Τι είναι η Επέμβαση Stretta και με ποιες μεθόδους γίνεται;

Η επέμβαση Stretta είναι μια μέθοδος θεραπείας της Γαστρο-οισοφαγικής Παλινδρόμησης (ΓΟΠ), που διενεργείται με απλή γαστροσκόπηση και για αυτό το λόγο είναι μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για ασθενείς με ανθεκτική παλινδρόμηση που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα και που θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο.

Η αρχή λειτουργίας της είναι η ενίσχυση της βαλβίδας κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, χωρίς να γίνεται προσπάθεια αλλαγής της υπόλοιπης ανατομίας της περιοχής. Στην επέμβαση Stretta χρησιμοποιείται ειδικός καθετήρας, μέσω του οποίου εφαρμόζονται κύματα ραδιοσυχνοτήτων σε 6 διαφορετικά επίπεδα του κατώτερου οισοφάγου. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της ευενδοτότητας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας του και επακόλουθη μείωση των επεισοδίων παλινδρόμησης..

επέμβαση stretta

Πριν την επέμβαση

Τι έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από Επέμβαση Stretta; Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η μέθοδος;

Η επέμβαση Stretta έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης, εφόσον γίνει σωστή επιλογή ασθενών. Εφαρμόζεται αποκλειστικά σε ασθενείς με μέγεθος διαφραγματοκήλης κάτω των 3 εκατοστών. Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλες τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις θεραπείας παλινδρόμησης. Το σκεπτικό είναι ότι σε μεγαλύτερες διαφραγματοκήλες, υπάρχει σημαντική διαταραχή της λειτουργίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, που πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά. Εκτός της γαστροσκόπησης, οι ασθενείς που είναι υποψήφιοι για θεραπεία παλινδρόμησης με την επέμβαση Stretta πρέπει να έχουν αντικειμενική απόδειξη κλινικά σημαντικής ΓΟΠ. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποδεικνύεται είτε με 24ωρη pHμετρία κατώτερου οισοφάγου, ή με μέτρηση ρινοφαρυγγικού pH με μέθοδο Restech. Πάσχοντες με φυσιολογική εξέταση έχουν αμφίβολα αποτελέσματα από την επέμβαση Stretta. Αντίθετα, ασθενείς με παθολογικό έλεγχο, και ειδικά όσοι μπορούν να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους με φάρμακα, αλλά θέλουν να τα διακόψουν, έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Προετοιμασία για Επέμβαση Stretta

Η επέμβαση Stretta δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, πέραν της νηστείας για λίγες ώρες, όπως θα γινόταν σε μια απλή γαστροσκόπηση.

Η Επέμβαση

Πως γίνεται η Επέμβαση Stretta: Διενεργείται υπό μέθη σε ενδοσκοπική αίθουσα. Αρχικά γίνονται 3 διαφορετικές μετρήσεις της απόστασης από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Στη συνέχεια τοποθετείται ο καθετήρας θεραπείας Stretta. Μέσω του καθετήρα εφαρμόζονται κύκλοι ραδιοσυχνοτήτων σε 6 διαφορετικά επίπεδα πέριξ του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, υπό διαφορετικές γωνίες. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό την παρακολούθηση της γεννήτριας Stretta, που μετράει εφαρμογή θεραπείας και θερμοκρασία. Διαθέτει δικλείδες ασφαλείας για διακοπή της θεραπείας εφόσον η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Η επέμβαση διαρκεί γύρω στα 60 λεπτά και δε χρειάζεται νοσηλεία. Είναι πολύ ασφαλής, με την πιθανότητα προβλημάτων να είναι χαμηλότερη από 1 στα 1000. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις ασχολίες και στην εργασία τους την επόμενη ημέρα.


Θεραπεία Stretta, Τελικό Αποτέλεσμα

Μετά την επέμβαση – Αποτελέσματα

Τι αγωγή λαμβάνεται μετά την Επέμβαση Stretta;

Η επέμβαση Stretta ακολουθείται από ελάχιστο πόνο, και δεν είναι απαραίτητη η προληπτική λήψη αναλγητικών φαρμάκων. Συνιστάται όμως η συνέχιση των φαρμάκων για την παλινδρόμηση για μερικές εβδομάδες ή μήνες, ενώ αν υπάρχει ενόχληση για τις πρώτε μέρες, αντιμετωπίζεται με τα απλούστερα φάρμακα για αντιμετώπιση πόνου.

Ανάρρωση μετά από Επέμβαση Stretta

Η επέμβαση Stretta δε θεραπεύει άμεσα την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως κάνουν τα χειρουργεία αποκατάστασης διαφραγματοκήλης. Η ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα παίρνει χρόνο, καθώς γίνεται μέσω χρονοβόρων διαδικασιών επούλωσης και πάχυνσης μυικών ινών. Τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης φαίνονται μετά από 3 με 6 μήνες. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ ψηλά, με πολλούς ασθενείς να παραμένουν χωρίς συμπτώματα μέχρι και 10 χρόνια μετά την επέμβαση. Επιπλέον υπάρχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον εφόσον τα συμπτώματα υποτροπιάσουν. Αντίθετα δε με τις υπόλοιπες ενδοσκοπικές τεχνικές αντιμετώπισης παλινδρόμησης (Διαστοματική Θολοπλαστική, Esopyx, Muse κτλ.), δε δυσχεραίνει τη διενέργεια λαπαροσκοπικού χειρουργείου στο μέλλον.

Επέμβαση Stretta και Βαριατρικές Επεμβάσεις

Τα χειρουργεία παχυσαρκίας συχνά συνοδεύονται από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ειδικά το γαστρικό μανίκι, η πιο διαδεδομένη επέμβαση απώλειας βάρους, προκαλεί ΓΟΠ μέχρι και στο 30% των περιπτώσεων. Η Stretta έχει αποδειχθεί ως η ιδανική αντιμετώπιση της παλινδρόμησης σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, χωρίς περίπλοκα χειρουργεία εν μέσω συμφύσεων από την προηγούμενη επέμβαση, και χωρίς κίνδυνο τραυματισμών ή επιπλοκών. Η αρχή της ενίσχυσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, κάνει την επέμβαση Stretta την τέλεια και ίσως μοναδική επιλογή σε ασθενείς με ΓΟΠ, που έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε γαστρικό μανίκι ή γαστρικό bypass.

Κόστος

Επέμβαση stretta κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος για την επέμβαση stretta είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει θεραπεία της παλινδρόμησης και να συνεχίσει να ζει χωρίς φάρμακα ή όταν όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, με εμπειρία στις επεμβάσεις παλινδρόμησης μηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση του ασθενούς μειώνονται στο ελάχιστο οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Επίσης είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα χειρουργό που γνωρίζει τις διαδικασίες καθώς οι οδηγίες κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ αλλάζουν συνεχώς.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να πατήσετε εδώ  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία πληρέστερη ενημέρωση πατώντας εδώ.

Είναι η επέμβαση stretta η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες παλινδρόμησης κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσει δωρεάν ο ιατρός και να επικοινωνήσει μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