Τι είναι η κάψουλα Bravo

Η κάψουλα Bravo είναι μια από τις μεθόδους pHμετρίας. Η μέτρηση έκθεσης κατώτερου οισοφάγου σε οξύ, (πεχαμετρία ή pHμετρία) είναι απαραίτητη όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με τη συνήθη φαρμακευτική θεραπεία. Όταν χρειάζονται αυξημένες δόσεις φαρμάκων, όταν η φαρμακευτική αγωγή προκαλεί παρενέργειες, ή όταν κάποιος δε θέλει να την πάρει εφ’ όρου ζωής. Ειδικά για όσους προετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση, η μέτρηση οξύτητας οισοφάγου (πεχαμετρία) είναι υποχρεωτική και η κάψουλα bravo συστήνεται να γίνεται. Προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης και αποκλείει άλλα προβλήματα. Σ αυτές τι περιπτώσεις η μέτρηση γίνεται μετά από διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για μια εβδομάδα, ώστε να είναι αντιπροσωπευτική η μέτρηση.

κάψουλα bravo

Κάψουλα Bravo, 5 εκτοστά από τον ΚΟΣ

Πότε πρέπει να γίνεται η κάψουλα bravo και σε ποιους ασθενείς;

Σε κάποιους ασθενείς είναι απαραίτητη η πεχαμετρία (Phμετρία) ενώ παίρνουν τα φάρμακά τους ως συνήθως, και χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Αυτό γίνεται για να επιβεβαιωθεί ότι τα φάρμακα εξουδετερώνουν εντελώς το γαστρικό οξύ. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η ύπαρξη οισοφάγου Barrett, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον οισοφάγο ή το στομάχι, και έντονη φλεγμονή του οισοφάγου. Είναι γνωστό ότι η χρόνια παλινδρόμηση οξέος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο οισοφάγου Αυτές οι κατηγορίες ασθενών μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι για την πλήρη εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος και τότε υπάρχει ισχυρή σύσταση να πραγματοποιείται κάψουλα bravo.

24ωρη pHμετρία (πεχαμετρία)

Τόσο η κλασική 24ωρη pH-μετρία όσο και η εμπεδησιομετρία έχουν μειονεκτήματα, κυρίως λόγω του καθετήρα που παραμένει στη μύτη για 24 ώρες. Πολλοί ασθενείς δύσκολα ανέχονται τον καθετήρα. Συνήθως δεν θ’ ακολουθήσουν τις συνηθισμένες ασχολίες τους, αφού ντρέπονται να εμφανιστούν στη δουλειά τους μ έναν καθετήρα στη μύτη. Πολλές φορές ο καθετήρας αφαιρείται κατά λάθος πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η μέτρηση. Η ίδια η παραμονή του καθετήρα για 24 ώρες μόνο μπορεί να είναι ανεπαρκής. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι δεν είχαν ιδιαίτερα συμπτώματα τη συγκεκριμένη ημέρα. Ανάμεσα στις 2 τεχνικές, η εμπεδησιομετρία είναι πιο ακριβής, αλλά και πολύ πιο ακριβή, και η κλινική της αποτελεσματικότητα δεν είναι ξεκάθαρη.

pHμετρία (πεχαμετρία) 96 Ωρών με Κάψουλα Bravo

Η πεχαμετρία οισοφάγου 96 ωρών με κάψουλα Bravo έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες 2 τεχνικές. Η κάψουλα Bravo τοποθετείται κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης, και συνδέεται ασύρματα με μικρό φορητό καταγραφικό μηχάνημα. Αυτό κάνει την εξέταση πεχαμετρίας με κάψουλα Bravo πολύ πιο καλά ανεκτή από τον ασθενή. Δεν υπάρχουν εμφανείς καθετήρες και καλώδια, που κάνει πολύ πιο πιθανό το ν ακολουθήσει κάποιος τις καθημερινές του συνήθειες, και να κάνει την εξέταση πιο αντιπροσωπευτική. Η παραμονή της κάψουλα Bravo για 96 ώρες, επίσης κάνει την πεχαμετρία πιο αξιόπιστη, ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις που τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορεί να μην είναι συνεχόμενα.

Δε χρειάζεται αφαίρεση της κάψουλας αφού αποβάλλεται από το σώμα δια της φυσικής οδού μετά από κάποιες μέρες. Η συσκευή καταγραφής μαζί με ημερολόγιο συμπτωμάτων και γευμάτων κατά τη διάρκεια της εξέτασης παραδίνεται στο γιατρό μετά από 4 ημέρες, οπότε και γίνεται η ανάλυση των ευρημάτων της pHμετρίας.