Διαφραγματοκήλη και Παραοισοφαγοκήλη

Διαφραγματοκήλη και παραοισοφαγοκήλη

Τι είναι η διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη αποτελεί τη συχνότερη αιτία για τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση. Στη διαφραγματοκήλη η βαλβίδα ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι μετατοπίζεται προς τον θώρακα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό αρνητική πίεση. Ταυτόχρονα με την αλλαγή της ανατομίας, προκαλείται δυσλειτουργία του σφιγκτηριακού μηχανισμού, που οδηγεί σε παλινδρόμηση. Πολλές φορές όμως τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια και οι ασθενείς δεν απευθύνονται στον ειδικό για πάρα πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σταδιακή αύξηση του μεγέθους της διαφραγματοκήλης, μέχρι και μετατόπιση άλλων οργάνων προς των θώρακα (παχύ έντερο, πάγκρεας, σπλήνας κτλ.), στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

διαφραγματοκήλη παραοισοφαγοκήλη

Κατηγορίες Διαφραγματοκήλης-Παραοισοφαγοκήλης

Συμπτώματα

Συχνά η παραοισοφαγοκήλη είναι εντελώς ασυμπτωματική, δηλαδή δεν εμφανίζει καθόλου. Εφόσον υπάρχουν τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο και το μέγεθος της παραοισοφαγοκήλης, καθώς και την επάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Τα πιο συχνά συμπτώματα προκαλούνται από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος, δηλαδή πόνος στο στήθος καούρα, ναυτία κτλ. Οι μεγαλύτερες παραοισοφαγοκήλες δίνουν συμπτώματα λόγω παλινδρόμησης μεγάλου όγκου τροφής, όπως εμετοί και αναγωγές. Μπορεί να υπάρχει απώλεια βάρους και αίσθημα πλήρωσης του στομάχου μετά από μικρό γεύμα. Το τελευταίο σύμπτωμα πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως για αποκλεισμό κακοήθειας, ειδικά αν συνυπάρχει απώλεια βάρους.

Οι συνεχείς παλινδρομήσεις ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας οδηγούν σε επανειλημμένες εισροφήσεις γαστρικών περιεχομένων στο αναπνευστικό. Έχουν αποτέλεσμα αναπνευστικές λοιμώξεις και επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίες. Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της παραοισοφαγοκήλης είναι η συστροφή στομάχου, η οποία εκδηλώνεται με έντονο πόνο και εμέτους. Μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση στομάχου που να κάνει απαραίτητη την άμεση χειρουργική επέμβαση. Επειδή οι ασθενείς με διαφραγματοκήλη / παραοισοφαγοκήλη είναι συνήθως προχωρημένης ηλικίας, τέτοιες επιπλοκές είναι επικίνδυνες ως και θανατηφόρες. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλες διαφραγματοκήλες, ειδικά αν προκαλούν συμπτώματα, πρέπει να διορθώνονται σε τακτική βάση.

Τι διαφορά έχει η διαφραγματοκήλη και η παραοισοφαγοκήλη

Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται όταν η βαλβίδα μεταξύ στομάχου και οισοφάγου, μαζί με ένα μικρό τμήμα από το στομάχι, γλιστράει προς τον θώρακα. Η διαφραγματοκήλη μπορεί να μείνει σταθερή σε μέγεθος, ή να παρουσιάζει πολύ μικρή αύξηση για πολλά χρόνια.

Παραοισοφαγοκήλη ονομάζεται μια πολύ μεγάλη διαφραγματοκήλη, που περιέχει μεγάλο τμήμα του στομάχου, ή ακόμα και άλλα όργανα της κοιλιάς όπως τμήμα εντέρου, σπληνός, ήπατος ή παγκρέατος.

Η χειρουργική θεραπεία της διαφραγματοκήλης γίνεται με επέμβαση Linx ή με Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen ή Toupet. Όμως η παραοισοφαγοκήλη, λόγω μεγέθους και μεγαλύτερης διαταραχής της ανατομίας του διαφράγματος από τη διαφραγματοκήλη, είναι πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, και εμφανίζει ψηλότερα ποσοστά υποτροπής. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από χειρουργό με υπερεξειδίκευση στα χειρουργεία διαφραγματοκήλης, και περιλαμβάνει εξειδικευμένες τεχνικές όπως τοποθέτηση πλέγματος ή επέμβαση Collis-Nissen.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου για τη διαφραγματοκήλη;

Έχει παρατηρηθεί ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη διαφραγματοκήλη είναι:

  • Η προχωρημένη ηλικία, που σχετίζεται με εξασθένιση των μυών και απώλεια ελαστικότητας των ιστών
  • Η παχυσαρκία
  • Η εγκυμοσύνη
  • Ο ασκίτης
  • Η χρόνια αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση όπως συμβαίνει με τον χρόνιο βήχα, την δυσκοιλιότητα ή την άρση βάρους
  • Νόσοι του καλλαγόνου, σκληρόδερμα

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση για την διαφραγματοκήλη και την παραοισοφαγοκήλη

Η αρχική διάγνωση την διαφραγματοκήλη και την παραοισοφαγοκήλη γίνεται με γαστροσκόπηση, η οποία πρέπει να γίνεται σύντομα με το που εμφανιστούν τα συμπτώματα, για αποκλεισμό κακοήθων παθήσεων. Για καλύτερη εκτίμηση της ανατομίας και προεγχειρητικό σχεδιασμό είναι απαραίτητη η διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος και Κοιλιάς, η οποία επίσης επιτρέπει τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Βοηθητική εξέταση είναι και το Οισοφαγογράφημα-Βαριούχο γεύμα, που δίνει πληροφορίες για τη λειτουργία οισοφάγου και στομάχου, αλλά και για το μήκος του οισοφάγου. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι μεγάλες χρόνιες διαφραγματοκήλες οδηγούν σε βράχυνση του οισοφάγου, η οποία δυσχεραίνει την πλήρη ανατομική αποκατάσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, και καθιστά απαραίτητη τη διενέργεια εναλλακτικών τεχνικών, όπως τεχνικών επιμήκυνσης του οισοφάγου, ή εναλλακτικά μη ανατομική αποκατάσταση, με γαστροπηξία για καθήλωση του στομάχου σε σχετικά φυσιολογική θέση και αποτροπή επεισοδίων συστροφής.

Θεραπεία

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την διαφραγματοκήλη και την παραοισοφαγοκήλη

Η θεραπεία της παραοισοφαγοκήλης εξαρτάται από τα συμπτώματα, την πιθανότητα επιπλοκών και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς. Ένας ηλικιωμένος με επιβαρυμένη φυσική κατάσταση και καθόλου συμπτώματα, δε χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση ακόμα και σε περίπτωση παραοισοφαγοκήλης τύπου IV. Ήπια συμπτώματα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή πολύ σπάνια επεισόδια θωρακικού άλγους και εμέτων μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς. Από την άλλη, όταν τα συμπτώματα είναι επικίνδυνα, ο κίνδυνος συστροφής στομάχου και άλλων σοβαρών επιπλοκών, καθώς και η αύξηση του μεγέθους της παραοισοφαγοκήλης σε διαδοχικές γαστροσκοπήσεις δίνουν την ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση.