Λαπαροσκοπική Καρδιομυοτομή Heller-Dor

Η Αχαλασία Οισοφάγου είναι μια πολύ σπανια πάθηση που αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την καρδιομυοτομή Heller-Dor . Η αχαλασία οφείλεται στην αδυναμία χαλάρωσης του κατώτερου οισοφάγου. Σκοπός των επεμβάσεων θεραπείας της αχαλασίας είναι η διατομή των μυικών ινών του κατώτερου οισοφάγου. Τα αποτελέσματα της καρδιομυοτομής Heller-Dor στη θεραπεία της αχαλασίας είναι πολύ καλύτερα από την POEM, ειδικά όσον αφορά τον έλεγχο παλινδρόμησης. Όμως η POEM ως ενδοσκοπική και λιγότερο επεμβατική τεχνική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. 

Τεχνική

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με 4-5 μικρές τομές μήκους μισού ως ενός εκατοστού. Γίνεται περιορισμένη αποκόλληση του οισοφάγου από τους γύρω ιστούς μέσα στο θώρακα ώστε να αποκαλυφθούν τα τελευταία 5 εκατοστά του. Στη συνέχεια γίνεται διατομή των μυϊκών ινών στα τελευταία 5 εκατοστά του οισοφάγου, μέχρι ν αποκαλυφθεί ο βλεννογόνος, η πιο εσωτερική στοιβάδα του οισοφάγου. Η μυοτομή επεκτείνεται για 5 εκατοστά στον οισοφάγο, και άλλα 3 εκατοστά προς το στομάχι. Είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της αχαλασίας, να γίνει διατομή όλων των μυϊκών ινών. Η παράλειψη ακόμα και ελάχιστων από αυτές μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της αχαλασίας ή ακόμα και παραμονή των συμπτωμάτων. Στο τέλος της επέμβασης διενεργείται πρόσθια θολοπλαστική κατά Dor. Μέρος του θόλου του στομάχου καθηλώνεται με ραφές περιμετρικά στα χείλη της μυοτομής. Ο λόγος είναι διπλός. Κατ’ αρχήν για αποφυγή διαφυγών από τον οισοφάγο καθώς μπορεί κατά την επέμβαση να έχουν συμβεί μικρές διατρήσεις και του βλεννογόνου. Κατά δεύτερον ως αντιπαλινδρομική επέμβαση, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Θεραπεία Αχαλασίας
A. POEM B. Λαπαροσκοπική Καρδιομυοτομή κατά Heller

Αποκατάσταση

Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο μετά από 24 ώρες και ακολουθούν ειδική διατροφή για 4 εβδομάδες. Η επέμβαση έχει πού καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της αχαλασίας. Οι περισσότεροι ασθενείς καταφέρνουν να τρώνε χωρίς πρόβλημα ακόμα και σχετικά σκληρές τροφές μέσα σε λίγες εβδομάδες από την επέμβαση.