Η ρομποτική χειρουργική για την κήλη είναι η τελευταία εξέλιξη στο χειρουργείο για την κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, την βουβωνοκήλη, την μετεγχειρητική κήλη κ.α. καθώς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή, ξεπερνώντας κατά πολύ την ανοικτή και τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Στις παρακάτω ενότητες περιγράφονται όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρομποτική χειρουργική στην κήλη, πότε γίνεται, πως γίνεται, τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, την προετοιμασία, την ανάρρωση και το κόστος.

Τι είναι η κήλη και τι την προκαλεί;

H κήλη αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση και εμφανίζεται όταν λόγω αδυναμίας των μυών της κοιλιάς ή κάποιου «ανοίγματος», δημιουργείται ένα χαλαρό σημείο στους ιστούς. Όταν δημιουργηθεί κήλη, από το άνοιγμα προβάλλει προς τα έξω μέρος κάποιου οργάνου ή ιστού. Μία κήλη μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά και οι μυς φθείρονται ή από κάποιο τραυματισμό ή προηγούμενο χειρουργείο. Έντονος βήχας ή το σήκωμα μεγάλου βάρους, μπορούν να προκαλέσουν άμεση εμφάνιση κήλης σε ένα ήδη εξασθενημένο σημείο των μυών της κοιλιάς.

Μπορεί μια κήλη να είναι επικίνδυνη; Μπορούμε να αποφύγουμε το χειρουργείο;

Αν η κήλη είναι μικρή μπορεί να μην σας ενοχλεί ιδιαίτερα ή τα συμπτώματα να μην είναι εμφανή. Πολλοί ασθενείς κάνουν το λάθος να αμελούν να επισκεφθούν ιατρό και να αναζητήσουν θεραπεία ή χειρουργείο όταν η κήλη είναι μικρή ή όταν με την πίεση επιστρέφει προς τα μέσα. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι όλες οι κήλες τείνουν να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Το άνοιγμα από το οποίο προβάλλει η κήλη θα συνεχίζει να εξασθενεί και να τεντώνεται, και ολοένα και περισσότερο ιστός από το κοιλιακό όργανο θα βγαίνει προς τα έξω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσετε απόφραξη, δηλαδή το τμήμα του εντέρου που βρίσκεται μέσα στην κήλη να βουλώσει ή περίσφιξη, δηλαδή να σταματήσει να πηγαίνει αίμα στο τμήμα του οργάνου που προεξέχει με κίνδυνο το όργανο να «στραγγαλιστεί» και να νεκρωθεί.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ΚΑΘΕ κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται και η ΜΟΝΗ θεραπεία είναι το χειρουργείο με τη ρομποτική χειρουργική μέθοδο να αποτελεί πλέον τη νεότερη τεχνική.

Πότε μία κήλη χρειάζεται άμεσα χειρουργείο – θεραπεία;

Αν η κήλη αλλάζει χρώμα, εμφανίζει μούδιασμα ή έχετε συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, εμετό πρέπει να αναζητήσετε ΑΜΕΣΑ ιατρική βοήθεια και θεραπεία.

Ποιες είναι η παραδοσιακές τεχνικές για τη θεραπεία για μία κήλη;

Μέχρι σήμερα η χειρουργική θεραπεία για την κήλη περιλάμβανε χειρουργείο με:

Ανοικτή αποκατάσταση κήλης στο οποίο γίνεται μια μεγάλη τομή στη βουβωνική χώρα για να εντοπιστεί το πάσχον όργανο και στη συνέχεια ο χειρουργός επαναφέρει το όργανο στο εσωτερικό της κοιλιάς ενισχύοντας το κοιλιακό τοίχωμα με ράμματα ή συνθετικό πλέγμα.

Λαπαροσκοπική (ελάχιστα επεμβατική) αποκατάσταση κήλης κατά την οποία ο  χειρουργός κάνει 3 ή περισσότερες μικρές τομές στο κάτω μέρος της κοιλιάς, όπως και στην ρομποτική, και εισάγει ένα λαπαροσκόπιο (δηλαδή ένα λεπτό σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα). Η κάμερα μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό του σώματος σε μία οθόνη και όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από τις μικρές τομές με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Ο χειρουργός φουσκώνει την κοιλιά με ένα αβλαβές αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει χώρο και να του επιτρέψει να διορθώσει την κήλη. Συνήθως θα τοποθετηθεί πλέγμα εσωτερικά για να ενισχυθεί το κοιλιακό τοίχωμα στο σημείο που υπάρχει πρόβλημα και να μην υποτροπιάσει ξανά η κήλη.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική για την κήλη;

Η ρομποτική χειρουργική είναι η νεότερη τεχνική για την αποκατάσταση και τη θεραπεία για μια κήλη. Βασίζεται στις ίδιες αρχές που έχει και το λαπαροσκοπικό χειρουργείο με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται το χειρουργικό σύστημα DaVinci. Στο ρομποτικό χειρουργείο για την κήλη ο χειρουργός κάθεται σε ειδική κονσόλα από την οποία χειρίζεται με απόλυτη ακρίβεια του ρομποτικούς βραχίονες του συστήματος και έχει τον απόλυτο έλεγχο και τέλεια εικόνα του εσωτερικού του ασθενούς χάρη στις κάμερες των ρομποτικών εργαλείων που μεταφέρουν την εικόνα στον χειρουργό. Οι κινήσεις των χεριών του χειρουργού μεταφέρονται στα ρομποτικά εργαλεία μειώνοντας όμως το «τρεμούλιασμα» των χεριών και επιτυγχάνοντας ακρίβεια χιλιοστού.

το σύστημα DaVinci που χρησιμοποιείται στη ρομποτική χειρουργική για την κήλη

Η ρομποτική μέθοδος είναι κατάλληλη για κάθε κήλη και κάθε ασθενή;

Ναι, το χειρουργείο με τη ρομποτική μέθοδο μπορεί να εφαρμοστεί για να επιτύχουμε αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία για μία κήλη είτε είναι μικρή σε μέγεθος είτε προχωρημένου σταδίου.

Επίσης λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα και της έλλειψης μεγάλων τομών μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας καθώς είναι μία ανώδυνη μέθοδος με ελάχιστο χειρουργικό τραύμα.

Τι πλεονεκτήματα έχει η ρομποτική χειρουργική στη θεραπεία για την κήλη

Η ρομποτική χειρουργική έχει φέρει την επανάσταση στη θεραπεία πολλών παθήσεων αλλά και για την κήλη γιατί:

  • Μέσω της ρομποτικής κονσόλας ο χειρουργός έχει τρισδιάστατη εικόνα του εσωτερικού των οργάνων αντί δια τη δισδιάστατη εικόνα που έχει στο λαπαροσκοπικό χειρουργείο. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές και τραυματισμούς οργάνων.
  • Για την επέμβαση δεν γίνονται μεγάλες τομές και όλο το χειρουργείο γίνεται μέσα από 3 οπές (μικρές τρυπούλες) του 1 εκ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η επέμβαση να είναι ανώδυνη, να υπάρχει ελάχιστη απώλεια αίματος και να έχουμε ένα εκπληκτικό αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Η διόρθωση του τρέμουλου των χεριών προσδίδει ακρίβεια στις κινήσεις που κάνει ο χειρουργός με τη ρομποτική μέθοδο στο χειρουργείο για την κήλη.
  • Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci δίνει στον χειρουργό μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών, με αποτέλεσμα πιο ακριβή και ατραυματική «στερέωση» του πλέγματος, και αποφυγή άμεσου μετεγχειρητικού, αλλά και χρόνιου πόνου
  • Με την τρισδιάστατή όραση του ρομπότ, ο χειρουργός μπορεί να δει πολύ καλύτερα τα νεύρα στην περιοχή της κήλης, αποφεύγοντας τον τραυματισμό τους που προκαλεί χρόνια μουδιάσματα και πόνους
  • Δίνεται η δυνατότητα ο χειρουργός να προβάλει στη ρομποτική κονσόλα την αξονική ή τη μαγνητική του ασθενούς και ταυτόχρονα με την επέμβαση να έχει πλήρη εικόνα των εξετάσεων του ασθενούς και να μπορεί να κινηθεί με ακρίβεια στο σημείο που εντοπίζεται η κήλη.

