγία που σταματάει σύντομα. Η απολίνωση αιμορροΐδων με υπερήχους έχει υποκαταστήσει τις περισσότερες άλλες μεθόδους, και έχει φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της αιμορροΐδοπάθειας.

Απολίνωση αιμορροΐδων και κόστος

Η απολίνωση αιμορροΐδων ως τεχνική έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Καθώς είναι μία τεχνική που δεν απαιτεί γενική αναισθησία, άρα και χρήση Αναισθησιολόγου, και επειδή μορεί να γίνει ενδοσκοπικά το κόστος για τον ασθενή είναι σημαντικά χαμηλότερη. Επίσης σημαντική επίδραση για το μικρότερο κόστος έχεις ότι ο ασθενείς δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί αλλά και ότι η θεραπεία των αιμορροΐδων  και η συγκεκριμένη τεχνική καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Για αναλυτικότερες πληροφορίες για το κόστος επικοινωνήστε μαζί μας.