Γαστρικό Μπότοξ

Τι είναι το γαστρικό μπότοξ (botox) και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Το γαστρικό μπότοξ ή botox είναι μια από τις πιο απλές, γρήγορες και ασφαλείς, ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους απώλειας βάρους που είναι σχετικά δημοφιλής μέθοδος. Στις παρακάτω γραμμές αναλύονται όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το γαστρικό μπότοξ ( botox ) σχετικά με την αποτελεσματικότητα, πως γίνεται, σε ποιος ασθενείς, την ασφάλεια, το κόστος κλπ.

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια ιδιαίτερα απλή και εύκολη διαδικασία που μπορεί να δώσει μια ώθηση σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να κάνουν την αρχή για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Η εκτεταμένη χρήση του Botox για αισθητικούς λόγους, σε συνδυασμό με την ευκολία και την ασφάλεια της μεθόδου, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή για όσους ψάχνουν κάτι που θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος.

Πριν την επέμβαση

Τι έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από γαστρικό μπότοξ (botox);

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία είναι εξατομικευμένη. Το συστήνουμε σε άτομα που θα έχουν μια σημαντική ωφέλεια σε σχέση με το κόστος του γαστρικού botox. Άτομα με συχνές αποτυχίες σε προηγούμενες προσπάθειες απώλειας βάρους δεν είναι καλοί υποψήφιοι. Επίσης, άτομα με τροφικούς εθισμούς και τάση για κατανάλωση γλυκών ή τσιμπολογήματα χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε έχει ένα ανατομικά φυσιολογικό και λειτουργικό στομάχι.

Υπάρχουν κάποιες αναφορές για ψηλά ποσοστά επιτυχίας σε περιπτώσεις επαναπρόσληψης βάρους μετά από προηγούμενες επεμβάσεις παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα και μελέτες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται εξειδικευμένη εκτίμηση για τους λόγους επαναπρόσληψης και την πιθανότητα αυτοί να αναστραφούν από μια επέμβαση γαστρικού Botox. Συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως ασθενείς με θολοπτύχωση μπορεί όντως να επωφεληθούν και να παρουσιάσουν σημαντική απώλεια βάρους.

γαστρικό μπότοξ botox
Πως γίνεται το γαστρικό μπότοξ (botox)

Ποια άτομα αφορά το γαστρικό μπότοξ (botox);

Δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας. Ακόμα και άτομα με πολλά παραπάνω κιλά, που πιθανώς να έχουν ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, μπορούν να επωφεληθούν αρκετά από το γαστρικό μπότοξ (botox). Ακόμα και μια σχετικά μικρή απώλεια βάρους της τάξης των 5-10 κιλών μπορεί να βελτιώσει πολλές παραμέτρους υγείας. Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου πρωτοκόλλου, και ιδανικά ως προετοιμασία για τη διενέργεια Βαριατρικής Επέμβασης. Ο βαθμός της επιτυχίας που επιτυγχάνεται με το γαστρικό μπότοξ botox εξαρτάται πάρα πολύ από τη σωστή επιλογή και κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς. Είναι γνωστό ότι η φαρμακευτική δράση της βοτουλινικής τοξίνης διαρκεί για περίπου 6 μήνες. Είναι σημαντικό να κατανοούν οι ασθενείς ότι μετά απ’ αυτό το διάστημα είναι πιθανό να ξαναπάρουν βάρος. Στόχος της προετοιμασίας είναι να χρησιμοποιήσει ο ασθενής το γαστρικό botox ως εργαλείο ώστε να αλλάξει τρόπο ζωής και να μην ξαναπάρει τα κιλά που έχασε. Εάν ο στόχος σας είναι μεγαλύτερη απώλεια βάρους μπορείτε να δείτε μία από τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας οι οποίες είναι:

Προετοιμασία για γαστρικό Botox

Γίνεται με μια απλή γαστροσκόπηση, με μέθη για μεγαλύτερη άνεση του ασθενούς. Ως εκ τούτου η μόνη απαραίτητη προετοιμασία είναι νηστεία μερικών ωρών.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται το γαστρικό Botox:

Αρχικά γίνεται διαγνωστική γαστροσκόπηση για αποκλεισμό παθήσεων του ανώτερου γαστρεντερικού. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση βοτουλινικής τοξίνης, η ποσότητα της οποίας, με βάση διεθνείς μελέτες, πρέπει να είναι σχετικά μεγάλη. Ο στόχος είναι να παραλύσει το μυϊκό τοίχωμα του στομαχιού ώστε να αδειάζει αργά από την τροφή. Ταυτόχρονα, στοχεύοντας συγκεκριμένα τμήματα του στομάχου επιτυγχάνουμε μείωση των ορμονών της όρεξης. Η όλη διαδικασία διαρκεί γύρω στη μισή ώρα, και είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Μετά την επέμβαση

Τι αγωγή λαμβάνεται μετά την επέμβαση

Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι μέσα σε 1-2 ώρες από την επέμβαση. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ήπιος πόνος στο στομάχι για λίγες ώρες, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά. Την επόμενη ημέρα οι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους και στις συνήθεις ασχολίες τους.

