Γαστρικό Μπαλόνι

Τι είναι το γαστρικό μπαλόνι και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Το γαστρικό μπαλόνι είναι μια από τις πιο απλές, δημοφιλείς και διαδεδομένες μεθόδους επεμβατικής απώλειας βάρους. Δρα με καθαρά περιοριστικό τρόπο, μειώνοντας τη συνολική ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθημερινά, και προκαλώντας παρατεταμένο κορεσμό μετά από γεύματα. Πολύ απλά, ο πάσχοντας χορταίνει ταχύτερα, εφόσον ακολουθεί σωστή δίαιτα. Τοποθετείται και αφαιρείται με μια απλή γαστροσκόπηση. Αντενδείκνυται σε άτομα που έχουν ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στο στομάχι, άλλες παθήσεις του ανώτερου γαστρεντερικού όπως πχ πεπτικό έλκος, και σε συνύπαρξη μεγάλης διαφραγματοκήλης.

Πριν την επέμβαση

Τι έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από γαστρικό μπαλόνι;

Εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη, δεν είναι απαραίτητος συγκεκριμένος έλεγχος πριν από την επέμβαση. Μεγάλη σημασία παίζει η διαιτολογική προετοιμασία και επιλογή. Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γλυκών, με τροφικούς εθισμούς ή συναισθηματικό υπόβαθρο, δεν είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την εν λόγω μέθοδο.

Προετοιμασία για γαστρικό μπαλόνι

Η προετοιμασία πριν την επέμβαση είναι ίδια με μιας απλής γαστροσκόπησης. Προηγείται νηστεία μερικών ωρών πριν την επέμβαση.

Η Επέμβαση

γαστρικό μπαλόνι
γαστρικό μπαλόνι: πως λειτουργεί

Πως γίνεται το γαστρικό μπαλόνι:

Τοποθετούμε το γαστρικό μπαλόνι στο στομάχι με απλή γαστροσκόπηση, στο ιατρείο, με ήπια καταστολή με μέθη. Μετά την τοποθέτηση το μπαλόνι φουσκώνεται με 500-700ml υγρού, συχνά με πρόσμειξη χρωστικής ώστε να γίνει αντιληπτή τυχόν απώλεια περιεχομένου.

Μετά την επέμβαση

Τι αγωγή λαμβάνεται μετά το γαστρικό μπαλόνι

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού. Μπορεί να υπάρχει πόνος στο στομάχι ή τάση για εμετό, που αντιμετωπίζονται με τα αντίστοιχα αναλγητικά, αντιόξινα και αντιεμετικά φάρμακα. Πολύ σπάνια τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα που να χρειαστεί αφαίρεση του γαστρικού μπαλονιού.

Ανάρρωση και αποτελεσματικότητα

Με την τοποθέτηση ενδογαστρικού μπαλονιού επιτυγχάνουμε απώλεια βάρους 10-25 κιλών τουλάχιστον, που μπορεί να φτάσει στο διπλάσιο με σωστή διαιτολογική παρακολούθηση. Το μπαλόνι αφαιρείται μετά από 6-12 μήνες, με επανάληψη της γαστροσκόπησης. Σημαντική για τη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους, είναι η διαιτολογική παρακολούθηση ως και 2 χρόνια μετά την αφαίρεση του μπαλονιού, καθώς μελέτες δείχνουν πιθανή επαναπρόσληψη βάρους μετά την αφαίρεσή του. Η ιδανική εφαρμογή του ενδοσκοπικού ενδογαστρικού δακτυλίου είναι η προσωρινή τοποθέτηση, ως προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας.

Είναι το γαστρικό μπαλόνι η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσει δωρεάν ο ιατρός και να επικοινωνήσει μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