Επιπλοκές χειρουργείου βουβωνοκήλης

Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από ένα χειρουργείο βουβωνοκήλης, πως προλαμβάνονται και πως αντιμετωπίζονται.

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε πληροφορίες για όλες τις επιπλοκές μετά από χειρουργείο κήλης ή βουβωνοκήλης καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποφύγετε και να τις αντιμετωπίσετε αν συμβούν.

Το χειρουργείο

Πριν αναφερθούμε στις επιπλοκές μετά από χειρουργείο κήλης ή βουβωνοκήλης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα χειρουργεία κήλης και η αποκατάσταση βουβωνοκήλης είναι από τις συχνότερες επεμβάσεις παγκοσμίως, με ελάχιστες επιπλοκές και παρενέργειες. Διενεργούνται για αντιμετώπιση κήλης ή βουβωνοκήλης και για να προλάβουμε τις επιπλοκές που εμφανίζονται αν η κήλη ή η βουβωνοκήλη παραμείνει όπως πόνος, μη αναταξιμότητα, περίσφιξη και στραγγαλισμός εντέρου.  Το ίδιο χειρουργείο γίνεται για αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών.

Η αποκατάσταση βουβωνοκήλης μπορεί να διενεργηθεί ως λαπαροσκοπική ή ρομποτική επέμβαση. Η ανοικτή αποκατάσταση βουβωνοκήλης τείνει να εγκαταλειφθεί καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για επιπλοκές. Παρά τη σπανιότητά τους, οι επιπλοκές μετά από ένα χειρουργείο αποκατάστασης βουβωνοκήλης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν γίνει το χειρουργείο, μπορεί να είναι ανησυχητικές για τον ασθενή, ή να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του. Συχνά συναντάμε άτομα με βουβωνοκήλη, που αποφεύγουν τη χειρουργική αποκατάσταση λόγω φόβου για πιθανές επιπλοκές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι με την κατάλληλη χειρουργική τεχνική οι περισσότερες επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από το χειρουργείο βουβωνοκήλης προλαμβάνονται και η πιθανότητες τους ελαχιστοποιούνται. Εφόσον δε εμφανιστούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης βουβωνοκήλης, ή μετά το χειρουργείο, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με σχετικά απλούς τρόπους.

Ποιες είναι οι βασικότερες επιπλοκές μετά από χειρουργείο κήλης – βουβωνοκήλης;

Χρόνιος Πόνος

  • Τι είναι: Ο έντονος πόνος μετά από χειρουργείο για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης ανήκει στις επιπλοκές που είναι χαρακτηριστικές της παραδοσιακής ανοικτής επέμβασης. Αντίθετα η λαπαροσκοπική και η ρομποτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης είναι εκπληκτικά ανώδυνες και δεν εμφανίζουν πόνο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί να εμφανιστεί πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να είναι έντονος και να δυσχεραίνει την καθημερινότητα του πάσχοντα. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή εγκλωβισμό νεύρου, κακή τεχνική, και επιπλοκές από το πλέγμα, επιπλοκές που συνδέονται με την ελλιπή εμπειρία και εξειδίκευση του χειρουργού.
  • Πως προλαμβάνεται: Η σωστή χειρουργική τεχνική προλαμβάνει όλες τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου και τον χρόνιο πόνο μετά από αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Σεβασμός στους ιστούς και στην ανατομία, αποφυγή καυτηριασμού, περιορισμένη τοποθέτηση ραφών και καθηλωτικών εμφυτευμάτων και σωστή τεχνική κατά την τοποθέτηση του πλέγματος, οδηγούν σε υψηλής ποιότητας χειρουργείο και τελικό αποτέλεσμα. Η Λαπαροσκοπική Ολικά Εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση βουβωνοκήλης έχει τα χαμηλότερα ποσοστά χρόνιου πόνου
  • Πως αντιμετωπίζεται: Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου μετά από αποκατάσταση βουβωνοκήλης μπορεί να είναι δύσκολη. Αν δεν επαρκούν τα συνήθη αναλγητικά φάρμακα και ο χρόνιος πόνος συνεχίζεται στις επιπλοκές μετά από χειρουργείο κήλης ή βουβωνοκήλης μπορεί να χρειαστεί η παρέμβαση αναισθησιολόγου με εξειδίκευση στον χρόνιο πόνο. Η τοπική διήθηση με αναισθησία ή διαλύματα που μειώνουν την αισθητικά βοηθάει τους περισσότερους, Η επανεπέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη, είτε για αφαίρεση πλέγματος που προκαλεί προβλήματα, ή ακόμα και για αφαίρεση των νεύρων της περιοχής σε ακραίες περιπτώσεις.