Θα πονάω μετά από ένα ρομποτικό χειρουργείο για την κήλη;

Όχι, η ρομποτική αποκατάσταση για την κήλη είναι μία εντελώς ανώδυνη τεχνική. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν τις πρώτες μέρες ένα αίσθημα τραβήγματος ή μικρού τσιμπήματος στην περιοχή που έγινε το χειρουργείο αλλά δεν χρειάζεται να λάβουν κανένα φάρμακο.

Χρειάζεται ανάρρωση μετά από τη θεραπεία με τη ρομποτική μέθοδο για την κήλη;

Η ρομποτική χειρουργική είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Μετά το ρομποτικό χειρουργείο για την κήλη ο ασθενής μπορεί να φάει κανονικά, να περπατήσει και να αυτοεξυπηρετηθεί. Την επόμενη κιόλας μέρα μπορεί να οδηγήσει και να επιστρέψει στην εργασία του εφόσον αυτή είναι καθιστικού τύπου. Για χειρωνακτική εργασία ή για τις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να χρειαστούν 1 το πολύ 2 εβδομάδες, χρονικό διάστημα συγκριτικά πολύ μικρότερο από τις 6 με 8 εβδομάδες που απαιτούνται για την ανοικτή μέθοδο.

Ποιο είναι το κόστος για το χειρουργείο με τη ρομποτική μέθοδο για την κήλη; Είναι μία ακριβή μέθοδος;

Το χειρουργείο για την κήλη με τη ρομποτική μέθοδο δεν είναι μία ακριβή επέμβαση και το κόστος της είναι αρκετά προσιτό για την πλειοψηφεί των ασθενών. Για την ακρίβεια το κόστος δεν διαφέρει σημαντικά από τη λαπαροσκοπική μέθοδο, καλύπτεται από τις περισσότερες ασφάλειες και αναλογιστεί κανείς τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει σε κόστος νοσηλείας και επιπλοκές, τότε είναι μία μέθοδος εκλογής.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος της μεθόδου επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ

Για να εκτιμηθείτε δωρεάν αν η ρομποτική κήλη είναι είναι κατάλληλη για εσάς πατήστε ΕΔΩ

Διαφορές μεταξύ Ρομποτικής – Λαπαρασκοπικής και Ανοικτής μεθόδου για το χειρουργείο για την κήλη

Ανοικτή μέθοδος Λαπαροσκοπική μέθοδος Ρομποτική μέθοδος
Τομή Μεγάλη τομή 10-15 εκατοστών 3-4 τομές του 1 εκατοστού 3-4 τομές του 1 εκατοστού
Νοσηλεία 2-3 μέρες 1 μέρα Λιγότερο από 24 ώρες
Πόνος Ο ασθενής πονάει για 7-10 μέρες και παίρνει παυσίπονα Ελάχιστος πόνος που υποχωρεί σε 2 μέρες Ο ασθενής δεν πονάει και δεν χρειάζεται να λάβει παυσίπονα
Αισθητικό αποτέλεσμα Κακό (λόγω της μεγάλης τομής) Άριστο (λόγω των μικρών οπών) Άριστο (λόγω των μικρών οπών)
Απώλεια αίματος Ναι Καθόλου Καθόλου
Κίνδυνος επιπλοκών Μέτριος Καθόλου Καθόλου
Κίνδυνος υποτροπής κήλης Μέτριος Μικρός καθόλου
Ανάρρωση 2-3 εβδομάδες 2-3 μέρες 1-2 μέρες
Επιστροφή σε δραστηριότητες 6-8 εβδομάδες 10-14 μέρες 7 μέρες