Γαστρική Πτύχωση

Γαστρική Πτύχωση

Η Γαστρική Πτύχωση είναι μια επέμβαση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ως φτηνή εναλλακτική του Γαστρικού Μανικιού και για την οποία μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω γραμμές περισσότερες πληροφορίες για το πως λειτουργεί, την αποτελεσματικότητα σε απώλεια βάρους, τις πιθανές επιπλοκές και το κόστος. Στην γαστρική πτύχωση αντί της αφαίρεσης τμήματος του στομάχου, μαζί με τον θόλο, όπου παράγεται η γκρελίνη, γίνονται πολλαπλές ραφές στο στομάχι, με μείωση της χωρητικότητας του. Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι απώλεια βάρους λόγω περιορισμού της λήψης τροφής.

Χειρουργική Γαστρική Πτύχωση

Η χειρουργική γαστρική πτύχωση προωθείται ως μια πολύ φτηνή και πολύ ασφαλής τεχνική, που υπόσχεται παρόμοια αποτελέσματα με αναγνωρισμένα χειρουργεία όπως το γαστρικό μανίκι. Δυστυχώς αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη. Σαφώς είναι πολύ πιο φτηνή επέμβαση από το γαστρικό μανίκι, καθώς δε χρησιμοποιούνται τα ακριβά ειδικά υλικά για αφαίρεση του στομάχου. Όμως σίγουρα δεν είναι μια ασφαλής επέμβαση. Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το ποσοστό επιπλοκών από την γαστρική πτύχωση είναι τουλάχιστον διπλάσιο από τις επιπλοκές που προκαλεί το γαστρικό μανίκι.

Το σημαντικότερο είναι οτι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με το γαστρικό μανίκι. Η περιοχή του θόλου του στομάχου, όπου παράγεται η γκρελίνη, η ορεξιογόνος ορμόνη του σώματος, παραμένει μέσα στο σώμα. Η χειρουργική γαστρική πτύχωση είναι μια καθαρά περιοριστική επέμβαση. Και δεκαετίες εμπειρίας και έρευνας στα χειρουργεία παχυσαρκίας έχουν δείξει ότι οι καθαρά περιοριστικές επεμβάσεις, που δεν αλλάζουν τις ορμόνες του γαστρεντερικού, οδηγούν στην αποτυχία.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο με τη συγκεκριμένε μέθοδο καταφέρνουν αρχικά να χάνουν κιλά, αφού μπορούν να φάνε μικρές μόνο ποσότητες φαγητού, αλλά πεινάνε συνέχεια. Σε βάθος χρόνου το στομάχι διατείνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χωρητικότητά του. Πολλές φορές ράμματα σπάνε, με αποτέλεσμα το στομάχι να επιστρέφει στο φυσιολογικό του μέγεθος. Το αποτέλεσμα είναι, σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, η επαναπρόσληψη βάρους μετά την αρχική απώλεια.

Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση

Η Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση ή Endo-Sleeve είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο των επεμβάσεων παχυσαρκίας. Λέγεται και ενδοσκοπική sleeve γαστροπλαστική, γιατί τα αποτελέσματά της, τόσο σαν επέμβαση, όσο και στην απώλεια βάρους, μοιάζουν με του γαστρικού μανικιού (γνωστού ως sleeve).

Eίναι κατά βάση ένα χειρουργείο παχυσαρκίας χωρίς χειρουργείο. Είναι μια επέμβαση που γίνεται χωρίς τομές, μέσω γαστροσκόπησης. Όπως και στην περίπτωση της χειρουργικής γαστρικής πτύχωσης, στο Endo-Sleeve γίνονται πολλαπλές ραφές που δίνουν στο στομάχι το σχήμα ενός μανικιού. Αντίθετα όμως με τη χειρουργική γαστρική πτύχωση, ο θόλος του στομάχου γεμίζει γρήγορα με φαγητό, προκαλώντας μείωση των επιπέδων της γκρελίνης. Η ενδοσκοπική παραλλαγή της μεθόδου προκαλεί απώλεια βάρους μέσω περιορισμού της πρόσληψης τροφής, χωρίς πείνα. Και όλα αυτά χωρίς τομές, με μια γαστροσκόπηση.

Το Endo-Sleeve είναι μια επέμβαση που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές κατηγορίες ασθενών. Ενδείκνυται σε άτομα με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, που δεν έχουν ένδειξη για χειρουργείο. Μπορεί να γίνει εύκολα γαστρική πτύχωση σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες επεμβάσεις παχυσαρκίας όπως γαστρικό μανίκι ή γαστρικό bypass. Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση μπορεί να γίνει ακόμα και σε άτομα υψηλού κινδύνου που δε μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση λόγω καρδιακών ή αναπνευστικών προβλημάτων.

Η επιλογή των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε ενδοσκοπική γαστρική πτύχωση καθορίζει το βαθμό της επιτυχίας. Άτομα που πειθαρχούν καλύτερα στη διαιτολογική παρακολούθηση έχουν σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα με Endo-Sleeve. Αντένδειξη για τη διενέργεια ενδοσκοπικής γαστρικής πτύχωσης είναι η ύπαρξη άλλων προβλημάτων από το στομάχι, όπως γαστρικό έλκος ή μια μεγάλη διαφραγματοκήλη.

Προεγχειρητικός έλεγχος:

Ακολουθείται ο συνήθης έλεγχος των χειρουργείων παχυσαρκίας. Αν υπάρχουν συμπτώματα από το ανώτερο γαστρεντερικό, θα πρέπει να προηγηθεί διαγνωστική γαστροσκόπηση. Σε άτομα ψηλότερου Δείκτη Μάζας Σώματος γίνεται ενδοοκρινολογική και Ψυχολογική εκτίμηση, όπως πριν από οποιοδήποτε χειρουργείο. Ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας για να έχει επιτυχία η γαστρική πτύχωση είναι η διαιτολογική προετοιμασία και παρακολούθηση. Άτομα που δε μπορούν να πειθαρχήσουν στη μετεγχειρητική διατροφή έχουν πιθανότητα πλήρους αποτυχίας της επέμβασης.

Προετοιμασία για την επέμβαση

Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ενδοσκοπική γαστρική πτύχωση ακολουθούν τη συνηθισμένη προετοιμασία με εξετάσεις αίματος και καρδιολογικό έλεγχο. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστούν πνευμονολογικές εξετάσεις σε άτομα υψηλού κινδύνου. Για προληπτικούς λόγους ακολουθείται η προετοιμασία των χειρουργείων παχυσαρκίας με προεγχειρητική δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος για 1-2 εβδομάδες.

Τεχνική ενδοσκοπικής Γαστρικής Πτύχωσης

Γαστρική Πτύχωση
Γαστρική Πτύχωση: πως λειτουργεί

Το Endo-Sleeve γίνεται υπό βαθιά μέθη, ή γενική αναισθησία. Διενεργείται χωρίς τομές, μέσω γαστροσκόπησης, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο επεμβατικό ενδοσκόπιο. Με το ειδικό εργαλείο Overstitch τοποθετούμε πολλαπλές ραφές, προκαλώντας γαστρική πτύχωση. Το αποτέλεσμα είναι η μερική σύγκλειση του στομάχου, και μείωση της συνολικής χωρητικότητας του. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα, ή να παραμείνει για νοσηλεία για λιγότερο από 24 ώρες. Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο με οδηγίες για ειδική μετεγχειρητική διατροφή

Μετεγχειρητική αγωγή

Ο πόνος μετά από ενδοσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μηδαμινός. Οι ασθενείς μπορούν να πίνουν υγρά λίγη ώρα μετά την επέμβαση, και παίρνουν εξιτήριο το ίδιο απόγευμα ή το επόμενο πρωί. Ακολουθούν μετεγχειρητική διατροφή με υδαρείς, πολτοποιημένες και στη συνέχεια στερεές τροφές. Χορηγούνται αντιεμετικά καθώς μπορεί να υπάρχει αναγούλα τις πρώτες ώρες. Συστήνεται επίσης γαστροπροστασία για λίγες εβδομάδες.

Αποτελεσματικότητα σε απώλεια βάρους και Ανάρρωση μετά την επέμβαση

Η επιστροφή στις συνήθεις ασχολίες μετά την επέμβαση γίνεται σε 3-4 μέρες. Κατά μέσο όρο η απώλεια βάρους μετά από γαστρική πτύχωση ανέρχεται στο 15-20% του Συνολικού Σωματικού Βάρους, με τους πιο αποφασισμένους και αφοσιωμένους ασθενείς να καταφέρνουν να χάσουν πολύ περισσότερο από αυτό.

Κόστος

Γαστρική πτύχωση κόστος & κάλυψη από ΕΟΠΥΥ

Το κόστος της επέμβασης για την γαστρική πτύχωση στις μέρες μας είναι αρκετά προσιτό για κάποιον που θέλει να επιτύχει σημαντική απώλεια βάρους και όλες οι άλλες συμβατικές μέθοδοι έχουν αποτύχει. Όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό παχυσαρκίας, με εμπειρία στις βαριατρικές επεμβάσεις μηδενίζονται οι πιθανότητες επιπλοκών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη προσέγγιση του ασθενούς μειώνονται στο ελάχιστο οι ημέρες νοσηλείας με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Επίσης είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ένα χειρουργό που γνωρίζει τις διαδικασίες καθώς οι οδηγίες κάλυψης του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ αλλάζουν συνεχώς.

Για να ενημερωθείτε για το κόστος και τη δυνατότητα κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να πατήσετε εδώ  ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία πληρέστερη ενημέρωση πατώντας εδώ.

Είναι η γαστρική πτύχωση η καταλληλότερη τεχνική για εσάς; Θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε μπορούμε να εξετάσουμε την καταλληλότητα της τεχνικής για την περίπτωσή σας και να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, βάσει πληροφοριών σχετικών με το ιστορικό σας, τις πιθανές αιτίες πρόσληψης βάρους κλπ. Για να μας βοηθήσετε να εκτιμήσουμε καλύτερα την περίπτωσή σας μπορείτε να συμπληρώσετε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο Ιατρικής και Χειρουργικής Απώλειας Βάρους και να μας το αποστείλετε για να το εκτιμήσει δωρεάν ο ιατρός και να επικοινωνήσει μαζί σας. Για να συμπληρώσετε το online ερωτηματολόγιο παχυσαρκίας πατήστε εδώ