Απώλεια βάρους και Ανάρρωση μετά το γαστρικό μπότοξ (Botox)

Η απώλεια βάρους από την επέμβαση ξεκινά σε λίγες μέρες και φτάνει το μέγιστο γύρω στους 3 μήνες. Η απώλεια βάρους με το γαστρικό μπότοξ (botox) κυμαίνεται γύρω στα 10 με 15 κιλά κατά μέσο όρο. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου μπορούμε να δούμε ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επιθυμητή απώλεια βάρους των 10-15 κιλών επιτυγχάνεται στο 80 με 85% των περιπτώσεων. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά ψηλό, ιδιαίτερα για μια μέθοδο που δεν είναι χειρουργική.

Τι αποτελεσματικότητα έχει το γαστρικό μπότοξ (Botox)

Το γαστρικό μπότοξ (botox) κάνει πάντα αυτό που υπόσχεται, χωρίς αυτό να σημαίνει μαγική απώλεια βάρους. Αυτό που υπόσχεται είναι μείωση του αισθήματος της πείνας και παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού μετά από μικρά γεύματα. Το κατά πόσον αυτό θα εξελιχθεί σε απώλεια βάρους, εξαρτάται από τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες του ασθενούς. Η κατανάλωση γλυκών, το συνεχές τσιμπολόγημα, τροφικοί εθισμοί και το ψυχολογικό φαγητό δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από το γαστρικό botox και μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία. Ακόμα και οι κοινωνικές συνήθειες που περιλαμβάνουν συχνές εξόδους για φαγητό και ποτό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορούν να συντελέσουν σε λιγότερο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Προηγούμενο φαινόμενο γιο-γιο, δηλαδή επαναπρόσληψη βάρους μετά από επιτυχημένη απώλεια, προδιαθέτει για αποτυχία της επέμβασης σε βάθος χρόνου, ακόμα κι αν αρχικά ήταν απόλυτα επιτυχής. Σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίζουμε σε συνεννόηση με τον ασθενή να επαναλάβουμε τη μέθοδο μετά από 6 μήνες, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου αν χρειάζεται. Αυτό βοηθά στη συντήρηση του αποτελέσματος και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Αν επιθυμείτε μεγαλύτερα – σημαντικότερα αποτελέσματα τότε, μετά από το ειδικό έλεγχο, ίσως η καλύτερη μέθοδος για την περίπτωσή σας να είναι το γαστρικό μανίκι, το γαστικό bypass ή η γαστρική πτύχωση(πατήστε για περισσότερες πληροφορίες για κάθε μέθοδο)

Τι κόστος έχει το γαστρικό μπότοξ (Botox)

Το γαστρικό μπότοξ (botox) είναι μια μέθοδος προχωρημένης επεμβατικής ενδοσκόπησης με ότι αυτό συνεπάγεται το κόστος της μεθόδου. Για να γίνουν σωστά οι εγχύσεις botox στα σωστά σημεία του στομάχου χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός και αρκετός χρόνος. Η ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείται είναι επίσης αρκετά μεγάλη, αυξάνοντας το κόστος (την τιμή της επέμβασης) για το γαστρικού μπότοξ (botox). Βάσει μελετών, η ιδανική ποσότητα botox για την επιθυμητή απώλεια βάρους είναι 300 με 400 μονάδες. Ενδεικτικά η ποσότητα botox που χρησιμοποιείται στο πρόσωπο για αισθητικούς λόγους είναι γύρω στις 20 μονάδες. Επειδή πρόκειται για μια σχετικά ακριβή διαδικασία, λόγω κυρίως της χορήγησης μεγάλης ποσότητας botox που είναι ακριβό φάρμακο, οι περιπτώσεις στις οποίες δεν πετυχαίνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές. Γι’ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην επιλογή των κατάλληλων ασθενών για την επέμβαση. Μάλιστα συμβαίνει πολύ συχνά να αποτρέπουμε κάποιους ασθενείς από το να κάνουν γαστρικό botox, προτείνοντας κάποια άλλη μέθοδο που ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση τους.

Είναι η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσει δωρεάν ο ιατρός και να επικοινωνήσει μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