Eκκολπώματα

Τα εκκολπώματα είναι μικρές σακοειδείς προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του παχέος εντέρου αλλά είναι συχνότερα στην περιοχή του σιγμοειδούς κόλου λόγω των υψηλών πιέσεων που αναπτύσσονται κατά την αφόδευση εντός του εντερικού σωλήνα. Είναι πιο συχνά στους ηλικιωμένους και είναι σχεδόν άγνωστη πάθηση στις χώρες του τρίτου κόσμου, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της διατροφής σε φυτικές ίνες.

Εκκολπωμάτωση ονομάζεται η παρουσία εκκολπωμάτων χωρίς να προκαλούν συμπτώματα.

Εκκολπωματική νόσος ονομάζεται η εμφάνιση συμπτωμάτων από τα εκκολπώματα.

Εκκολπωματίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του τμήματος του παχέος εντέρου που περιέχει τα εκκολπώματα και είναι επείγουσα κατάσταση.

https://drkourkoulos.gr/wp-content/uploads/2022/10/Εκκολπώματα-εντέρου.webp

Εκκολπωματική Νόσος

Συμπτώματα

Η εκκολπωματική νόσος εμφανίζεται συνήθως με πόνο στην κοιλιά, κατά κύριο λόγο στο αριστερό κατώτερο τμήμα της. Ο πόνος μπορεί να έχει κολικοειδή χαρακτήρα, αυξομειώνοντας σε ένταση ακολουθώντας τις συσπάσεις του εντέρου. Βελτιώνεται μετά από κένωση οπότε και μειώνεται η πίεση εντός του εντέρου, και χειροτερεύει μετά από φαγητό όταν κινητοποιείται το έντερο και τα κόπρανα κατεβαίνουν προς το ορθό. Η εκκολπωματική νόσος είναι αποτέλεσμα αλλά και αιτία δυσκοιλιότητας. Η παρουσία των εκκολπωμάτων και αλλοιώσεις από παλιές φλεγμονές διαταράσσουν τη λειτουργία και την κινητικότητα του παχέος εντέρου. Αντίστοιχα μπορεί να προκληθεί και διάρροια ή εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, ενώ δεν είναι σπάνια και η αιμορραγία.

Διάγνωση

Η διάγνωση της εκκολπωματικής νόσου γίνεται από το ιστορικό και την εξέταση του ασθενούς, με τη βοήθεια κολονοσκόπησης και αξονικής τομογραφίας. Ειδικά η κολονοσκόπηση γίνεται όχι μόνο για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά και για να αποκλείσει την πιθανότητα κακοήθειας που μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της εκκολπωματικής νόσου παχέος εντέρου είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτική και υποστηρικτική. Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή, και αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πόνου. Αντιφλεγμονώδη καλό είναι να αποφεύγονται γιατί αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας. Σε περίπτωση πολύ έντονων συμπτωμάτων που δεν αντιμετωπίζονται με τη συνήθη αγωγή, ή αν υπάρχουν επανειλημμένα επεισόδια εκκολπωματίτιδας, μπορούμε να αποφασίσουμε τη διενέργεια Λαπαροσκοπικής Σιγμοειδεκτομής.