Σκωληκοειδίτιδα
Η Σκωληκοειδίτιδα είναι μιά από τις συχνότερες καταστάσεις στην Επείγουσα Χειρουργική. Προκαλείται από φλεγμονή του τοιχώματος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Το γενεσιουργό αίτιο είναι η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς, λόγω κοπρόλιθων, υπερπλαστικού λεμφικού ιστού, παράσιτων ή όγκων. Η απόφραξη προκαλεί αύξηση της πίεσης μέσα στον αυλό. Το αποτέλεσμα είναι η διαταραχή της αγγείωσης, ενώ ταυτόχρονα η στάση μικροβίων οδηγεί σε υπερανάπτυξη τους.
Ο συνδυασμός των δυο μπορεί να οδηγήσει σε συλλογή μεγάλης ποσότητα πύου εντός της σκωληκοειδούς. Σε συνδυασμό με ισχαιμία του τοιχώματος, προκαλείται τελικά ρήξη σκωληκοειδούς και περιτονίτιδα.
Οξεία Σκωληκοειδίτιδα
Συμπτώματα
Το τυπικό σύμπτωμα είναι πόνος στο δεξί κατώτερο μέρος της κοιλιάς (δεξιό λαγόνιο βόθρο). Ο πόνος ξεκινάει στην περιοχή του ομφαλού και στη συνέχεια μετακινείται και εντοπίζεται στην τυπική του θέση. Λόγω της τοπικής φλεγμονής συνυπάρχει έντονη ευαισθησία και σύσπαση του κοιλιακού τοιχώματος κατά την πίεση στο συγκεκριμένο σημείο. Καθώς η φλεγμονή επεκτείνεται μπορεί να ακολουθήσει φλεγμονή του περιτοναίου με αποτέλεσμα εμφάνιση αναπηδώσας ευαισθησίας. Μπορεί να συνυπάρχουν άλλα σημεία. Το σημείο Rovvsig, κατά το οποίο πίεση στο αριστερό λαγόνιο βόθρο προκαλεί πόνο στο δεξιό λαγόνιο βόθρο. Το σημείο Ψοϊτη, με πόνο κατά τη στροφή του ισχίου, και άλλα. Τυπικά στην οξεία σκωληκοειδίτιδα συνυπάρχει ανορεξία και σπανιότερα έμετοι. Η συνύπαρξη έμετων και διαρροιών μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση οξείας γαστρεντερίτιδας. Μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση και τη χειρουργική επέμβαση. Η φλεγμαίνουσα σκωληκοειδής μπορεί βρίσκεται σε επαφή με τον ουρητήρα ή την κύστη. Μπορεί να προεξάρχουν τα συμπτώματα και σημεία από το ουροποιητικό και να τεθεί λάθος διάγνωση ουρολοίμωξης.
Διάγνωση
Σε τυπικές περιπτώσεις, η διάγνωση είναι κλινική, με βάση τον τυπικό πόνο, την κλινική εξέταση. Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν άνοδο των δεικτών φλεγμονής, κυρίως των λευκών αιμοσφαιρίων. Βοηθητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κλίμακα Alvarado για εκτίμηση της πιθανότητας να είναι πράγματι σκωληκοειδίτιδα. Το υπερηχογράφημα κοιλίας μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ειδικά στα παιδιά,. Μπορεί ν αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα, όπως μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα και ρήξη/αιμορραγία κύστης ωοθήκης στις γυναίκες. Η αξονική τομογραφία είναι πολύ ευαίσθητη εξέταση στη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας, και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμφιβολιών. Δίνει ακριβή διάγνωση, και αποκλείει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Συνηθίζουμε να διενεργούμε αξονική τομογραφία σε ασθενείς άνω των 35 ετών, κυρίως για ν αποκλείσουμε την πιθανότητα κακοήθειας και νόσου Crohn. Η μαγνητική τομογραφία είναι χρήσιμη σε παιδιά και εγκύους.
Θεραπεία
Η θεραπεία εκλογής της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η επείγουσα χειρουργική επέμβαση για λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. Σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μετατροπή σε ανοικτή σκωηκοειδεκτομή. Ασθενείς με παραμελημένη σκωληκοειδίτιδα και απόστημα που όμως είναι σε καλή γενική κατάσταση, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακτινολογική παροχέτευση και αντιβιοτικά. Η σκωληκοειδεκτομή διενεργείται σε δεύτερο χρόνο ως προγραμματισμένη επέμβαση, για να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής. Εμφάνιση περιτονίτιδας απαιτεί άμεση λαπαροτομή για αντιμετώπιση της αιτίας και αποτροπή θανατηφόρων επιπλοκών.