Ομφαλοκήλη – επιγαστρική κήλη

Ομφαλοκήλη – επιγαστρική κήλη

Η ομφαλοκήλη και η επιγαστρική κήλη εμφανίζονται είτε στην περιοχή του ομφαλού, που είναι ένα φυσιολογικά ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, ή στη λευκή γραμμή ανάμεσα στους κοιλιακούς μύες. Συνήθως είναι μικρές κήλες που περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι μεγάλο μέγεθος και να περιέχουν λεπτό ή παχύ έντερο.

ομφαλοκήλη επιγαστρική κήλη

Συμπτώματα

Από ποια συμπτώματα θα καταλάβετε ότι έχετε ομφαλοκήλη ή επιγαστρικη κήλη;

Όταν μία ομφαλοκήλη είναι αρκετά μικρή και περιέχει  μόνο λίπος δε δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Όσο είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν πόνο, δυσκοιλιότητα λόγω εντερικής απόφραξης, και τοπικό ερεθισμό δέρματος. Η επιγαστρική κήλη αντίθετα συνήθως είναι αρκετά επώδυνη ακόμα κι αν είναι μικρή. Και στις δυο περιπτώσεις η πιθανότητα περίσφιξης είναι αρκετά ψηλή γι αυτό και αν εντοπίσετε αντίστοιχο σύμπτωμα ή πάθηση πρέπει να επισκεφθείται ιατρό.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση για την ομφαλοκήλη και την επιγαστρική κήλη

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάγνωση για την ομαλοκήλη και την επιγαστρική κήλη είναι εμφανής από την κλινική εξέταση και μόνο. Σπάνια μικρές επώδυνες επιγαστρικές κήλες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εμφανείς και να είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερηχογραφήματος. Μεγάλες κήλες που πιθανώς να περιέχουν έντερο, απεικονίζονται με αξονική τομογραφία η οποία μας βοηθάει και στον προεγχειρητικό σχεδιασμό της επέμβασης.

Θεραπεία

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την ομφαλοκήλη και την επιγαστρική κήλη; 

Με εξαίρεση πολύ μικρές κήλες που περιέχουν μόνο μικρή ποσότητα λίπους και δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα, η θεραπεία για την ομφαλοκήλη και την επιγαστρική κήλη είναι χειρουργική. Πολύ μικρές κήλες με διάμετρο μυϊκού χάσματος κάτω των 2 εκατοστών διορθώνονται μόνο με ραφές, χωρίς χρήση πλέγματος. Μεγαλύτερες κήλες έχουν ψηλότερη πιθανότητα υποτροπής, γι’ αυτό η χρήση πλέγματος είναι επιβεβλημένη. Κήλες μετρίου μεγέθους μπορούν να αποκατασταθούν πολύ εύκολα με χρήση των λαπαροσκοπικών μεθόδων, είτε με ενδοπεριτοναϊκή αποκατάσταση (IPOM), ή με Λαπαροσκοπική Εκτεταμένη Ολικά ΕξωπεριτοναΪκή Αποκατάσταση Κοιλιακού Τοιχώματος (eTEP).

Ενημερωθείτε για τις τεχνικές και τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων που μπορούν να γίνουν πατώντας παρακάτω: