Απολίνωση Αιμορροΐδων-Αιμορροϊδεκτομή

Τι είναι η απολίνωση αιμορροΐδων και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Οι αιμορροΐδες, όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό η αιμορροειδοπάθεια, είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις που προσβάλλει άντρες και γυναίκες. Οι αιμορροΐδες διογκώνονται προκαλώντας διάφορα συμπτώματα όπως πόνο, αιμορραγίες, φαγούρα κτλ. Τα συμπτώματα από τις αιμορροΐδες είναι συνήθως ήπια, αλλά σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται με αλλαγή τρόπου ζωής και τοπικά φάρμακα. Εφόσον αυτό δεν είναι αρκετό μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι παλιές τεχνικές θεραπείας για αιμορροΐδες, όπως η αιμορροειδεκτομή και η επέμβαση Longo συνοδεύονται από πόνο και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές. Η ιδανική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι η απολίνωση τους, είτε ενδοσκοπικά με ελαστικούς δακτυλίους. Σημαντικό είναι να προηγείται πάντα κολονοσκόπηση για αποκλεισμό άλλων παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, ειδικά κακοήθειας.

Πριν την επέμβαση

Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από μια απολίνωση αιμορροΐδων;

Η διάγνωση είναι σχεδόν πάντα ξεκάθαρη από τα συμπτώματα. Παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες όμως μπορούν να προκαλέσουν και άλλες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ορθού. Είναι σημαντικό να γίνεται κολονοσκόπηση για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα με παρόμοια εμφάνιση, ακόμα κι αν είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα οφείλεται σε αιμορροΐδες.

Προετοιμασία για απολίνωση αιμορροΐδων

Αναλόγως της τεχνικής, και το βαθμό στον οποίο έχουν διογκωθεί οι αιμορροΐδες, η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, επισκληρίδιο, ή μέθη. Εκτός από τον γενικό έλεγχο, είναι απαραίτητο να γίνει ένας υποκλυσμός, ώστε να είναι καθαρή η περιοχή και να είναι πιο εμφανείς πριν τη θεραπεία οι αιμορροΐδες.

Η Επέμβαση

Απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους

Γίνεται στο ενδοσκοπικό τμήμα νοσοκομείου, και συνήθως τη συνδυάζουμε με κολονοσκόπηση με μέθη. Αφού ολοκληρώσουμε την κολονοσκόπηση, αποκλείσουμε άλλες παθήσεις, και επιβεβαιώσουμε τις αιμορροΐδες, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό όργανο που λέγεται πρωκτοσκόπιο για να επισκοπήσουμε το πρωκτικό κανάλι. Με κατάλληλη τοποθέτηση μπορούμε ν αναγνωρίσουμε τις αιμορροΐδες, και στη συνέχεια εφαρμόζουμε τη συσκευή απολίνωσης. Τοποθετούμε τους ελαστικούς δακτυλίους να περιβρογχίσουν κάθε μία από τις πάνω στην κάθε αιμορροΐδα και να στραγγαλίσουν τον ιστό. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα, και μπορεί να επιστρέψει στις ασχολίες του την επόμενη ημέρα, αποφεύγοντας την άρση βαρών.

Απολίνωση αιμορροΐδων με χρήση υπερήχων

Είτε με τη μέθοδο THD είτε με τη μέθοδο HAL/RAR, γίνεται σε χειρουργική αίθουσα με γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο. Κεντρικό ρόλο παίζει η συσκευή υπερήχων Doppler, που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε την πορεία των αγγείων της περιοχής. Στη συνέχεια, με τη χρήση εξειδικευμένου επεμβατικού πρωκτοσκοπίου που κατευθύνει την επέμβαση, τοποθετούμε διαδοχικές ραφές στις αιμορροΐδες, προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τους μύες και γενικά να μην προκαλέσουμε πόνο. Ο αποκλεισμός των αγγείων που τροφοδοτούν την περιοχή οδηγεί σε συρρίκνωση των αιμορροΐδων, ενώ αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και μικρές προπτώσεις βλεννογόνου. Δεν υπάρχουν τομές, και άρα υπάρχει λιγότερος πόνος.

Χρειάζεται πολύ προσοχή και κατάλληλη εμπειρία κατά την εφαρμογή και των δυο μεθόδων. Όταν η απολίνωση γίνεται στο σωστό σημείο είναι εντελώς ανώδυνες και ταυτόχρονα εξαιρετικά αποτελεσματικές στο να αντιμετωπίσουν τις αιμορροΐδες. Λάθος τοποθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ έντονο πόνο, που μπορεί να μην αντιμετωπίζεται με τα συνηθισμένα φάρμακα. Πέραν αυτού, η απολίνωση αιμορροΐδων είναι ασφαλέστατη, και μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές εφόσον η πάθηση υποτροπιάσει.

Μετά την επέμβαση

Τι μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται;

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο άμεσα, με εξαίρεση μεγάλες αιμορροΐδες, και η επιστροφή στην εργασία και στις συνήθεις ασχολίες είναι πολύ γρήγορη.

Ανάρρωση μετά την απολίνωση αιμορροΐδων

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί ν ακολουθήσει ήπια δυσκοιλιότητα που αντιμετωπίζεται εύκολα με φάρμακα. Μετά από περίπου μια εβδομάδα ο ιστός νεκρώνεται και αποπίπτει, προκαλώντας ενίοτε μικρή αιμορραγία που σταματάει σύντομα. Η απολίνωση αιμορροΐδων με υπερήχους έχει υποκαταστήσει τις περισσότερες άλλες μεθόδους, και έχει φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της αιμορροΐδοπάθειας