Αιμορραγία-Αιμάτωμα

  • Τι είναι: Αν και τα αιματώματα είναι πολύ συχνά ως επιπλοκές μετά από χειρουργείο για αποκατάσταση κήλης ή βουβωνοκήλης , οι σοβαρές αιμορραγίες είναι εξαιρετικά σπάνιες και αποτελούν πολύ σοβαρή επιπλοκή. Ο τραυματισμός μεγάλων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία απειλητική για τη ζωή. Λόγω ανατομικής προσέγγισης ο τραυματισμός είναι πιο πιθανός κατά τη διάρκεια λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης. Η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση βουβωνοκήλης μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όταν διενεργείται από άτομο χωρίς εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία.
  • Πως προλαμβάνεται: Σωστή εκπαίδευση και βαθιά γνώση της περίπλοκης ανατομίας της περιοχής από την πλευρά του χειρουργού είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφαλή διενέργεια λαπαροσκοπικής και ρομποτικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης. Ο συνεχής καυτηριασμός μικρών αιμορραγιών πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες αιμορραγίες, και άλλες επιπλοκές αποκατάστασης βουβωνοκήλης όπως χρόνιος πόνος.
  • Πως αντιμετωπίζεται: Τα αιματώματα εμφανίζονται σαν μελανιές στην περιοχή της επέμβασης, και μπορούν να επεκταθούν προς τα έξω γεννητικά όργανα προκαλώντας διόγκωση. Αντιμετωπίζονται με πιεστικά ρούχα-εσώρουχα και απορροφούνται σε 3-4 εβδομάδες. Όταν προκύπτουν ως επιπλοκές μετά από χειρουργείο βουβωνοκήλης μεγάλες και δυνητικά επικίνδυνες αιμορραγίες από τον τραυματισμό μεγάλων αγγείων της περιοχής, τότε επιβάλλεται η μετατροπή σε ανοικτή επέμβαση και η άμεση αντιμετώπιση με τη βοήθεια εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού.

Τραυματισμός άλλων οργάνων

  • Τι είναι: στις επιπλοκές μετά από ένα χειρουργείο κήλης – βουβωνοκήλης συμπεριλαμβάνονται δυνητικά και οι τραυματισμοί οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο, οι όρχεις και τα σωληνάκια μεταφοράς σπέρματος. Μεγάλες κήλες μπορεί να περιέχουν οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα και ο τραυματισμός ή η αφαίρεσή τους μπορεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χειρουργείου. Εφόσον ο τραυματισμός είναι ατυχηματικός, το σημαντικότερο βήμα είναι η αναγνώριση της επιπλοκής και η επιδιόρθωση της πριν την αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Ιατρογενείς τραυματισμοί που δε γίνονται αντιληπτοί μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότατες επιπλοκές όπως περιτονίτιδα, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Όπως γράφτηκε παραπάνω, λαπαροσκοπική και ρομποτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης μπορεί να είναι φονικό όργανο στα χέρια ενός ανεκπαίδευτου και άπειρου χειρουργού.
  • Πως προλαμβάνεται: Όπως σε όλες τις υπόλοιπες επιπλοκές αποκατάστασης βουβωνοκήλης ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης είναι η άριστη γνώση της περίπλοκης ανατομίας της περιοχής, η συνεχής εγρήγορση για την πιθανότητα τραυματισμών και η έγκαιρη αναγνώριση τους όταν συμβούν
  • Πως αντιμετωπίζεται: Ο τραυματισμός εντέρου ή ουροδόχου κύστης συνήθως αντιμετωπίζεται με απλή συρραφή. Εκτεταμένοι τραυματισμοί εντέρου κάνουν απαραίτητη την αφαίρεση τμήματος του. Η αφαίρεση του όρχεος μπορεί να είναι φυσικό επακόλουθο σε πολύ μεγάλες ή υποτροπιάζουσες βουβωνοκήλες και να αποτελούν μέρος της επέμβασης.

