Τι είναι η αχαλασία οισοφάγου και τι είναι η μυοτομή για τη θεραπεία της;
Η αχαλασία οισοφάγου είναι μια σπάνια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει θεραπεία της αχαλασίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαπαροσκοπικά με μία επέμβαση που ονομάζεται μυοτοή. Αν και τα τελευταία χρόνια τείνει να επικρατήσει η διαστοματική ενδοσκοπική μυοτομή (POEM), πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η λαπαροσκοπική επέμβαση έχει χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών. Η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller.
Πριν την επέμβαση
Τι Προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει να γίνει πριν από λαπαροσκοπική καρδιο- μυοτομή για θεραπεία της αχαλασίας
Οι περισσότεροι ασθενείς με αχαλασία οισοφάγου εμφανίζουν προοδευτικά επιδεινούμενη δυσφαγία (πόνο στην κατάποση) και αναζητούν θεραπεία. Το χαρακτηριστικό της αχαλασίας είναι η παράδοξη δυσφαγία, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, που είναι χειρότερη στα υγρά παρά στα στερεά. Αποκαλείται παράδοξη επειδή συνήθως παθήσεις του οισοφάγου προκαλούν χειρότερη δυσφαγία στα υγρά παρά στα στερεά. Η πρώτη εξέταση που διενεργείται είναι συνήθως η γαστροσκόπηση, που δείχνει τυπική εικόνα διάτασης οισοφάγου με υπόλειμμα τροφής. Το βαριούχο γεύμα έχει χαρακτηριστική εικόνα με διάταση οισοφάγου και στένωση κατώτερου οισοφάγου δίκην ουράς ποντικού. Η μανομετρία θέτει την οριστική διάγνωση και καθορίζει το είδος της θεραπείας ανάλογα με τον τύπο αχαλασίας.
Προετοιμασία για Λαπαροσκοπική Καρδιο- μυοτομή
Σε γενικές γραμμές πριν από μια μυοτομή για τη θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πέραν του κλασσικού προεγχειρητικού ελέγχου. Σε άτομα με υπερβολική απώλεια βάρους μπορούν να δοκιμαστούν συμπληρώματα πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ως προσωρινό μέσο αντιμετώπισης του σπασμού του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα μπορούν να δοκιμαστούν ενέσεις Botox, ή διαστολές με μπαλόνι.
Η Επέμβαση
Πως γίνεται η λαπαροσκοπική καρδιο- μυοτομή για τη θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου:
Η μυοτομή για τη θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου είναι μία επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά με 4-5 μικρές τομές μήκους μισού ως ενός εκατοστού. Γίνεται περιορισμένη αποκόλληση του οισοφάγου από τους γύρω ιστούς μέσα στο θώρακα ώστε να αποκαλυφθούν τα τελευταία 5 εκατοστά του. Στη συνέχεια γίνεται διατομή των μυϊκών ινών στα τελευταία 5 εκατοστά του οισοφάγου, μέχρι να αποκαλυφθεί ο βλεννογόνος, η πιο εσωτερική στοιβάδα του οισοφάγου. Η μυοτομή επεκτείνεται για 5 εκατοστά στον οισοφάγο, και άλλα 3 εκατοστά προς το στομάχι. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διατομή όλων των μυϊκών ινών, καθώς η παράλειψη ακόμα και ελάχιστων από αυτές μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή ή ακόμα και παραμονή των συμπτωμάτων. Στο τέλος της επέμβασης διενεργείται πρόσθια θολοπλαστική κατά Dor, κατά την οποία μέρος του θόλου του στομάχου καθηλώνεται με ραφές περιμετρικά στα χείλη της μυοτομής. Ο λόγος είναι διπλός, κατ’ αρχήν για αποφυγή διαφυγών από τον οισοφάγο καθώς μπορεί κατά την επέμβαση να έχουν συμβεί μικρές διατρήσεις και του βλεννογόνου, και κατά δεύτερον ως αντιπαλινδρομική επέμβαση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Μετά την επέμβαση
Τι μετεγχειρητική αγωγή λαμβάνεται μετά τη θεραπεία της αχαλασίας
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μετά από μία μυοτομή για τη θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου υπάρχει ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, και οι ασθενείς μπορούν να πίνουν ελεύθερα υγρά λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Εφόσον δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα παίρνουν εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες.
Ανάρρωση μετά την λαπαροσκοπική μυοτομή για αποτέλεσμα στη θεραπεία της αχαλασίας οισοφάγου
Η αποκατάσταση μετά από λαπαροσκοπική θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου είναι παρόμοια με όλες τις υπόλοιπες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις του ανώτερου γαστρεντερικού. Ακολουθείται ειδική διατροφή που ξεκινά με υδαρείς τροφές για 2 εβδομάδες, αλεσμένες τροφές για άλλες 2 εβδομάδες, και μαλακές τροφές στη συνέχεια. Η επέμβαση έχει πού καλά αποτελέσματα, με τους περισσότερους ασθενείς να καταφέρνουν να τρώνε χωρίς πρόβλημα ακόμα και σχετικά σκληρές τροφές όπως π.χ. σκληρό κρέας.