Επίσχεση ούρων και συλλογή υγρού (σέρομα)

  • Τι είναι: Η επίσχεση ούρων είναι μάλλον παρενέργειά και συνήθως δεν ανήκει στις επιπλοκές μετά από χειρουργείο κήλης ή αποκατάστασης βουβωνοκήλης. Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, επί συνυπάρχουσας υπερτροφίας προστάτη, σε αμφοτερόπλευρη αποκατάσταση βουβωνοκήλης και αν εγκατασταθούν μεγάλα αιματώματα. Το σέρομα από την άλλοι είναι υπολειπόμενη μετεγχειρητική συλλογή. Μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο αιμάτωμα που οργανώθηκε και συρρικνώθηκε, ή σε αντιδραστική συλλογή υγρού στην περιοχή της κήλης όπου έχει δημιουργηθεί κενός χώρος. Μπορεί να δώσει την εντύπωση υποτροπής κήλης, αλλά είναι εντελώς αθώο και αντιμετωπίζεται συντηρητικά.
  • Πως προλαμβάνεται: Σεβασμός στους ιστούς, μείωση των αιματωμάτων και περιορισμός του τραυματισμού στους γύρω ιστούς βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας να παρουσιαστούν τέτοιου είδους επιπλοκές μετά από χειρουργείο κήλης ή αποκατάστασης βουβωνοκήλης. Άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για επίσχεση ούρων μπορεί να ωφεληθούν από προληπτική τοποθέτηση καθετήρα ούρων πριν την επέμβαση για αποκατάσταση βουβωνοκήλης.
  • Πως αντιμετωπίζεται: Η επίσχεση ούρων αντιμετωπίζεται με άμεσο καθετηριασμό, και αντιμετώπιση πιθανών αιτιών, όπως πόνος αιματώματα κτλ. Ο καθετήρας ούρων αφαιρείται μετά από μερικές ημέρες, μετά από συνεννόηση με Ουρολόγο. Το σέρομα αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις θα απορροφηθεί. Πολύ μεγάλα ή χρόνια σερόματα αντιμετωπίζονται είτε με παρακέντηση ή με χειρουργική αφαίρεση.

Επιπλοκές πλεγμάτων

  • Τι είναι: Τα πλέγματα βουβωνοκήλης είναι φτιαγμένα από ειδικό υλικό (πολυπροπυλένιο, πολυεστέρας κτλ), και σχεδιασμένα για να τοποθετούνται στο ανθρώπινο σώμα και να μειώνουν την πιθανότητα υποτροπής της κήλης. Είναι όμως ξένα σώματα, που εφόσον χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο ή κακή τεχνική, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές μετά το χειρουργείο – πλεγμάτων, από τα πιο σοβαρά και χρόνια προβλήματα αποκατάστασης βουβωνοκήλης. Η συχνότερη και σοβαρότερη επιπλοκή πλέγματος είναι η μόλυνση. Η εγκατάσταση μικροβίων σε ένα ξένο σώμα κάνει σχεδόν αδύνατη την καταπολέμηση τους με αντιβίωση και απαραίτητη την χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν τον χρόνιο πόνο, τη διάβρωση εντέρου ή άλλων οργάνων από το πλέγμα, και τη μετακίνηση του πλέγματος.
  • Πως προλαμβάνεται: Σωστή χειρουργική τεχνική με αποφυγή τραυματισμών και αιμορραγιών. Κατανόηση των τύπων πλεγμάτων και των πιθανών επιπλοκών τους. Σωστή χρήση του πλέγματος, αποφυγή αναδίπλωσης του, πίεσης γύρω οργάνων, και επαφής με το έντερο. Η σωστή χρήση του πλέγματος οδηγεί στο ιδανικό αποτέλεσμα. Κακή χρήση πλεγμάτων οδηγεί σε οδυνηρές επιπλοκές αποκατάστασης βουβωνοκήλης.
  • Πως αντιμετωπίζεται: Σε όλες τις περιπτώσεις που εμφανίζονται επιπλοκές μετά από χειρουργείο κήλης ή βουβωνοκήλης και οφείλονται στα πλέγματα μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο. Γίνεται αφαίρεση του πλέγματος, επιδιόρθωση των επιπλοκών που έχει δημιουργήσει και εκ νέου αποκατάσταση βουβωνοκήλης.
συγκεντρωτικά όλες οι επιπλοκές μετά από χειρουργείο βουβωνοκήλης
συγκεντρωτικά όλες οι επιπλοκές μετά από χειρουργείο βουβωνοκήλης

Υποτροπή βουβωνοκήλης

  • Τι είναι: Η επανεμφάνιση βουβωνοκήλης σε ασθενή που έχει υποβληθεί σε αποκατάσταση βουβωνοκήλης στο παρελθόν, μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται μετά από δεκαετίες σε άτομο που είχε υποβληθεί σε ανοικτή αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Σε μια τέτοια περίπτωση η υποτροπή οφείλεται σε προοδευτική εξασθένηση των ιστών της περιοχής και όχι σε αποτυχία του προηγούμενου χειρουργείου ή του πλέγματος. Υποτροπή βουβωνοκήλης σε διάστημα μηνών ή λίγων ετών από την αρχική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, σημαίνει πλήρη αποτυχία του προηγούμενου χειρουργείου, λόγω κακής τεχνικής, λάθος προσέγγισης, κακή τοποθέτηση πλέγματος, ή πλήρη έλλειψη εμπειρίας στη συγκεκριμένη τεχνική.
  • Πως προλαμβάνεται: Η υποτροπή βουβωνοκήλης προλαμβάνεται με άψογη χειρουργική τεχνική, εμπειρία του χειρουργού, ειδικά αν πρόκειται για λαπαροσκοπική ή ρομποτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, πλήρης αναγνώριση και χειρουργική ανάταξη της κήλης, και σωστή επιλογή και τοποθέτηση πλέγματος. Πάντως πολύ μεγάλες βουβωνοκήλες έχουν έτσι κι αλλιώς αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν υποτροπές μετά το χειρουργείο οποιαδήποτε τεχνική κι αν εφαρμοστεί.
  • Πως αντιμετωπίζεται: Η υποτροπή βουβωνοκήλης αντιμετωπίζεται με εκ νέου αποκατάσταση βουβωνοκήλης, από χειρουργό με εκπαίδευση και εμπειρία σε προχωρημένες χειρουργικές τεχνικές και δύσκολες επανεπεμβάσεις. Υποτροπή προηγούμενης ανοικτής αποκατάστασης βουβωνοκήλης αντιμετωπίζεται με λαπαροσκοπική ή ρομποτική αποκατάσταση υποτροπής βουβωνοκήλης. Βουβωνοκήλες με πολλαπλές υποτροπές χρειάζονται εξατομικευμένη προσέγγιση για αναγνώριση των αιτιών της υποτροπής, και την επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης.